Lillann Elisabeth Berger i Sørkedalen opplever at skogen rundt henne dør som følge av barkbilleangrep og ekstremvær. En bekk på eiendommen har vokst og forårsaket erosjon.
Klimaforskere påpeker at norske skoger tar opp mindre CO₂ enn tidligere på grunn av hogst, tørke og stormskader. De anbefaler å plante et større mangfold av treslag for å gjøre skogen mer motstandsdyktig mot klimaendringer.
Lillann minnes en barndom med frodig løvskog og et rikt dyreliv, og uttrykker bekymring for fremtidige generasjoner. Hennes far, Bjørn, deler hennes bekymringer og forteller om hvordan klimaendringene har påvirket skogen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Meteorolog og klimainvestor Siri Kalvig varsler om en snøfri påske i fjellområdet rundt Sirdal, noe som oppleves som svært skremmende. Hun forklarer at små temperaturendringer på noen få grader kan føre til at nedbør faller som regn i stedet for snø, noe som påvirker økosystemet og naturens dynamikk. Kalvig og hennes over 80 år gamle hyttenabo har begge opplevd sin første snøfrie påske i området, noe som er uvanlig etter mange tiår. Hun understreker at dette er et alvorlig tegn på klimaendringer og at det er viktig å handle raskt for å bremse oppvarmingen. Kalvig mener vi er på vei inn i en ny bølge av klimaengasjement og at investering i teknologiske løsninger er nødvendig for å nå Paris-målene.
2 måneder siden
Granbarkbillen er på fremmarsj i Norge, drevet av klimaendringer og uheldig planting av gran. Billen, som kan drepe friske grantrær, har forårsaket store skader i Europa, spesielt etter den varme sommeren 2018. Skadene i Sverige og Sentral-Europa indikerer at Norge også kan oppleve økte problemer med granbarkbillen i fremtiden, ifølge eksperter.
3 måneder siden
Mimi Austad (15) mistet sitt barndomshjem i en skogbrann i Los Angeles. Huset, som var over hundre år gammelt, ble totalskadd. Mimi savner tryggheten og minnene knyttet til hjemmet sitt. Skogbrannene har rammet mange barn og tenåringer i området, som har mistet sine hjem og eiendeler. Brannene kom ut av kontroll og klimaforskere mener global oppvarming har bidratt til at brannene ble så omfattende. Familien Austad, som opprinnelig er fra Norge, mistet også verdifullt kamerautstyr. De fant imidlertid viktige dokumenter og minner i et hagekontor som ikke ble skadet av brannen.
1 måned siden
Mariann og Hjalmar Sanden i Loen opplevde onsdag kveld at halve veien utenfor huset deres raste ut på grunn av ekstremværet på Vestlandet. Paret, som ikke selv hadde hørt raset, ble varslet av forbipasserende som kom skrikende inn. Huset ble ikke skadet, men politi og brannvesen rykket ut til stedet. Klimaforsker Tore Furevik forklarer at den store nedbøren skyldes global oppvarming og ustabile vintre. Ekteparet er ikke evakuert og understreker at de er trygge, men beskriver hendelsen som dramatisk og kjedelig.
2 måneder siden
En mild vinter fører til store utfordringer for skianleggene, med temperatursvingninger og lite naturlig snø. I Eikedalen skisenter forsvant 30 cm snø på under et døgn. Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt bekrefter at vintrene blir varmere og snøsesongen kortere. Hun forventer at man må reise lengre for å stå på ski i fremtiden. Andreas Smith-Erichsen i SkiStar Hemsedal forteller om lite nedbør, men gode forhold grunnet snøproduksjon. Han understreker at mildvær er en større trussel enn lite snø.
4 dager siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
3 måneder siden
Professor Torgrim Log advarer om økt brannfare i Norge, inspirert av storbrannene i Los Angeles. Han peker på tre hovedårsaker: bebyggelse i randsonen, klimaendringer og manglende landbrukstradisjon som fører til opphopning av brennbart materiale. Særlig bebyggelse i overgangssonen mellom skog og bebyggelse er problematisk, da vegetasjonen ikke lenger holdes nede av beitedyr. Kombinasjonen av gjengroing og klimaendringer skaper tørre og brannfarlige forhold. Log mener at folk ikke er klar over risikoen og at vi kan forvente flere storbranner i Norge, potensielt større enn de vi har sett tidligere. Han anbefaler å fjerne lettantennelige trær og brennbart materiale nær bebyggelse.
8 dager siden
Solbærbonden Stine Mølstad på Nes i Hedmarken opplever en vår som kommer tidligere enn noen gang, med grønne blader og blomsterknopper på buskene allerede i april. Meteorologene bekrefter at april kan bli den varmeste på Østlandet siden 2011, med temperaturer 4,5 grader over normalen. Den tidlige varmen gir utfordringer, blant annet at pollinerende insekter som humler og bier kanskje ikke er klare, noe som kan påvirke avlingen. Mølstad tilpasser driften ved å bevare planter som tiltrekker insekter og ved å dyrke flere sorter med ulik blomstringstid for å spre risikoen. Hun har også måttet fremskynde planting av stiklinger og planlegger å plante om buskene om høsten for å unngå skader fra varmen. Risikoen for frost i blomstringstiden er en annen utfordring ved tidlig vår. Mølstad understreker viktigheten av tilpasning i møte med klimaendringer for å sikre bærekraftig matproduksjon i Norge.
1 måned siden
Flere skisentre i Norge opplever usikre skiforhold før påsken på grunn av rekordlite snø og mildvær. Hallingskarvet skisenter har stengt på grunn av våte forhold, mens Oppdal skisenter i Trøndelag melder om flotte forhold. Eggedal sliter med isete føre og håper på snø, mens Sjusjøen har gode forhold etter nylig snøfall, men har også merket mildværet. En klimaforsker advarer om at klimaendringene skjer raskere enn forventet og at situasjonen kan føre til en "vårpåske".
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest smittede, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen, og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker viktigheten av å følge med på klimaet for å forutse utviklingen av smittebildet. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer.