Nyhetssaker

Hegseth anklages for å dele gradert informasjon med familien

Nettavisen logo
Ny lekkasje: Hevder Hegseth delte gradert informasjon med familien

Kort oppsummert

  • Pete Hegseth anklages for å ha delt gradert informasjon med familie og advokat.

USAs forsvarsminister Pete Hegseth er anklaget for å ha lekket sensitiv informasjon i en ny Signal-gruppe ved å dele gradert informasjon med sin kone, bror og personlige advokat. Ifølge New York Times har Hegseths kone, som ikke har sikkerhetsklarering eller tilknytning til Forsvarsdepartementet, mottatt detaljer om planlagte amerikanske angrep mot Houthi-opprørere i Jemen, inkludert hvordan F/A-18 Hornets skulle brukes.

Hegseth har tidligere blitt kritisert for å ha tatt med sin kone til sensitive møter med utenlandske ledere.

Den nye lekkasjen ligner en tidligere hendelse der en sjefredaktør i The Atlantic ved et uhell ble inkludert i en Signal-gruppe med høytstående personer i Trump-administrasjonen.

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Nyhetsoppsummering

11. mai

Russlands president Putin har invitert Ukraina til direkte forhandlinger i Istanbul, men president Zelenskyj krever en full våpenhvile først. Samtidig hevder Polens statsminister Donald Tusk at Russland sto bak storbrannen som ødela et kjøpesenter i Warszawa, som del av en hybridkrig. Nye satellittbilder indikerer russisk militær opprustning nær Finland og Norge, og Norges etterretningssjef beskriver Russland som en umiddelbar militær trussel, mens Kina anses som en større utfordring på sikt.

Hamas har kunngjort at de er villige til å løslate Edan Alexander, et israelsk-amerikansk gissel som antas å være det siste amerikanske gisselet i live. Den mulige løslatelsen er ifølge Hamas en del av arbeidet med å etablere en våpenhvile og sikre humanitær hjelp til Gaza, etter direkte samtaler med USA fasilitert av Qatar, Egypt og Tyrkia. Det hvite hus reagerer positivt, men ber også om levningene etter fire andre amerikanske gisler.

Equinor truer med å skrote sitt havvindprosjekt Empire Wind 1 utenfor New York etter at amerikanske myndigheter uventet stanset det. Selskapet anser stansen som rettsstridig, taper 50 millioner dollar ukentlig, og søker en rask avklaring for å unngå å måtte avvikle prosjektet der verdier for 4-4,5 milliarder dollar er investert. Equinor-sjefen har møtt Trumps rådgiver uten full klarhet i begrunnelsen.

Et angrep på turister i Pahalgam, indisk-kontrollerte Kashmir, der 26 ble drept, har ført til en farlig militær eskalering mellom India og Pakistan. India anklaget Pakistan for å støtte terrorister og svarte med bombeangrep mot mål i Pakistan, som igjen gjengjeldte med angrep i India. Denne opptrappingen, inkludert angrep over landegrensene, vekker frykt for en større konflikt mellom de to atommaktene.

Oljefondet har, basert på anbefalinger fra Etikkrådet, utelukket det meksikanske oljeselskapet Petróleos Mexicanos (Pemex) grunnet risiko for grov korrupsjon, og det israelske selskapet Paz Retail and Energy Ltd. grunnet risiko for menneskerettighetskrenkelser i krig. Samtidig er det tyske kullselskapet RWE AG tatt inn igjen i fondets investeringer, men satt til observasjon, etter at selskapet har forpliktet seg til å fase ut kull innen 2030.

USAs president Donald Trump ventes å motta en Boeing 747-8 jumbojet, verdt anslagsvis 400 millioner dollar, som gave fra Qatars kongefamilie. Flyet, beskrevet som et «flyvende palass», kan bli den mest verdifulle gaven en amerikansk president har mottatt. Gaven er vurdert som lovlig da den doneres til det amerikanske forsvaret eller en stiftelse, ikke Trump personlig, og planen er at han kan bruke flyet som president før det overføres til hans presidentbibliotek.

Liknende artikler

Forsvarsminister Hegseth kritiseres for deling av sensitiv informasjonDagbladet logo

16 dager siden

Forsvarsminister Hegseth kritiseres for deling av sensitiv informasjon

USAs forsvarsminister Pete Hegseth er under kritikk etter avsløringer om at han har delt sensitiv informasjon om militære angrep i Jemen via Signal-appen. Informasjonen skal ha blitt delt med hans kone Jennifer Hegseth, broren Phil og en advokat, alle tilknyttet forsvarsdepartementet. Hegseth skal ha brukt en usikret internettlinje for å omgå Pentagons sikkerhetsprotokoller. Jennifer Hegseth, som ikke har offisiell rolle i departementet, har søkt om sikkerhetsklarering, men det er uklart om hun har fått det. Kritikere og tidligere Pentagon-talsmenn uttrykker bekymring over hennes involvering, spesielt etter at hun deltok i et møte med Storbritannias forsvarsminister. Hegseth bagatelliserer saken og beskriver informasjonen som ikke sensitiv, samtidig som han forsvarer sin kones rolle som rådgiver og mediehåndterer.

