Bilverksteder og forsikringsselskaper rapporterer om en økning i skader som skyldes at bilførere stoler for mye på bilens sensorer. Moderne biler er utstyrt med ryggekamera, avstandsfølere og blindsonevarsling, men disse systemene er ikke feilfrie og kan svikte.
Flere bilførere opplever at sensorer ikke varsler om hindringer, noe som fører til bulking. Selv om bilene blir stadig smartere, øker antall skader.
Trygg Trafikk understreker at førerstøttesystemer er viktige, men at de ikke fritar føreren fra ansvar. Det er viktig å huske at sensorer er ment som en støtte, og at førerens oppmerksomhet og vurderingsevne fortsatt er avgjørende for å unngå ulykker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Antall bilskader i Norge øker, til tross for at moderne biler har mer sikkerhetsutstyr. Enkelte eksperter mener at den økende andelen elbiler bidrar til dette. Elbiler har ofte kraftig akselerasjon og høyere vekt, noe som kan skape utfordringer, spesielt på vinterføre. Statistikker viser at elbiler er mer involvert i ulykker på vinterføre enn fossilbiler. Det understrekes at nye bilister bør gjøre seg kjent med bilens egenskaper for å unngå ulykker.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler i Norge, hvor kostnadene i 2023 var 2,1 milliarder kroner. Forsikringsselskapene melder om en markant økning i år, og eksperter forklarer dette med værsvingninger, bruk av skarpere strømateriale og økt bruk av piggfrie dekk. Skader som ikke dekkes av forsikringen kan bli svært kostbare, spesielt på moderne biler med avansert teknologi. Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere risikoen for steinsprut, blant annet ved å holde god avstand og reparere skader raskt.
1 måned siden
Artikkelen belyser økningen i bilskader, særlig i parkeringshus, og de tilhørende kostnadene. Siv Andresen deler sin erfaring der en bulk i et parkeringshus kostet henne 18.000 kroner. Trange parkeringsplasser kombinert med stadig større biler bidrar til problemet. Forsikringsselskapet Fremtind påpeker at mange skader skjer i lav fart, ofte som følge av kontakt med stolper. Svein Halland (87) etterlyser bredere parkeringsplasser og mer hensynsfull oppførsel fra bilister. De høye kostnadene ved bilskader fører til økte forsikringspremier for kundene, og flere parkeringshus har startet utvidelse av parkeringslukene.
4 måneder siden
Antall bulkeskader på bil øker markant i desember, spesielt de to dagene før julaften. Stress og distraksjon i julerushet fører til mange ulykker, særlig på parkeringsplasser. I fjor kostet disse skadene 1,3 milliarder kroner, med en snittpris på 28.000 kroner per ulykke. Menn er overrepresentert i ulykkesstatistikken, og det advares mot bruk av mobiltelefon og blind tillit til ryggesensorer. Bilister oppfordres til å være mer oppmerksomme i trafikken for å unngå skader.
2 måneder siden
Forsikringsselskapene øker prisene som følge av mer ekstremvær og dyrere bilreparasjoner. Uvær som «Hans» og «Ingunn» har ført til store naturskader, mens økningen i bilskader skyldes både uoppmerksomhet og avansert teknologi. Den svake kronekursen bidrar også til høyere kostnader. For å redusere forsikringsutgiftene anbefales det å gjennomgå forsikringsbehovet, vedlikeholde boligen og vurdere rabatter ved å samle forsikringene hos ett selskap.
3 måneder siden
En kjørelærer advarer bilister mot å stole blindt på bilenes antisklisystemer (ESP) i glatt føre. Systemene kan reagere så raskt at sjåføren ikke merker hvor glatt det faktisk er, noe som kan føre til uforsiktig kjøring. Selv om Trygg Trafikk mener at ESP-systemer reduserer ulykkesrisikoen, påpeker Vegvesenet at slike systemer også kan fjerne fokus fra trafikken. Kjørelæreren understreker at fart og avstand til andre biler er avgjørende for sikkerheten, og anbefaler å kjøre sakte nok til at systemene ikke trenger å gripe inn. Flere bilister har opplevd vanskelige kjøreforhold den siste tiden.
2 måneder siden
Trygg Trafikk advarer bilister mot å skru av sikkerhetssystemer i bilen. Fagsjef Bård Morten Johansen påpeker at disse systemene kan kompensere for menneskelige feil, en vanlig faktor i dødsulykker. Han anbefaler å forstå hvordan systemene fungerer, og advarer spesielt mot å deaktivere feltskiftevarsler, selv om de kan virke irriterende. Trygg Trafikk oppfordrer bileiere til å be forhandleren om opplæring i bilens sikkerhetssystemer ved kjøp av ny bil.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende forekomsten av glasskader på biler, spesielt som følge av steinsprut om våren. Forsikringsbransjen rapporterer om en betydelig kostnadsøkning knyttet til disse skadene. Det anbefales å holde tilstrekkelig avstand til andre kjøretøy for å redusere risikoen for steinsprut. Et praktisk råd er å umiddelbart dekke steinsprutskader med teip for å forhindre at smuss forverrer skaden. Hurtig reparasjon kan ofte utføres uten kostnad gjennom forsikringen, mens større skader kan medføre egenandel.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler. I 2023 ble det meldt inn 310 000 glasskader, og økningen fortsetter i år. Bruk av knust stein til strøing og piggfrie vinterdekk bidrar til problemet. Risikoen er størst på veier med påkjøringsfelt, der akselererende biler slynger stein. Artikkelen anbefaler å holde god avstand til andre kjøretøy for å unngå skader, som kan bli kostbare, spesielt hvis lykter eller lakk blir skadet.
4 måneder siden
En nyhetsartikkel rapporterer om en betydelig økning i bilskader på parkeringsplasser i dagene før jul. I fjor ble det registrert 8500 skader de tre siste handledagene, med en kostnad på over 236 millioner kroner. Ryggeskader og påkjørsler av parkerte biler er de vanligste skadene, ofte forårsaket av stress og dårlig sikt. Menn er overrepresentert i statistikken over skader. Forsikringsselskapene advarer bilister om å ta det med ro og unngå stress i julehandelen. Selv små skader kan bli dyre å reparere, med kostnader som varierer fra 5 000 til 50 000 kroner.