Forsvaret har presentert nye uniformer med et nytt kamuflasjemønster, det første på 35 år. Mønsteret er spesialutviklet for norsk natur og gir bedre beskyttelse.
Uniformene er en del av et nordisk samarbeidsprosjekt, Nordic Combat Uniform (NCU), som har redusert innkjøpskostnadene. Forsvarsminister Bjørn-Arild Gram deltok på presentasjonen i Sør-Varanger, hvor soldatene først tar uniformene i bruk.
Anskaffelsen av uniformene er beregnet til 3,7 milliarder kroner, og målet er at hele Forsvaret skal bruke dem innen 2026.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forsvaret tar i bruk nye uniformer med et unikt kamuflasjemønster utviklet for norsk natur. Forskning viser at det nye mønsteret er vanskeligere å oppdage, noe som gir bedre beskyttelse for soldatene. Uniformene er en del av et nordisk samarbeid, og det nye systemet omfatter alt fra undertøy til flammesikkert yttertøy. De første uniformene rulles ut i nord, og det forventes at alle i Forsvaret vil ha de nye uniformene innen 2026. Det er også fokus på miljø og bærekraft i det nye systemet.
3 måneder siden
Det norske forsvaret har innført nye militæruniformer, kalt Nordic Combat Uniform System (NCU), utviklet i samarbeid med Sverige, Danmark og Finland. Uniformene er designet for å være mer tilpasset ulike kroppsfasonger, spesielt kvinner, og kommer i 30 forskjellige størrelser. De er mer slitesterke, flammesikre og har flere funksjonelle løsninger enn de tidligere uniformene. Innføringen av de nye uniformene vil skje gradvis over de kommende årene, og det er lagt vekt på bærekraft i prosjektet. Soldater i Øst-Finnmark har fått de nye uniformene først, og tilbakemeldingene er positive.
2 måneder siden
Danmarks statsminister, forsvarsminister og utenriksminister presenterte onsdag en kraftig satsing på det danske forsvaret. Regjeringen vil opprette et eget fond øremerket forsvarsinnkjøp. Det er snakk om 50 milliarder danske kroner i 2025 og 2026. Rundt halvparten av midlene skal gå til innkjøp av forsvarsmateriell i inneværende år, mens resten skal brukes neste år.
26 dager siden
Regjeringen har presentert sitt nye klimamål for 2035, og foreslår et kutt i klimagassutslipp på mellom 70 og 75 prosent. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) fremhever at målet er ambisiøst, realistisk og lettfattelig. Dette målet er lavere enn Miljødirektoratets anbefaling om 80 prosent reduksjon, fordi regjeringen ønsker å unngå omfattende kjøp av klimakvoter. Eriksen ser for seg at hoveddelen av kuttene vil skje nasjonalt eller i samarbeid med EU, og han håper på bred politisk enighet i Stortinget for å sikre stabile rammevilkår for næringslivet. Han skisserer også tre mulige veier mot 2050-målet, og argumenterer for en balansert tilnærming med jevne tiltak over tid for å unngå store kostnader.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, presenterte statsministeren nye strømtiltak. Regjeringen foreslår at nordmenn kan velge mellom strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kilowattime, gjeldende for både boliger og hytter. Fastprisordningen vil gi en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge rundt 2800 kroner i årlig støtte, sammenlignet med dagens strømstøtte på 1265 kroner. I tillegg reduseres merverdiavgiften på nettleie, og regjeringen vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. Tiltakene skal sikre lavere strømregninger og nasjonal kontroll over kraften.
7 dager siden
Norge, sammen med Sverige, Finland og Litauen, planlegger å kjøpe flere hundre nye stridsvogner av typen Combat Vehicles 90 (CV90). Dette felles innkjøpet skal bidra til raskere leveranser, lavere kostnader og styrke forsvarsindustrielle samarbeid mellom landene. Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Litauens statsminister Gintautas Paluckas kunngjorde planene på en pressekonferanse. En interesseerklæring skal underskrives i løpet av våren, men verdien av anskaffelsen er foreløpig ukjent.
2 måneder siden
Regjeringen presenterte nye strømtiltak som skal gi lavere og mer forutsigbare strømpriser. Fra 1. oktober kan husholdninger inngå fastprisavtaler på 40 øre per kilowattime. Samtidig reduseres momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli, med planer om å avvikle den helt i neste stortingsperiode. Regjeringen vil også stanse planleggingen av nye undersjøiske kabler til utlandet frem til 2029. Det innføres en valgfri «Norgespris» med fastpris, men strømstøtten videreføres for de som ikke velger denne ordningen. Regjeringen vil ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk og ønsker et nordisk samarbeid for å stabilisere strømprisene.
1 måned siden
Energiminister Terje Aasland presenterer detaljene i den nye strømordningen «Norgespris», som gir en fastpris på 40 øre per kilowattime frem til 2027. Prisen justeres årlig fra 2027. Regjeringen vurderer et forbrukstak og sender forslaget på høring, der de foreslår ulike tak for boliger og fritidsboliger. Avtalen binder kundene ut året, og nettselskapene skal administrere ordningen. Regjeringen har ikke bestemt hvordan ordningen skal fungere for de med fjernvarme. Målet er at ordningen trer i kraft 1. oktober og varer til slutten av 2029.
26 dager siden
Regjeringen har kunngjort et skjerpet klimamål om å redusere klimagassutslippene med «minst 70-75 prosent» innen 2035. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen presenterte det nye målet på Arbeiderpartiets landsmøte, og understreket at dette er et av de mest ambisiøse målene under Parisavtalen. Kuttene skal gjennomføres i Norge, i samarbeid med Europa, og målet vil bli lovfestet i klimaloven samt meldt inn til FN. Det nåværende klimamålet er en reduksjon på 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990.
3 måneder siden
Et nytt naturkart er lansert som viser hvor det finnes naturskog i Norge. Dette er første gang en slik kartlegging er gjort, og kartet er tilgjengelig for alle. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mener kartet kan bidra til å unngå konflikter. 167 forskere har tidligere bedt om at naturskogen kartfestes innen 2025. Kartet er utviklet av Miljødirektoratet med 50 millioner i støtte. Det er basert på satellittbilder, laserskanning og eksisterende data. Kartet skal gi informasjon til utbyggere og skogeiere, og er ikke ment som et forbudskart. WWF mener skogeiere burde juble over kartet, da det gir dem oversikt over hvor naturskogen befinner seg.