Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» har oppnådd et oppsiktsvekkende salg på 24 000 eksemplarer før januar er omme, noe som indikerer en uro i befolkningen. Bokens suksess har ført til reaksjoner fra politikere og i det offentlige ordskiftet, med argumenter om feil i boken og bekymring for dens budskap.
Det fremheves et paradoks der staten har mye penger, mens folk opplever redusert kjøpekraft. Denne misnøyen dempes ikke av argumenter om at folk har fått bedre råd det siste året.
Bokens popularitet tolkes som et tegn på en underliggende uro som kan påvirke valget til høsten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Økonomen Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» har oppnådd bestselgerstatus etter bare en uke i salg. Boken ble utsolgt på en time i enkelte butikker, og forlaget har trykket 24 000 eksemplarer i løpet av den første uken for å møte den store etterspørselen. Boken har skapt stor interesse blant både unge og eldre, og selger mer enn Jo Nesbøs nye krim. Boken tar for seg Norges økonomiske situasjon og gir et varsku til politikere og velgere. Forlaget beskriver interessen som «enorm» og «helt ko-ko», og trykker bøker døgnet rundt for å møte etterspørselen.
3 måneder siden
Økonomen Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» har blitt en bestselger etter bare en uke i salg. Boken ble utsolgt i flere butikker på kort tid, og forlaget har allerede bestilt flere opplag. Boken tar for seg Norges økonomiske situasjon og fremtid, og har skapt stor interesse blant lesere i alle aldre. Boken selger nå mer enn Jo Nesbøs nye krimbok, og forventes å toppe bestselgerlistene.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Martin Bech Holtes bok 'Landet som ble for rikt', som kritiseres for å svartmale norsk økonomi, men også roses for sine ambisjoner. Boken tar for seg Norges bruk av oljepenger og stiller spørsmål ved om landet har oppnådd det man ønsket med oljeformuen. Artikkelen fremhever at Oljefondets enorme vekst har ført til økt oljepengebruk, og at handlingsregelen, som skulle sikre sparing og omstilling, kanskje ikke har hatt den ønskede effekten. Norge er fortsatt oljeavhengig, og det er vanskelig å se nye store eksportnæringer. Boken kan leses som en kritikk av hvordan oljepengene har påvirket landet, og en appell til sosialdemokratiet.
3 måneder siden
Økonom Martin Bech Holte hevder i boken «Landet som ble for rikt» at norske politikere er satt sjakk matt av oljepengene og ikke klarer å si nei til velgernes ønsker. Han mener offentlig pengebruk blåser opp BNP gjennom dyre prosjekter og subsidier. Holte foreslår et nytt belønningssystem med null skatt for lavinntektsgrupper for å skape sunn økonomisk vekst og unngå stagnasjon. Han understreker at han ikke vil bygge ned velferdsstaten, men mener offentlige prosjekter ofte blir for dyre. Samfunnsøkonom Kjell Roland er uenig i flere av Holtes forslag, men mener han holder liv i en viktig debatt om faren for en ineffektiv stat.
3 måneder siden
Økonom Martin Bech Holte har skrevet boken «Landet som ble for rikt», der han hevder at oljepengene har en sløvende effekt på det norske samfunnet. Han argumenterer for at oljefondet i stor grad brukes til å øke offentlige utgifter, i stedet for å investere i infrastruktur og kunnskap. Holte mener også at produktiviteten i Norge har gått ned, og at økningen i unge uføre er et resultat av et feilslått belønningssystem. Økonom Harald Magnus Andreassen er kritisk til flere av Holtes konklusjoner, men roser boken for å ha skapt en viktig debatt. Presseveteran Harald Stanghelle mener bokens tema treffer en nerve i befolkningen og setter ord på en underliggende følelse av at noe er galt med hvordan Norge forvalter sin rikdom.
3 måneder siden
En ny bok som argumenterer for drastiske skattekutt har blitt en bestselger og bidrar til å forsterke en høyrebølge i Norge. Boken kritiserer landets oljeavhengighet og hevder at rikdom har ført til sløvhet, stagnasjon og kapitalflukt. Samtidig viser meningsmålinger at Høyre og Frp får stadig større oppslutning. Forfatteren mener at det er et ønske om en ny politisk retning i befolkningen. Boken har utløst en debatt som kan gi rom for politikere som ønsker en annen politikk enn den som har vært ført de siste årene. Kritikere mener imidlertid at forfatteren gir et for negativt bilde av norsk økonomi og tar for lett på konsekvensene av store kutt i offentlige utgifter. Til tross for høyredreiningen i befolkningen, er det ingen partier som har tatt til orde for de store kuttene forfatteren ønsker.
3 måneder siden
Martin Bech Holte, forfatter av den mye omtalte boken 'Landet som ble for rikt', kritiserer i boken ekstravagant bruk av oljepenger og manglende visjoner hos norske politikere. I podkasten 'Stopp verden' møter han politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen for å diskutere norsk økonomi og oljerikdom, samt svare på kritikken som har kommet i etterkant av bokutgivelsen. Holte, som tidligere har vært McKinsey-sjef og Aker-direktør, har med boken sin skapt stor debatt rundt forvaltningen av Norges oljeinntekter.
3 måneder siden
Tidligere McKinsey-topp Martin Bech Holte advarer i sin nye bok om at oljefondets ukontrollerte pengebruk truer Norges økonomiske fremtid. Han hevder at Norges suksess skyldes tidligere reformer, men at økt offentlig pengebruk og manglende insentiver til privat sektor har ført til stagnasjon. Bech Holte mener politikerne er blitt for opptatt av forbruk fremfor reformer. Han foreslår kraftige kutt i offentlig pengebruk og skattelette for å stimulere arbeid og innovasjon. Boken får støtte fra flere politikere som erkjenner behovet for omstilling og reformer.
2 måneder siden
Martin Bech Holte, forfatteren av «Landet som ble for rikt», tilbakeviser kritikken om feilaktig bruk av tall fra SSB-forskere under et foredrag på Norges Handelshøyskole (NHH). Han argumenterer for at Norge har opplevd økonomisk stagnasjon siden 2013, og understreker behovet for en bredere samfunnsdebatt om norsk økonomi. Holte oppfordrer politikere til å ta modigere beslutninger og mener det er mulig å redusere offentlige utgifter uten å kutte i helse og utdanning. Han avviser at profitt er hans hovedmotivasjon for å skrive boken.
3 måneder siden
Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen uttrykte overraskelse over hvor mange ulike formål staten bruker penger på. Han kritiserer Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» for å overdrive problemene i norsk økonomi, men erkjenner at det finnes overraskende støtteordninger i statsbudsjettet. Olsen mener Bech Holtes forslag om store kutt i offentlige utgifter er urealistisk. Han understreker at norsk økonomi har sine utfordringer, men at landet er i en god posisjon med lav arbeidsledighet og et stort oljefond. Olsen er bekymret for økt usikkerhet knyttet til Donald Trumps mulige tilbakekomst.