Nye angrep mot flere områder i Ukraina, inkludert områder UDI anser som trygge, har skapt bekymring. Åtte områder ble nylig unntatt fra kollektiv beskyttelse etter UDIs vurdering.
Fem av disse områdene ble angrepet natt til lørdag. Dette har ført til kritikk fra flere partier, som mener innstrammingene er urimelige og at kollektiv beskyttelse bør gjelde alle fra Ukraina.
UDI vil vurdere om angrepene påvirker deres vurderinger, men understreker at terskelen for å endre vurderingen av et område som trygt er høy.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
UDI har innført innstramminger som unntar åtte nye områder i Ukraina fra retten til kollektiv beskyttelse, gjeldende fra 13. januar 2025. Dette kommer i tillegg til seks fylker som ble ansett som trygge i september 2023. Endringen gjelder for asylsøkere som søkte etter 28. september 2024 og ikke har fått svar før 13. januar 2025, samt de som søker etter denne datoen. Ukrainske foreninger reagerer sterkt og mener at ingen områder i Ukraina er trygge på grunn av russisk aggresjon. De mener også at dette sender feil signal til Russland og underminerer solidariteten. UDI håper at innstrammingen vil føre til færre asylsøkere fra Ukraina.
3 måneder siden
UDI har utvidet antall områder i Ukraina som anses som trygge, fra seks til 13. Dette betyr at ukrainere fra disse områdene ikke lenger automatisk får asyl i Norge. Endringen gjelder både for de som søkte før 28. september i fjor og nye søkere etter 13. januar 2025. Områdene som regnes som trygge er primært der ukrainske myndigheter har kontroll og Russland har liten innflytelse. En sjefredaktør i en lokalavis i et av de trygge områdene uttrykker sterk uenighet i UDIs vurdering. Regjeringen strammet inn asylreglene i september i fjor, og UDI vurderer nå hvilke områder som er trygge nok.
3 måneder siden
Utlendingsdirektoratet (UDI) har utvidet listen over trygge regioner i Ukraina til 14, noe som betyr at ukrainere fra disse områdene ikke lenger har krav på kollektiv beskyttelse i Norge. Denne endringen, som er en følge av en regelendring fra regjeringen, har ført til sterke reaksjoner fra den ukrainske foreningen i Norge. De mener at dette kan tolkes som et signal til Russland om at Europas støtte til Ukraina svekkes. UDI baserer sine vurderinger på rapporter fra Landinfo og andre kilder, men har ikke selv gjort undersøkelser i Ukraina. Antall asylsøknader fra Ukraina har gått ned med 47 prosent i 2024 sammenlignet med 2023. UDI har ikke konsultert ukrainske myndigheter om endringen.
2 måneder siden
Ukrainere i Norge uttrykker stor bekymring over signaler fra USA om Ukraina-krigen, spesielt uttalelser fra Trump om fredsforhandlinger med Putin og den nye forsvarsministerens syn på Nato-medlemskap. De frykter at Ukraina vil bli presset til å inngå ufordelaktige avtaler og at Russland ikke vil overholde dem. Den ukrainske foreningen i Norge understreker behovet for sikkerhetsgarantier fra USA, da de ikke stoler på Putin.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den pågående krigen i Ukraina, hvor Russland intensiverer angrepene mot energiinfrastruktur og sivile mål. Ukrainere frykter en eskalering under jule- og nyttårsfeiringen, basert på tidligere erfaringer. Eksperter mener Russland forsøker å undergrave Ukrainas forsvarsevne og befolkningens motstandskraft. Samtidig har Ukraina begynt å angripe mål inne i Russland, noe som svekker Russlands kapasitet. Det understrekes at vestlig støtte er avgjørende for Ukrainas forsvar og energiforsyning. Artikkelen belyser også hvordan krigen har blitt en del av hverdagen for ukrainere, men frykten for nye angrep er fortsatt til stede.
5 dager siden
Natt til torsdag ble Kyiv utsatt for et massivt russisk rakettangrep som drepte minst ni og såret over 60. Samtidig pågår forhandlinger om en mulig fredsavtale, men Ukraina nekter å gi fra seg Krim-halvøya, som USA krever. Forskere ved Nupi og Forsvarets Stabsskole mener Russland ikke vil klare å okkupere hele Ukraina, men at krigen kan slite ned det ukrainske samfunnet over tid. Angrepene mot sivile og infrastruktur betegnes som terrorbombing, men de vil ikke knekke ukrainsk kampmoral. Ukraina er avhengig av luftvern, særlig amerikanske systemer, for å forsvare seg. Ekspertene understreker at det er avgjørende at USA opprettholder sanksjonene mot Russland, samtidig som Europa må øke sin militære støtte. Dette er viktig ikke bare for Ukraina, men for Europas sikkerhet generelt.
7 dager siden
Russiske droner gjennomførte natt til onsdag omfattende angrep i øst, sør og sentrale deler av Ukraina, ifølge ukrainske guvernører og Reuters. Fem personer skal være såret, og både infrastruktur og lokale virksomheter har fått skader. Luftforsvaret i øst har skutt ned mange droner, mens angrep i Odesa har forårsaket flere branner. Også Kyiv og Kharkiv er rammet. Angrepene skjer samtidig som en ukrainsk delegasjon møtes med representanter fra USA, Frankrike og Storbritannia i London for å diskutere en mulig våpenhvile. USA skal ha lagt fram et fredsforslag som blant annet kan innebære anerkjennelse av Russlands anneksjon av Krim, noe Ukrainas president Zelenskyj avviser og mener vil forlenge krigen.
4 måneder siden
Russland gjennomførte omfattende rakettangrep mot flere ukrainske byer første juledag, med Kharkiv og Dnipropetrovsk-regionen som de hardest rammede. Angrepene førte til eksplosjoner, skader på kraftsystemet og strømbrudd i flere regioner. Minst tre personer ble såret i Kharkiv, og det er rapportert om flere nedslag og branner. Russiske styrker har økt intensiteten i angrepene de siste to månedene, noe som kan være et forsøk på å sikre seg territorium før et mulig presidentskifte i USA. Det ble også rapportert om en død og 17 sårede etter angrepene mot Kryvyj Rih på julaften.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
1 måned siden
Ukrainere reagerer med sjokk og avsky etter Donald Trumps utskjelling av Zelenskyj, og uttrykker bekymring for at Europa står alene mot Russland. Mange ønsker tettere samarbeid med Europa, spesielt innen forsvarsindustrien, og frykter at en våpenhvile er lenger unna. Samtidig fortsetter de russiske angrepene, og situasjonen oppleves som intens og stressende for mange ukrainere. Flere understreker behovet for et felles europeisk forsvar som ikke er avhengig av Nato-allierte utenfor Europa.