EU etablerer en luftbro for å levere 96 tonn nødhjelp til Syria, i samarbeid med Unicef og WHO. 50 tonn sendes fra et EU-lager i Dubai til Tyrkia, mens 46 tonn fraktes fra Danmark, begge for distribusjon i Syria.
EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, skal møte Tyrkias president Erdogan for å diskutere ytterligere hjelp. Over en million syrere er internt fordrevet etter at opprørere styrtet Assad-regimet.
EU bidrar med 4 millioner euro i tillegg til tidligere støtte, og har totalt bidratt med 163 millioner dollar i år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norge kunngjorde på en giverkonferanse at de vil bidra med 400 millioner kroner til gjenoppbygging og humanitær hjelp i Syria. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er viktig for å gi de syriske overgangsmyndighetene muligheten til å lykkes, noe som er avgjørende for befolkningen og stabiliteten i Midtøsten, samt har stor betydning for Europa. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik deltar på giverkonferansen i Brussel for Norge.
1 måned siden
Norge gir 400 millioner kroner i støtte til Syria for gjenoppbygging etter 14 år med borgerkrig. Utenriksministeren understreker viktigheten av å støtte de syriske overgangsmyndighetene for regional stabilitet. Samtidig vil EU fortsette å lette sanksjonene mot Syria for å gi befolkningen håp, til tross for nylig vold hvor opptil 1500 alawitter ble drept. FN rapporterer om henrettelser med sekterisk motiv. EUs bistand til Syria kan reduseres på grunn av volden og konkurranse om midler med andre konfliktområder som Ukraina og Gaza.
2 måneder siden
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen lover at Ukraina vil motta 40 milliarder kroner fra EU allerede i mars. I tillegg vil Ukraina dra nytte av EUs planer om å øke våpenproduksjon og forsvarskapasitet. Von der Leyen understreker behovet for raskere våpen- og ammunisjonsleveranser. EUs utenrikssjef Kaja Kallas reiser til Washington for å diskutere situasjonen med den amerikanske utenriksministeren Marco Rubio.
4 måneder siden
Syrias leder Ahmed al-Sharaa møtte mandag en ukrainsk delegasjon ledet av utenriksminister Andrij Sybiha i Damaskus. Møtet finner sted i en tid der Ukraina forsøker å bedre forholdet til Syria, som tidligere var en nær alliert av Russland. Ukraina har nylig annonsert at de sender 500 tonn hvetemel til Syria som en del av det humanitære programmet «Korn fra Ukraina», et samarbeid med FN. Historisk sett har Syria importert hvete fra Russland, men disse leveransene er nå stanset. Det er ikke offentliggjort hvilke temaer som ble diskutert under møtet.
1 måned siden
EU-landene er enige om opprustningsplanen «ReArm Europe» under et krisemøte i Brussel, etter at USA stoppet støtten til Ukraina. Planen innebærer 150 milliarder euro i lån, garantert av EUs budsjett, og EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, anslår at den kan generere opptil 800 milliarder euro i økte forsvarsinvesteringer. Von der Leyen ønsker også å investere i Ukrainas forsvarsindustri, og beskriver møtet som et vendepunkt for både Europa og Ukraina. Før møtet hadde Ungarn og Slovakia signalisert motstand mot å øke støtten.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN. Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
4 måneder siden
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse til å reise tilbake til hjemlandet. Hun viser til at regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte for å lette hjemreisen. Bakgrunnen er at flere europeiske land nå vurderer statusen til syrere med midlertidig opphold etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Selv om situasjonen i Syria fortsatt er ustabil, understreker Mehl at bare de med beskyttelsesbehov har rett til å bli i Norge. Hun åpner også for tvangsreturer dersom utviklingen i Syria går i positiv retning.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall opplever Syria en alvorlig matkrise. Befolkningen i Aleppo står i lange køer for å skaffe mat, og prisene har svingt kraftig. Brødprisene steg med 900 prosent før de ble redusert igjen. Ifølge FN lever nesten 13 millioner syrere i matusikkerhet, og over 3 millioner er i en kritisk situasjon. Hjelpeorganisasjoner slår alarm om en potensiell humanitær krise, og over én million mennesker er drevet på flukt. Det er et stort behov for mat, vann, klær og husly.
22 dager siden
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen forsikrer at Norge er en integrert del av EUs indre marked og vil bli behandlet som en del av den europeiske familie. Dette kommer etter bekymringer om mulige beskyttelsestoller fra EU. Von der Leyen understreker at EU ønsker felles løsninger på felles utfordringer og er åpen for å forhandle med USA om toll, samtidig som de forbereder gjengjeldelse om nødvendig. Norsk Industri-sjef Harald Solberg er til stede i Brussel og håper dialogen sikrer at Norge ikke rammes av eventuelle tollmurer. Børsene faller globalt, og Kina har allerede svart på Trumps tolløkninger.