Forsvarsminister Hegseth deler Jemen-info i privat Signal-gruppeDagbladet logo

20 dager siden

Forsvarsminister Hegseth deler Jemen-info i privat Signal-gruppe

USAs forsvarsminister Pete Hegseth har delt informasjon om hemmelige angrepsplaner i Jemen i en privat Signal-gruppe med rundt 13 personer, inkludert hans kone, bror og personlige advokat. Gruppen ble opprettet på hans private mobiltelefon før han ble godkjent som forsvarsminister, og informasjonen om angrepene 15. mars ble delt i chatten. Dette er den siste i en rekke skandaler knyttet til Hegseth, og eksperter mener det kan få konsekvenser for ham. Det hvite hus benekter at klassifisert informasjon er delt og avviser spekulasjoner om at Hegseth vil bli erstattet. Tidligere rådgivere som er mistenkt for lekkasjer, skal også ha vært med i gruppen. Eksperter påpeker at bruk av Signal for slike opplysninger er uvanlig og risikabelt, og at Hegseth skal ha blitt advart mot dette. Kritikk rettes også mot at Hegseths familie og nære medarbeidere har tilgang til sensitiv informasjon uten klar grunn.

Forsvarsminister delte hemmelige angrepsplaner i privat chatTV2 logo

21 dager siden

Forsvarsminister delte hemmelige angrepsplaner i privat chat

USAs forsvarsminister Pete Hegseth opprettet en privat Signal-chat hvor han delte sensitiv informasjon om militære angrep mot houthiene i Jemen. Chatgruppen inkluderte hans kone, bror og flere nære kontakter, selv om kona ikke er ansatt i forsvarsdepartementet. Informasjonen som ble delt, omfattet flytider, våpentype og mål for angrepene 15. mars. Hegseth brukte sin personlige telefon til å opprette og kommunisere i chatten, ikke tjenestetelefonen. Dette skjer etter at The Atlantic-redaktør ved en feil ble lagt til i en lignende gruppechat, hvor han mottok detaljer om de samme angrepene kort tid før de ble gjennomført. Det hvite hus har undersøkt hvordan redaktøren ble lagt til, men har ikke kommentert Hegseths private chat.

Presset øker mot USAs forsvarsminister Pete Hegseth etter chat-skandaleVG logo

19 dager siden

Presset øker mot USAs forsvarsminister Pete Hegseth etter chat-skandale

USAs forsvarsminister Pete Hegseth er under økende press etter at det ble kjent at han delte informasjon om et militært angrep i Jemen i en uoffisiell Signal-chat med sin kone, bror og advokat. Informasjonen skal ha inkludert flyruten til jagerflyene som deltok i angrepet. Det hvite hus avviser at de søker en ny forsvarsminister og benekter at hemmeligstemplet informasjon ble delt. Hegseth selv avviser anklagene og får støtte fra tidligere president Trump. Eksperter kritiserer Hegseth for å ha brutt sikkerhetsregler og mener han deler informasjon for personlig skryt. Hans posisjon vurderes å være avhengig av Trumps støtte, og noen mener han burde erstattes av Ron DeSantis for å sikre stabilitet i forsvarsdepartementet.

Det hvite hus avviser lekkasje av hemmelig informasjon i Signal-chatterNettavisen logo

20 dager siden

Det hvite hus avviser lekkasje av hemmelig informasjon i Signal-chatter

Det hvite hus avviser at USAs forsvarsminister Pete Hegseth har delt hemmeligstemplet informasjon i gruppechatter på meldingsappen Signal. Dette kommer etter at The New York Times meldte at Hegseth skal ha delt fortrolig informasjon om et angrep i Jemen i en chat hvor også hans kone og bror deltok. Angrepet fant sted 15. mars, og opplysningene skal ha blitt delt i forkant av dette. Det hvite hus understreker at ingen hemmeligstemplet informasjon ble delt, og president Donald Trump gir sin støtte til forsvarsministeren. I samme sak ble The Atlantics sjefredaktør Jeffrey Goldberg ved en feil lagt til i en Signal-gruppe knyttet til angrepet. Signal er en kryptert meldingstjeneste som brukes for sikker kommunikasjon.

Forsvarsminister Hegseth under press etter lekkasje av angrepsplanerDagbladet logo

19 dager siden

Forsvarsminister Hegseth under press etter lekkasje av angrepsplaner

Forsvarsminister Pete Hegseth er i hardt vær etter at det ble kjent at han skal ha delt detaljer om USAs hemmelige angrepsplaner i Jemen via meldingsappen Signal. Informasjonen, som ble sendt til ham av general Michael Erik Kurilla like før et angrep mot Iran-støttede houtier, skal ha blitt delt i private gruppechatter til tross for advarsler om å ikke bruke usikrede kanaler. Saken har ført til krav om at Hegseth går av, blant annet fra republikanske Don Bacon og demokratiske Angie Craig. Det hvite hus avviser at hemmeligstemplet informasjon ble delt og støtter fortsatt Hegseth. USA-ekspert Hilmar Mjelde mener Hegseth snart kan ha brukt opp sin tillit, særlig etter at flere topprådgivere nylig ble sparket i forbindelse med lekkasjer av klassifisert informasjon.

Kaos i Pentagon etter lekkasje av sensitiv informasjonTV2 logo

19 dager siden

Kaos i Pentagon etter lekkasje av sensitiv informasjon

USAs forsvarsminister Pete Hegseth er under sterkt press etter avsløringer om at han delte gradert informasjon om militære angrepsplaner i en privat chatgruppe med familiemedlemmer og andre. Hendelsen, kalt «Signalgate», har ført til fullstendig kaos i Pentagon, ifølge tidligere pressesjef John Ullyot. Eksperter beskriver delingen som straffbar og svært alvorlig, da den kan sette amerikanske liv i fare og svekke landets militære beredskap. Det pågår en diskret prosess for å finne en ny forsvarsminister. Hegseth avviser anklagene og omtaler mediedekningen som bløff, mens president Trump støtter ham. Likevel mener eksperter at Hegseth vil bli erstattet innen noen måneder på grunn av skandalen og svekket tillit både internt og eksternt.