Store aksjonærer, inkludert John Fredriksen-selskaper, har lagt inn bud på havvind-rederiet Edda Wind. Planen er å kjøpe alle aksjene og ta selskapet av børs.
Store aksjonærer i havvind-rederiet Edda Wind, anført av John Fredriksen-selskapet Geveran Trading sammen med Wilhelmsen New Energy og EPS Ventures Ltd, har lagt inn et bud på alle aksjene i selskapet. Budet er på 23 kroner per aksje, noe som er 33 prosent over sluttkursen dagen før og verdsetter selskapet til nær tre milliarder kroner.
Budgiverne har allerede sikret seg 84,3 prosent av aksjene, blant annet ved å kjøpe aksjer fra fond forvaltet av Nordea. Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea kaller budprisen hyggelig, men påpeker at den fortsatt er under bokført verdi.
Aksjonærene ønsker å ta Edda Wind av børs for å forenkle videre investeringer og vekst, da de mener børsnoteringen med få store eiere har vært et hinder.
Robert Næss
John Fredriksen
Nordea
Edda Wind
Geveran Trading
Wilhelmsen New Energy
EPS Ventures Ltd
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Oppkjøpsselskapet Blue Northern har lagt inn et bud på 5,18 milliarder kroner for å kjøpe opp tørrlastrederiet Belships. Budet på 20,50 kroner per aksje representerer en premie på 29,4 prosent sammenlignet med torsdagens sluttkurs. Aksjonærer som representerer over 60 prosent av aksjene har allerede forpliktet seg til å selge. Største aksjonær, Kontrari, har tidligere varslet en strategisk vurdering av sin eierandel. Hvis alt går etter planen, kan oppkjøpet fullføres i løpet av første eller andre kvartal neste år. Analytiker Jon Nikolai Skåland i SEB har tidligere pekt på muligheter for oppkjøp i sektoren.
4 måneder siden
Oppkjøpsselskapet Blue Northern har lagt inn et bud på 5,18 milliarder kroner for å kjøpe tørrlastrederiet Belships. Budet på 20,50 kroner per aksje representerer en premie på 29,4 prosent sammenlignet med sluttkursen torsdag. Største aksjonær, Kontrari, har tidligere signalisert en strategisk vurdering av sin eierandel. Analytiker Jon Nikolai Skåland i SEB har tidligere pekt på muligheter for oppkjøp i sektoren. Blue Northern er etablert av fond forvaltet av Entrust Global.
2 måneder siden
Det svenske eiendomsselskapet Castellum har utløst budplikt på Entra etter å ha kjøpt aksjer som gir dem over en tredjedel av selskapet. Castellum vil legge inn et bud som priser Entra til 20,1 milliarder kroner. Entras største eier, Balder, har allerede signalisert at de ikke vil akseptere budet og heller ikke vil legge inn et motbud. En analytiker i Danske Bank tror ikke dette vil føre til en budkrig, da han mener budet fra Castellum er for lavt. Castellum forsøkte også å kjøpe Entra i 2020, da staten solgte sine aksjer i selskapet.
2 måneder siden
Store aksjonærer i Sats har solgt over 33,4 millioner aksjer for én milliard kroner, etter en kursoppgang på over 23 prosent i år. Blant selgerne er Trygghedsgruppen (TG), som reduserer sin eierandel fra 22,6 prosent til 10 prosent, og har inngått en 90-dagers lock-up-avtale. SATS Management Invest AS, et aksjekjøpsprogram for ansatte, og HFN Group AS har solgt seg helt ut av selskapet. Aksjene ble solgt for 30,5 kroner per stykk.
4 måneder siden
Belships-aksjen opplevde en kraftig økning på over 26 prosent etter at Blue Northern BLK la inn et bud på 20,50 kroner per aksje. Dette budet verdsetter tørrlastrederiet til omtrent 5,18 milliarder kroner, en betydelig premie sammenlignet med markedsverdien på 4 milliarder kroner. Aksjonærer som representerer over 60 prosent av aksjene har allerede forpliktet seg til å selge. Samtidig opplevde Hovedindeksen på Oslo Børs en nedgang på 0,10 prosent ved børsåpning. Oljeprisen har også svekket seg, med en nedgang på 0,33 prosent til 72,39 dollar per fat.
