Norske investorer har i 2024 økt sine investeringer i aksjefond kraftig, spesielt i globale indeksfond. Dette har ført til en avkastning på rundt 30 prosent, drevet av sterk vekst i det amerikanske aksjemarkedet og en svak norsk krone.
Det amerikanske aksjemarkedet er imidlertid historisk høyt priset, og en stor del av avkastningen er knyttet til et fåtall store teknologiselskaper, noe som skaper en viss risiko. Kronesvekkelsen har bidratt betydelig til avkastningen.
Eksperter mener at indeksfond fortsatt er en god investering, men tviler på at man vil se like høy avkastning i fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Oljefondet opplevde en rekordhøy avkastning på 2511 milliarder kroner i 2024, noe som tilsvarer en økning på 13 prosent. Denne veksten skyldes i stor grad et sterkt aksjemarked, spesielt innen amerikansk teknologi, samt en svak kronekurs som alene bidro med 1072 milliarder kroner. Til tross for den betydelige avkastningen, underpresterte fondet referanseindeksen med 0,45 prosentpoeng. Ved utgangen av året hadde fondet en total verdi på 19.742 milliarder kroner, hvorav 71,4 prosent var investert i aksjer.
3 måneder siden
Oljefondet oppnådde en rekordhøy avkastning på 2.511 milliarder kroner i 2024, hovedsakelig på grunn av et sterkt aksjemarked, spesielt innen amerikansk teknologi. Fondets totale verdi økte til 19.742 milliarder kroner ved årets slutt. Selv om avkastningen i kroner var rekordhøy, var den prosentvise avkastningen lavere enn tidligere år, og fondet slo ikke referanseindeksen. Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 18 prosent, mens investeringer i unotert infrastruktur for fornybar energi hadde en negativ avkastning. Endringer i kronekursen bidro også betydelig til fondets vekst. De største aksjepostene var i teknologiselskaper som Apple, Microsoft og Nvidia.
3 måneder siden
Flere eksperter uttrykker bekymring for en mulig boble i det amerikanske aksjemarkedet, drevet av den kraftige veksten til de store teknologiselskapene. Selskaper som Apple, Microsoft og Tesla har opplevd en enorm verdiøkning, noe som har ført til en betydelig oppgang i S&P 500. Det advares spesielt mot Teslas høye prising, som er 129 ganger årets inntekt. Indeksfond kan bidra til å forsterke boblen ved automatisk å kjøpe mer av aksjer som stiger. Investorer rådes til å ta rasjonelle beslutninger og unngå å la seg påvirke av nyheter og følelser.
3 måneder siden
Oljefondet oppnådde en avkastning på 2511 milliarder kroner i 2024, noe som tilsvarer en økning på 14 prosent. Avkastningen var særlig drevet av aksjeinvesteringer, spesielt i amerikanske teknologiaksjer, som ga en avkastning på 18 prosent. I tillegg bidro valutabevegelser betydelig til fondets vekst. Mot slutten av året passerte fondet 20 000 milliarder kroner i verdi for første gang. Det var en turbulent periode i markedet, spesielt etter at teknologiselskapet Nvidia opplevde et kraftig kursfall på grunn av en ny, billigere KI-modell fra et kinesisk selskap. Nvidia hentet seg imidlertid inn igjen dagen etter.
1 måned siden
Artikkelen undersøker om det er klokt å følge rådene fra fondseksperter om å holde seg rolig i aksjemarkedet, spesielt med tanke på den kraftige veksten i amerikanske teknologiaksjer. De såkalte 'Magnificent Seven' har opplevd en eventyrlig økning i verdi, men artikkelen stiller spørsmål ved om de høye forventningene er realistiske. Nvidia fremheves som et eksempel, med en enorm aksjekursvekst drevet av forventninger om fremtidig inntjening. Artikkelen advarer om at den høye prisingen og forventningene kan minne om dotcom-boblen i 2000, og oppfordrer fondskunder til å vurdere risikoen nøye. Ekspertenes motiver drøftes også.
3 måneder siden
Eksperter gir råd om investeringer i 2025, og anbefaler global spredning og helseaksjer. De advarer mot teknologifond, krypto og selskaper med høy gjeld. Oslo Børs anses som et attraktivt marked. Renter forventes å stimulere markedet, men lavere avkastning enn tidligere forventes. Forbrukslån med høy rente frarådes. Det advares også mot stor fallhøyde for høyt prisede amerikanske teknologiaksjer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til fondssparing i lys av Donald Trumps presidentskap. Rekordmange nordmenn sparer i fond, spesielt globale indeksfond som har stor eksponering mot amerikanske selskaper. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim råder sparere med lang horisont til å holde seg til sin eksisterende strategi og ikke la seg stresse av markedssvingninger. Han mener også at Trumps politikk kan være positiv for børsen. Aksjestrateg Paul Harper påpeker at mange amerikanske selskaper har global eksponering, og at det er vanskelig å gi bastante råd. Ekspertene understreker viktigheten av å vurdere egen risikovillighet og ikke ta forhastede beslutninger.
2 måneder siden
Oljefondet har hatt rekordhøy avkastning, hovedsakelig drevet av investeringer i teknologiaksjer, spesielt Nvidia. Fondets ledelse uttrykker likevel usikkerhet rundt en potensiell AI-boble, til tross for at de har spart betydelige summer ved å bruke AI for å effektivisere handelen. Samtidig har fondet underprestert markedet de siste årene, noe som skyldes svak utvikling i eiendomsmarkedet og en strategi for å redusere risikoeksponeringen i aksjemarkedet. Store kapitaloverføringer fra staten har funnet sted i en periode der markedet ikke har vært spesielt gunstig for kjøp.
3 måneder siden
Wall Street avslutter 2024 med et sterkt år, preget av oppgang i de ledende indeksene. Særlig teknologiaksjer, drevet av kunstig intelligens, har hatt en markant vekst, med Nvidia som en av de største vinnerne. «Magnificent Seven»-aksjene har dominert markedet, og utgjør nå en betydelig del av S&P 500. Donald Trumps valgseier ga også en positiv effekt på børsen, spesielt for bank- og småbedrifter. Samtidig har helse- og energisektoren hatt en svakere utvikling, med fall for Novo Nordisk og oljeaksjer. Investorer forventer en mer moderat vekst i 2025.
1 måned siden
Aksjefond faller som følge av børsuro, utløst av blant annet Donald Trumps handelspolitikk og frykt for resesjon. Investorer selger seg ut i usikkerhet, noe som forsterker nedgangen. Globale og amerikanske indeksfond rammes spesielt hardt av børsfall i USA og en svekket dollar. Store teknologiselskaper dominerer mange fond, noe som øker risikoen. Eksperter anbefaler å vurdere egen risikovillighet og understreker at historisk sett har markedet hentet seg inn igjen etter nedturer. Det understrekes likevel at man må kjenne sin egen preferanse for risiko.