Artikkelen omhandler debatten rundt transpersoners deltakelse i kvinneidrett, spesielt på elitenivå. Den viser til Donald Trumps forbud mot transkvinner i amerikansk kvinneidrett og argumenterer for at transkvinner ikke bør delta i kvinneklassen på toppnivå, da det kan være en form for juks.
Flere forbund har sagt nei til transkvinner i kvinneklassen, og det internasjonale friidrettsforbundet vurderer å innføre regler for å bevise biologisk kjønn.
Artikkelen understreker viktigheten av rettferdighet og like vilkår i idrett, og at følelser ofte hemmer debatten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre som forbyr utøvere født som menn å konkurrere i kvinneidrett i USA. Ordren er i tråd med Trumps politikk om at amerikanske myndigheter kun anerkjenner to juridiske kjønn, og den vil påvirke hvordan hans administrasjon tolker borgerrettighetsloven Title IX. Republikanere mener ordren gjenoppretter rettferdighet for kvinnelige idrettsutøvere. Kjønn og idrett har vært en het debatt internasjonalt, og flere forbund har strammet inn regelverket. Debatten toppet seg under fjorårets OL, der kjønnstesting førte til kontroverser.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre som forbyr utøvere født som menn å konkurrere i kvinneidrett i USA. Trump hevder ordren skal sikre rettferdighet og beskytte kvinneidretten, og viser til at amerikanske myndigheter kun anerkjenner to juridiske kjønn. Ordren vil påvirke tolkningen av borgerrettighetsloven Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte. Republikanere støtter tiltaket, mens det er uklart om ordren vil gjelde både elite- og breddeidrett. Kjønn og idrett har vært et omdiskutert tema internasjonalt, og flere idrettsforbund har strammet inn sine regelverk. Debatten toppet seg under sommer-OL, der kjønnstesting av utøvere skapte kontroverser.
2 dager siden
Donald Trump bruker transpersoners deltakelse i sport som et politisk virkemiddel. Han hevder å beskytte kvinneidretten men anklages for å utnytte minoriteter.
2 måneder siden
President Trump har signert en ordre som forbyr transpersoner å konkurrere i kvinneidrett i USA. Ordren er i tråd med hans politikk om kun å anerkjenne to juridiske kjønn, og republikanere mener den gjenoppretter rettferdighet for kvinnelige utøvere. Det er uklart om ordren vil gjelde både elite- og breddeidrett. Kjønn og idrett har vært et omdiskutert tema internasjonalt, og flere forbund har strammet inn regelverket. Eksempler inkluderer Lia Thomas, som ble nektet internasjonal deltakelse etter å ha vunnet et collegemesterskap, og kontroversene rundt kjønnstesting under fjorårets OL i Paris.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en ordre som definerer kjønn som binært, altså kun mann og kvinne. Ordren er utformet for å hindre personer som er biologisk tildelt menn ved fødselen fra å delta i idrett for kvinner eller jenter. Dette grepet påvirker hvordan Trumps administrasjon tolker borgerrettighetsloven Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte. Republikaneren Nancy Mace mener at ordren skal forsvare rettighetene til kvinnelige idrettsutøvere. Vedtaket kommer etter en periode med intens debatt rundt transpersoners deltakelse i idrett, spesielt etter at transsvømmeren Lia Thomas vant et NCAA-mesterskap i kvinneklassen i 2022, noe mange mente var urettferdig.
1 måned siden
Donald Trump og republikanere krever svar fra IOC-kandidater angående transpersoners deltakelse i kvinneidrett. Republikanske representanter har sendt brev til IOC med krav om avklaring fra presidentkandidatene. Kandidatene har ulike syn, men flere fremhever viktigheten av å beskytte kvinneidretten og sikre rettferdig konkurranse. Trump har instruert at transkjønnede utøvere som ønsker å delta i kvinnekonkurranser i USA, skal nektes visum. IOC opplever press for å etablere tydelige regler for transpersoners deltakelse før vinter-OL 2026.
2 måneder siden
Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) foreslår obligatorisk kjønnstesting av kvinnelige eliteutøvere, inkludert en spyttprøve for å identifisere SRY-genet. Målet er å beskytte kvinneklassen og sikre like vilkår. Transpersoner og utøvere med kjønnsutviklingsforstyrrelser (DSD) vil bli behandlet likt, noe som kan føre til utestengelse for de som har gjennomgått mannlig pubertet. Tiltaket kommer som en del av en større debatt om kjønnsidentitet i idretten, der WA ønsker å bevare kvinneidrettens integritet.
15 dager siden
Artikkelen belyser innskrenkninger i transpersoners rettigheter i USA og Norge. I USA har Trump-administrasjonen innført lovendringer som begrenser disse rettighetene, noe som har fått flere land til å advare transpersoner mot å reise dit. I Norge har helsedirektørene strammet inn på tilgangen til kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år. Artikkelen fremhever forskning som viser en potensiell økning i selvmordsraten blant unge transpersoner i områder med slike restriksjoner. Forfatteren argumenterer for at transrettigheter er grunnleggende menneskerettigheter og oppfordrer politikere til å ta ansvar og motarbeide feilinformasjon.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps beslutning om å avslutte USAs arbeid med diversifisering, likestilling og inkludering (DEI) har påvirket store selskaper, som nå dropper sine mangfoldsmål. Kritikere mener DEI har gått for langt, mens EU står fast på sine verdier og rettigheter. I Norge anser arbeidstakere mangfold og inkludering som viktig, og det bør sees på som et risikoperspektiv snarere enn veldedighet. Spørsmålet er om man er avhengig av inkluderingsmål for å være inkluderende, og konklusjonen er at det hjelper.
23 dager siden
Artikkelen tar for seg den økende bruken av testosteron blant kvinner i overgangsalderen, og de delte meningene om dette. Mange kvinner opplever økt energi, sexlyst og muskelmasse ved bruk av testosteron, og flere gynekologer støtter behandlingen. Samtidig advarer eksperter mot manglende forskning på langtidsvirkninger og mulige bivirkninger som økt hårvekst og dypere stemme. Det understrekes at det ikke finnes godkjente testosteronpreparater for kvinner, og at psykologisk hjelp kan være et bedre alternativ for noen. Artikkelen belyser også et likestillingsproblem knyttet til refusjon av testosteron.