Norge og USA har signert en avtale som tillater amerikanske rakettutskytinger fra norsk territorium. Avtalen er viktig for Andøya Spaceport, som nå får tilgang til det amerikanske markedet.
Næringsministeren uttrykker ingen bekymring for reaksjoner fra Russland, og understreker viktigheten av samarbeid med allierte. Andøya Spaceport har allerede hatt besøk av representanter fra det amerikanske forsvaret, og ser frem til et produktivt samarbeid.
Det er nødvendig å bygge en ny oppskytningsplattform for å legge til rette for amerikanske utskytinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater oppskyting av amerikanske bæreraketter og satellitter fra Andøya Spaceport. Avtalen, kjent som Technology Safeguards Agreement (TSA), er nødvendig for å sikre amerikansk teknologi og åpner for kommersielle oppskytinger for amerikanske kunder. Næringsminister Cecilie Myrseth fremhever avtalens betydning for norsk romindustri og Andøya Spaceport. Utenriksminister Espen Barth-Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker avtalens sikkerhetspolitiske betydning, spesielt for Norges rolle som romnasjon i Arktis. Avtalen forventes å styrke samarbeidet mellom Norge og USA innen romsektoren og i NATO-sammenheng.
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater oppskyting av amerikanske bæreraketter og satellitter fra Andøya Spaceport. Teknologiavtalen, kalt TSA, er nødvendig for å sikre amerikansk teknologi og åpner for kommersielle oppskytinger. Næringsminister Cecilie Myrseth fremhever avtalens betydning for norsk romindustri og Andøya som et attraktivt sted for satellittoppskyting. Utenriksminister Espen Barth-Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker avtalens sikkerhetspolitiske betydning, spesielt i Arktis, og forventer et styrket samarbeid med USA og NATO innen romsektoren. Avtalen gir Norge en viktig rolle som romnasjon.
16 dager siden
Regjeringen har inngått en avtale som gir USA mulighet til å skyte opp raketter fra Andøya Spaceport, noe Rødt kritiserer sterkt. De mener det er uklokt å gi USA et større fotfeste i Norge, spesielt sett i lys av EUs ønske om å begrense handel med amerikanske våpenprodusenter. Høyre på sin side argumenterer for at samarbeid med USA er nødvendig for å styrke norsk romindustri. Avtalen beskrives som viktig for norsk romvirksomhet og forholdet til USA, men Rødt frykter økt spenning i nordområdene og mener den undergraver Norges tradisjonelle lavspenningspolitikk.
1 måned siden
Andøya Spaceport har inngått en intensjonsavtale med det tyske selskapet Exolaunch, som har hatt samarbeid med det russiske rombyrået Roscosmos. Avtalen ble inngått uten at regjeringen ble informert, noe som har ført til at Nærings- og fiskeridepartementet nå undersøker saken. Flere sentrale personer i Exolaunch har bakgrunn fra Russland. Andøya Spaceport understreker at de er underlagt sikkerhetsloven og vil vurdere å terminere avtalen dersom det avdekkes forbindelser til russiske myndigheter. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har tidligere benyttet Exolaunch som leverandør for oppskyting av satellitter.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
1 måned siden
Rødt uttrykker bekymring for at USA har militærbaser i Norge hvor norske lover ikke respekteres, og frykter for Norges sikkerhet som småstat. Rødt mener Norge gir USA for stort fotfeste. Høyre avviser påstanden og understreker at USA ikke har baser i Norge hvor norske lover ignoreres. De mener det er viktigere enn noen gang å beholde alliansen med USA. MDG støtter også samarbeidet og mener Norge er avhengig av støtten fra både NATO og USA.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke forsvarssamarbeidet. Avtalen inkluderer utvikling av forsvarskapasiteter, styrket strategisk samarbeid i nordområdene og mer felles militær trening. Et viktig fokus er også å avdekke og forebygge sabotasje mot kritisk undersjøisk infrastruktur. Bakgrunnen for avtalen er en erkjennelse av at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, spesielt i en tid preget av usikkerhet og hvor USA ser ut til å vende mer oppmerksomhet mot andre områder. Forsvarsministrene understreker viktigheten av koordinert innsats for å møte potensielle trusler, spesielt fra Russland, og fremhever bruken av avansert teknologi for overvåking og beskyttelse.
3 måneder siden
Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om å si opp tilleggsavtalen om forsvarssamarbeid med USA. Avtalen gir amerikanske styrker tilgang til militære områder i Norge. Rødt mener avtalen gjør Norge sårbart og viser til tidligere president Trumps trusler om å overta Grønland. Partiet mener Trumps handlinger strider med både FN- og NATO-pakten. En forsker ved NUPI påpeker at avtalen ikke er en baseavtale, men en avtale om investeringer i norske militærbaser. Han advarer mot å si opp avtalen, da det kan signalisere avstand fra USA og gjøre det vanskeligere for USA å bistå Norge. Rødt fremmer forslaget i samråd med det danske søsterpartiet Enhedslisten.
1 måned siden
Danmark har inngått en avtale med Norge om kjøp av NSM-missiler fra Kongsberg Defence & Aerospace for å styrke det nordiske sjøforsvaret. Avtalen ble raskt realisert etter et møte mellom Danmarks statsminister og Jonas Gahr Støre. Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever at dette vil øke sikkerheten i nordområdene, og at Norge vil fortsette forsvarssamarbeidet med Danmark. Leveransene er planlagt å starte i 2025. Samtidig understreker forsvarsindustrien behovet for at Norge øker tempoet i anskaffelser av forsvarsmateriell.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Norge ikke skal være underdanig overfor Donald Trumps USA, men forholde seg til den nye uforutsigbarheten. Han påpeker at Norge har et godt samarbeid med USA, spesielt i nordområdene, som ble styrket under Trumps forrige periode. Støre fremhever også den positive utviklingen i norsk økonomi med lav arbeidsledighet, økt kjøpekraft og eksport, samt mange nye gründere. Støre og Frp-leder Sylvi Listhaug møttes til debatt om næringspolitikk under et NHO-arrangement, der Frp for tiden er større enn Arbeiderpartiet på meningsmålingene.