Artikkelen omhandler spørsmålet om hvordan man bør investere i gull, enten gjennom fysisk gull eller via finansmarkedet.
Hallgeir Kvadsheim gir sine anbefalinger til leseren Vidar om hva som er lurt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Handelskrig og toll har skapt usikkerhet i verdens aksjemarkeder, noe som har ført til økt interesse for gull som investeringsobjekt. Gullprisen har nylig nådd rekordnivåer, med en unse gull priset til over 3500 dollar, tilsvarende omtrent 1160 kroner per gram. Kjell William Riibe, som har drevet med kjøp og salg av gull i over 40 år, merker at flere, inkludert kvinner og unge, nå kjøper gull som en tryggere investering enn aksjer. Professor Are Oust ved NTNU forklarer at gull ofte fungerer som en trygg havn i usikre tider, men advarer mot å anbefale gullinvestering til vanlige folk på grunn av prisusikkerhet og tilgjengelige bankgarantier. Spareøkonom Else Sundfør fra Nordnet bekrefter en femdobling i kjøp av gullrelaterte produkter, og forklarer at man kan investere i gull fysisk eller gjennom fond, aksjer og ETF-er som følger gullprisen. Investering i gull krever kunnskap, spesielt ved bruk av mer komplekse finansielle produkter.
2 måneder siden
Tove spør Hallgeir Kvadsheim om råd for investering av 2,3 millioner kroner. Hun vurderer å kjøpe en fritidseiendom eller sekundærbolig for utleie, eller å investere i aksjer/fond. Kvadsheim skal vurdere hvilket alternativ som er mest lønnsomt.
4 dager siden
Andreas planlegger å kjøpe bolig innen 1 til 2 år og spør om det er lurt å spare i fond før boligkjøpet, samt hvilket fond han bør velge. Hallgeir Kvadsheim svarer på spørsmålet og gir råd om trygg fondssparing med tanke på en kort tidshorisont før boligkjøp. Artikkelen fokuserer på hvordan man kan spare smart i fond når boligkjøpet nærmer seg, og hvilke hensyn man bør ta i vurderingen av fondsinvesteringer i denne situasjonen.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg et spørsmål fra leseren Thomas, som vurderer om han skal betale ned 150.000 kroner ekstra på boliglånet eller investere samme sum i et indeksfond. Ved å betale ned lånet vil han spare 45.700 kroner i rentekostnader over fem år. Thomas ser for seg at avkastningen fra fondet, selv etter skatt, vil kunne overstige denne besparelsen. Han er klar over at investering i fond innebærer høyere risiko. Hallgeir Kvadsheim gir svar på hva som er det beste valget.
1 måned siden
I en artikkel om aksjesparing i usikre tider, deler Johan H. Andresen og Magne Gundersen sine synspunkter. Andresen understreker at selv om han ikke gir konkrete råd, har investering i verdensøkonomien historisk sett vært lønnsomt. Gundersen råder folk til å bevare roen og minner om at markedene har en tendens til å komme seg etter kriser. Han anbefaler også jevnlig sparing og ser nedgangstider som muligheter for å kjøpe aksjer til redusert pris. Begge ekspertene foreslår å vurdere nordiske fond for å spre risikoen, og Gundersen anbefaler å søke personlig tilpasset veiledning fra pålitelige kilder for å ta informerte investeringsbeslutninger.
3 måneder siden
En leser ved navn Knut spør om det er lurt å redusere investeringene i USA og heller satse på fremvoksende markeder. Han spør om KLP AksjeVerden Indeks eller Storebrand Indeks - Alle markeder er bedre alternativer enn et globalt indeksfond, da disse fortsatt har en betydelig andel amerikanske aksjer. Knut vurderer også om høyrentefond eller vekstfond kan være gode investeringer i 2025, eller om en kombinasjon av ulike fondstyper er det beste valget.
4 måneder siden
Artikkelen inviterer lesere til å stille spørsmål om privatøkonomi til Hallgeir Kvadsheim, kjent fra TV-programmet «Luksusfellen». Kvadsheim, som er fra Jæren, har vært en del av programmet siden 2007, og er også med i den kommende sesong 23. Han har skrevet om sine erfaringer fra programmet og hva man kan lære om privatøkonomi. Lesere kan sende inn spørsmål via et skjema i artikkelen, og Kvadsheim svarer normalt på fredager. Artikkelen inneholder også en oversikt over tidligere stilte spørsmål og svar.
4 måneder siden
Flere forbrukerøkonomer har delt sine råd om hvordan man kan bruke 10.000 kroner for å oppnå best mulig avkastning. Derya Incedursun anbefaler først å betale ned gjeld med høye renter, deretter vurdere høyrentekonto eller globalt indeksfond for tryggere avkastning. Hallgeir Kvadsheim foreslår bufferkonto eller pengemarkedsfond for lav risiko, men nevner også muligheten for enkeltaksjer eller kryptovaluta for høyere risiko og potensiell dobling av beløpet. Silje Sandmæl oppfordrer til å finne beste rente via Finansportalen og vurderer BSU for unge under 34 år. Valg av strategi avhenger av risikovilje og tidshorisont.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventede rentekutt i 2024 og hvordan dette vil påvirke folks økonomi. Norges Bank anslår tre rentekutt, som kan gi en betydelig reduksjon i renteutgifter for boliglån. Eksperter anbefaler å bruke disse pengene til sparing eller investering, fremfor økt forbruk. Det diskuteres om man bør betale ned gjeld eller investere, og det konkluderes med at investering kan være mer lønnsomt for de som tåler risiko. Artikkelen gir også råd om ulike investeringsalternativer, fra aksjefond til kryptovaluta, og understreker viktigheten av å vurdere egen risikovilje og tidshorisont.
3 måneder siden
Oljefondet investerer indirekte i kryptovaluta gjennom aksjer i selskaper som Coinbase og MicroStrategy, selv om de ikke kan kjøpe kryptovaluta direkte. Finansprofessor Dagfinn Rime advarer mot dette, og mener kryptovaluta er spekulativt og ikke egnet for fondet. Han viser til «greater fools»-teorien og mener at bobler sprekker når det ikke er flere som vil kjøpe til høyere priser. Rime er overrasket over at Oljefondet eier aksjer i MicroStrategy, som har en stor beholdning av bitcoin. Bitcoin-entusiast Svein Ølnes er usikker på om Oljefondet bør eie bitcoin, men ønsker en opplyst debatt om temaet. Oljefondet følger en indeks og har ingen aktiv kryptostrategi, men er likevel eksponert mot kryptovaluta gjennom sine investeringer.