NRK står overfor en utfordrende situasjon i kampen om sportsrettigheter etter at Viaplay og TV 2 sikret seg de største internasjonale skirettighetene fra 2026/27-sesongen. Selv om NRK beholder rettigheter til enkelte arrangementer og deler rettigheter med TV 2 for flere grener i Norge, mener eksperter at statskanalen må finne nye strategier for å konkurrere.
NRK prioriterer store mesterskap som VM i Trondheim og OL i 2026, men økende priser på sportsrettigheter gjør det vanskeligere for dem å hevde seg.
Det spekuleres i om NRK må ta hele rettighetspakken for renn i Norge alene for å stå sterkere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NRK har blitt utmanøvrert i kampen om de største internasjonale skirettighetene, som fra 2026/27-sesongen går til Viaplay og TV 2. NRK beholder rettighetene til enkelte arrangementer, og deler rettigheter med TV 2 for renn i Norge og skiskyting internasjonalt. NRK prioriterer store mesterskap som VM i Trondheim og OL i 2026. En medieekspert mener NRK må finne nye strategier for å konkurrere, da Viaplay nå ser ut til å velge sine samarbeidspartnere. NRK påpeker at sportsrettigheter er dyre og at de må prioritere, men at de fortsatt satser stort på vinteridrett. De samarbeider med flere aktører for å sikre relevant innhold.
3 måneder siden
Det er usikkert om de to siste rennene i Hoppuka vil bli sendt på tradisjonell norsk TV, noe som skaper fortvilelse for hopplandslaget og fans. Dette skyldes at rettighetene til de østerrikske rennene er solgt separat, og norske TV-kanaler ikke har ønsket å betale prisen. Situasjonen er ekstra uheldig for hoppsporten, som sliter med synlighet og er avhengig av sponsorinntekter. Selv om rennene ikke sendes lineært, er det fortsatt mulig å se dem via strømming og utenlandske kanaler. Denne situasjonen setter søkelys på utfordringene idretten står overfor i en tid med endringer i medieøkonomien og salg av TV-rettigheter.
3 måneder siden
Det er usikkert om verdenscuprennene i kombinert fra Seefeld vil bli vist på norsk TV, da ingen norske TV-aktører har kjøpt rettighetene. Sportssjef Ivar Stuan uttrykker bekymring og understreker viktigheten av TV-dekning for sportens synlighet. Han avviser også påstander om at manglende interesse er årsaken til TV-problemene, og mener at den nye avtalen mellom Viaplay og TV 2 kan være en løsning. Stuan ser også frem til VM i Trondheim som en mulighet for å øke interessen for kombinert.
3 måneder siden
Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger mener at norske TV-selskaper signaliserer at prisene på sportsrettigheter er for høye ved å dele rettigheter, noe som kan åpne for at strømmegiganter som Amazon og Netflix får lettere tilgang til forhandlingsbordet. Flere vinteridrettskonkurranser har gått uten norsk TV-dekning, og Viaplay og TV 2 deler nå rettighetene for vinteridrett fra 2026/27-sesongen. Hauger tror også det kan bli større kamp om Premier League-rettighetene, der Premier League selv vurderer et eget strømmekonsept. Viaplay har rettighetene i Norge ut 2027/28-sesongen.
3 måneder siden
Norske TV-seere går glipp av de to siste rennene i Hoppuka på lineær TV, da ingen norske kanaler har kjøpt rettighetene på grunn av for høye priser. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu beklager situasjonen, spesielt med tanke på at Johann André Forfang fortsatt kan vinne sammenlagt. De to siste rennene kan strømmes gratis på Eurovision Sport, men dette anses ikke som en ideell løsning. Aalbu mener det er et metningspunkt for sportsrettigheter og at nye løsninger må vurderes. Tidligere har NRK eller TV2 kjøpt rettighetene til rennene i Østerrike.
2 måneder siden
Ski-VM i Trondheim nærmer seg, men mildvær og varierende forhold skaper utfordringer for arrangørene. TV 2-ekspert Emil Iversen spår en kamp om beste skipreparering, og mener Norge har et fortrinn i vanskelige forhold, mens svenskene famler mer. Rennsjef Daniel Myrmæl Helgestad vurderer nøye om og når løypene skal saltes, da feil valg kan få store konsekvenser. Petter Skinstad forventer «påskeføre» som favoriserer utholdende løpere, mens Maiken Caspersen Falla tror erfarne utøvere vil takle de skiftende forholdene best. Usikkerheten rundt været gjør at mange er spente på hvordan konkurransene vil utvikle seg, spesielt med tanke på smøring og løypeforhold.
3 måneder siden
Norske alpinister er frustrerte over at tv-seere i Norge ikke får sett rennene i Kitzbühel og Schladming, da ingen norske aktører har kjøpt rettighetene til FIS-rennene i Østerrike. Dette skaper bekymring for sponsoreksponering og sportens popularitet. Alpinistene understreker at det er viktig å finne en løsning for fremtidige sesonger. Selv om det ikke sendes fra disse rennene, vil alpin-VM i Saalbach bli sendt på Viaplay. Fredrik Møller er ute av helgens renn etter en skade.
3 måneder siden
Ingen norske TV-kanaler har kjøpt rettighetene til de to siste rennene i den tysk-østerrikske hoppuka, noe som har ført til sterke reaksjoner i hoppmiljøet. Johann André Forfang kvalifiserte seg til en andreplass i Innsbruck, men norske seere fikk ikke sett det på TV. TV-kanalene begrunner avgjørelsen med for høy pris, mens utøverne er skuffet over at en så viktig tradisjon ikke er tilgjengelig for det norske publikum. Det finnes en strømmeløsning, men den er ikke tilgjengelig for alle. Utøverne håper dette er en engangshendelse og at TV-kanalene vil prioritere Hoppuka i fremtiden.
4 måneder siden
Tidligere TV 2-profil Ernst A. Lersveen uttrykker bekymring over manglende TV-dekning for kombinert og hopp, da ingen norske kanaler har kjøpt rettighetene til verdenscupen i kombinert fra Ramsau eller de to siste rennene i Hoppuka. Lersveen mener at disse idrettene må akseptere en ny medievirkelighet der seertall og betalingsvilje er lav, og at de sliter med å konkurrere med populære idretter som fotball. Han påpeker at kombinertseere er lite attraktive for annonsører. Kombinertsjef Ivar Stuan avviser Lersveens påstander, og viser til gode seertall for kombinert i Norge, og mener det er feil å skylde på kombinert. Han erkjenner at det er en debatt om hvilke TV-kanaler som bør ha skirettigheter.
3 måneder siden
Det er usikkert om norske seere får sett Kitzbühel-helgen i alpint på TV, noe som bekymrer sportssjef Claus Ryste. Han understreker at dette er et stort problem for sporten, utøverne og sponsorer. Kitzbühel regnes som det største alpinrennet i sesongen, og det er vanligvis stor interesse for rennet i Norge. Ryste er overrasket over at ingen norske TV-aktører har sikret seg rettighetene, men håper på en løsning. Han tror på en fremtidig løsning, men er usikker på om det vil skje i år.