Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer USAs politikk under Donald Trump, særlig knyttet til handel og Ukraina-forhandlingene. Eide advarer mot Trumps bruk av toll, og mener det kan føre til handelskrig der amerikanske forbrukere vil betale prisen.
Han påpeker også at USA bryter med tidligere enighet om at Ukraina må inkluderes i fredsforhandlingene, noe som har skapt reaksjoner fra Nato-landene.
Eide understreker viktigheten av at Europa står samlet og svarer USA tydelig, men med respekt, for å oppnå best mulig effekt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide sier at det ikke er noen indikasjoner på at Norge spesifikt vil bli rammet av amerikanske tollsatser. Han understreker likevel at Norge må ta vare på forholdet til EU og Europa for å stå imot den økte faren for amerikanske tariffer. Dette kommer etter at Donald Trump har innført toll mot flere land, og tidligere har uttalt at han vil innføre toll mot EU. Eide påpeker at en handelskrig med USA kan svekke europeisk økonomi, og at Norge er spesielt utsatt da norsk handel er svært avhengig av en velfungerende verdenshandel. Regjeringen jobber derfor for at Norge skal komme inn under EUs beskyttelsestiltak for europeisk industri.
27 dager siden
Donald Trump har varslet omfattende tollsatser, noe som har skapt bekymring for en global handelskrig. Utenriksminister Espen Barth Eide antyder at Trumps tollpakke strider mot Natos artikkel 2, som fremmer økonomisk samarbeid mellom medlemslandene. NUPI-forsker Karsten Friis støtter Eides synspunkt og kaller Trumps handling "umusikalsk". Eide frykter at tollkrigen kan svekke verdensøkonomien og føre til resesjon, og påpeker at Norge kan rammes av EUs mottiltak. Han understreker viktigheten av å opprettholde et godt forhold til EU gjennom EØS-avtalen for å minimere negative konsekvenser.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg refser Donald Trumps uttalelser om Ukraina-krigen. Eide understreker at krigen er ulovlig og startet av Russland, mens Trump antyder at Ukraina startet krigen. Solberg understreker at Ukraina selv må delta i forhandlinger om egen fremtid, og at Russland kan avslutte krigen ved å trekke seg ut av landet. Begge politikere understreker viktigheten av europeisk samhold og støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttaler at USAs president Donald Trumps økning av tollsatser mot de tre landene USA importerer mest fra, markerer et nytt nivå av handelskrig. Canada, Mexico og Kina har allerede varslet mottiltak. Eide tror at Europa kan bli det neste målet for Trumps tollpolitikk, og at Norge risikerer å bli rammet av toll fra både USA og EU. Han understreker at norsk økonomi er svært avhengig av en velfungerende verdenshandel. Eide forteller at Norge har forberedt seg på denne situasjonen i flere år, og har hatt tett kontakt med europeiske allierte og Canada.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina under G20-møtet i Johannesburg, og kaller dem russisk propaganda. Eide uttrykker bekymring for at Kina vil fylle tomrommet etter USA i verdenspolitikken, og understreker behovet for internasjonalt samarbeid og at Europa må ta mer ansvar. Han oppfordrer norsk næringsliv til å investere mer i utviklingsland, spesielt i Afrika, hvor han forventer stor økonomisk vekst. Eide fremhever at Norge sees som en ryddig aktør som lytter til afrikanske prioriteringer, noe som kan åpne dører for norsk næringsliv.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt støtte og vestlig samhold. Han kritiserer også ordvekslingen mellom USAs president Trump og Ukrainas president Zelenskyj. Flere partiledere, inkludert Venstre, SV og Høyre, krever økt støtte til Ukraina, mens MDG foreslår en europeisk kronerulling. Statsminister Støre kommenterer situasjonen og understreker viktigheten av samarbeid med USA for å støtte Ukraina.
26 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
26 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide mener Trumps nye tollsatser på norske varer kan være i strid med Natos artikkel 2 om økonomisk samarbeid. USA vil innføre 16 prosent toll på norske varer, noe som har ført til børsfall internasjonalt. Finansminister Jens Stoltenberg beskriver situasjonen som et alvorlig tilbakeslag for verdenshandelen. Rederiforbundet frykter konsekvenser for norsk skipsfart, spesielt knyttet til handel mellom USA og Kina. Norge håper på forhandlinger med USA og samarbeider tett med EU i saken. Statsminister Jonas Gahr Støre opplyser at amerikanerne har åpnet for samtaler.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.