1 måned siden
Frasers Group har utløst budplikt i XXL etter å ha passert grensen for tilbudsplikt ved å øke sin eierandel. Selskapet melder at de vil legge frem et bud på alle aksjene i XXL som Frasers Group ikke allerede eier, i henhold til verdipapirhandelloven. Tilbudsplikten inntrer når en aksjonær overstiger mer enn 1/3 av stemmene i et selskap. Etter kapitalinnhentingen i XXL vil Frasers Group eie omtrent 32,9 prosent av samtlige XXL-aksjer, og rundt 40,8 prosent av de stemmeberettigede A-aksjene.
1 måned siden
Oslo Børs åpnet med en svak oppgang, der hovedindeksen steg 0,43 prosent. Blant de mest omsatte aksjene steg Equinor og Aker BP, mens Kongsberg Gruppen og Mowi falt. Større aksjonærer i Dolphin Drilling ønsker å skifte ut styrelederen i selskapet. Vår Energi sleper produksjonsskipet Jotun til Balder-feltet, til tross for betydelige kostnadsoverskridelser i oppgraderingsprosjektet. Instabank ASA innfører ny utbyttepolitikk og vil utbetale åtte øre per aksje i utbytte. Scana-eide PSW Technology AS har fått en kontrakt med Equinor verdt inntil 450 millioner kroner for tjenester ved Mongstad-raffineriet.
5 dager siden
Hanwha-selskapene har lagt inn et bud på 2,20 kroner per aksje for å kjøpe hele Rec Silicon, noe som verdsetter selskapet til 925 millioner kroner. Budet kommer fra Anchor AS, et nyopprettet selskap eid av Hanwha Corporation og Hanwha Solutions Corporation, som allerede eier 33,33 prosent av Rec Silicon. Administrerende direktør i Rec Silicon, Kurt Levens, beskriver Hanwha som en støttende aksjonær gjennom utfordrende perioder, og mener at budet gir mulighet for et styrket partnerskap som er i selskapets og aksjonærenes interesse.
29 dager siden
Oljefondet investerer 16 milliarder kroner i havvindprosjekter under bygging i Danmark og Tyskland. Fondet kjøper 49 prosent av andelene i prosjektene «Thor» og «Nordseecluster» av det tyske energiselskapet RWE. RWE beholder majoriteten av eierskapet og vil fortsette å operere vindparkene. Avtalen ble signert i mars og forventes gjennomført i tredje kvartal 2024. Oljefondet understreker at prosjektene har langsiktige og kontraktsfestede inntekter som vil sikre stabil inntjening. Prosjektene forventes å være ferdigstilt innen henholdsvis 2027 og 2029.
7 dager siden
Equinor-styret oppfordrer eierne til å stemme ned ti aksjonærforslag på generalforsamlingen 14. mai, inkludert flere forslag om å avvikle eller trekke seg ut av vindkraftsatsingen. Styret fremhever havvind som en viktig del av energimiksen og peker på lønnsomhet i eksisterende prosjekter, selv om nye prosjekter møter økonomiske utfordringer som høy inflasjon og leverandørflaskehalser. Styret avviser også forslag om å kutte bonusordninger for ledelsen knyttet til vindkraftvurderinger, og påpeker at slike beslutninger ligger utenfor generalforsamlingens mandat. Flere eiere foreslår strengere klimamål, som absolutte utslippskutt, utskillelse av fornybar energi og unngåelse av nye olje- og gassinvesteringer, men styret anbefaler å stemme ned disse. Equinor viser til sin energiomstillingsplan og mener strategien er forenlig med Parisavtalens mål, men erkjenner at absolutte utslippskutt er utfordrende på grunn av utslipp fra kunders forbrenning av olje og gass. Staten, som største eier med 67 prosent, har avgjørende innflytelse på utfallet av forslagene.