Fire av fem småbarnsfamilier forlater Digermulen i Lofoten på grunn av mangel på barnehagetilbud. Dette fører til at bygda mister 19 innbyggere, inkludert majoriteten av elevene ved den lokale skolen.
Foreldrene har i halvannet år kjempet for et barnehagetilbud, men kommunen sier de ikke har råd til å gjenåpne barnehagen. Rektoren ved skolen frykter nå nedleggelse, mens ordføreren synes situasjonen er beklagelig, men respekterer familiens valg om å flytte.
Familiene understreker at avgjørelsen er tatt ut fra hensynet til barnas beste.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Foreldre til barn i Granåsen barnehage er kritiske til ordningen rundt Ski-VM, som tvinger barnehagen til å flytte til midlertidige lokaler. Foreldrene opplever økt tidspress på grunn av lengre reisevei og matpakkesmøring, og kritiserer kommunikasjonen med VM-organisasjonen, spesielt et forslag om å gå på ski til barnehagen. VM-organisasjonen begrunner flyttingen med sikkerhet og logistikkhensyn, og beklager ulempene for foreldrene. Trondheim kommune har ansvaret for å informere foreldrene om ordningen.
1 måned siden
Oslo kommune har foreslått å legge ned fem skoler, inkludert Møllergata skole, som er Oslos eldste byfolkeskole. Bakgrunnen er forventet nedgang i elevtall og en vanskelig økonomisk situasjon. Foreldrene ved Møllergata skole er svært kritiske til forslaget og mener kommunen forsømmer barnefamiliene i sentrum. De hevder at kommunen selv har bidratt til lave elevtall ved å unnlate å prioritere tilrettelegging for barnefamilier. FAU ved skolen vil kjempe imot nedleggelsen og sende inn en høringsuttalelse. Møllergata skole kan bli omgjort til enten videregående skole eller voksenopplæring. I tillegg er flere byggeprosjekter ved andre skoler stoppet, og større endringer vil skje ved flere skoler.
13 dager siden
Artikkelen omhandler familier som flytter hyppig for å unngå barnevernets oppfølgning. En konkret sak viser hvordan en familie flyttet mellom kommuner for å unngå undersøkelser, noe Bufdir bekrefter er en kjent problemstilling. Lovverket ble styrket i 2024 for å sikre bedre kommunikasjon mellom kommunene ved flytting. Statistikken viser at 3,4 prosent av barnevernssaker ble henlagt i 2023 grunnet flytting. Bufdir understreker at kommunene har ansvaret for å følge opp hvert enkelt barn, men erkjenner at kvaliteten på barnevernet varierer mellom kommunene. Et utvalg ble opprettet i desember 2024 for å gjennomgå barnevernets organisering.
3 måneder siden
Rana kommune har innført en prøveordning med maks 8,5 timers oppholdstid i barnehagen, noe som skaper problemer for foreldre med lange arbeidsdager og pendling. Foreldre er bekymret for å måtte redusere arbeidstiden for å rekke henting, og kritiserer kommunen for manglende dialog i forkant. Kristelig Folkeparti (KrF) understreker behovet for en balanse mellom barnas behov og foreldrenes hverdag, mens barnehagesjefen forklarer at bemanningsutfordringer ligger bak prøveordningen. Kommunesektorens organisasjon (KS) forventer at flere kommuner vil innføre lignende tiltak på grunn av mangel på ansatte.
1 måned siden
Stjørdal kommune har vedtatt å flytte de 8 år gamle, utviklingshemmede tvillingdøtrene til Tonje Avløs til en barnebolig, begrunnet med at de mener barna vil få bedre oppfølging av helsepersonell der. Foreldrene er sterkt uenige og fremhever viktigheten av familiens nærhet og omsorg for jentenes utvikling. Norsk forbund for utviklingshemmede kritiserer også vedtaket, og understreker barns rett til å vokse opp i en familie. Familien har engasjert advokat for å kjempe mot avgjørelsen. Kommunen mener at en barnebolig best kan ivareta barnas behov, mens foreldrene frykter at en slik plassering vil ha en negativ innvirkning på jentenes trivsel og utvikling, og viser til tidligere negative erfaringer med barnebolig.
2 måneder siden
Tønsberg kommune vurderer å legge ned Fon barnehage som en del av en større kostnadsreduksjon. Foreldre i bygda har engasjert seg sterkt mot nedleggelsen og har avdekket feil i kommunens beregninger. Kommunen hadde inkludert kostnader for en skytebane og gymsal som ikke er en del av barnehagens kjernevirksomhet. Kommunen har beklaget feilen, noe som reduserer det potensielle sparebeløpet betydelig. Foreldrene frykter at nedleggelsen vil skade lokalsamfunnet og ber politikerne om å utsette avgjørelsen for å få et mer korrekt grunnlag. Kommunestyret skal ta stilling til nedleggelsen onsdag, og saken har skapt stort engasjement lokalt.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned seks videregående skoler fra 1. august 2025. Flere partier hadde bedt om en lovlighetskontroll med oppsettende virkning, men dette ble avvist av departementet. Avgjørelsen har skapt stor skuffelse blant elever og lokale politikere, som mener barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet. Nedleggelsene omfatter skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås. Som et svar på nedleggelsen jobber lokale krefter i Lom med å etablere en privat videregående skole. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) begrunner nedleggelsene med en forventet nedgang i antall elever og en økning i antall eldre.
1 måned siden
Nedleggelsen av seks videregående skoler i Innlandet har skapt usikkerhet og bekymring blant elever og foreldre før søknadsfristen. Elever presses til å søke seg til andre skoler, og det er frykt for lange reiseveier, mangel på hybler og kapasitetsproblemer. Samtidig kritiseres fylkeskommunen for manglende forberedelser og en omstridt mediekartlegging av negative medieoppslag. Foreldre melder om manglende informasjon, mens fylkeskommunen forsikrer at de jobber med å løse situasjonen.
1 måned siden
Bjørn Berge og familien sliter med å flytte inn i sitt nyoppussede småbruk i Kvam på grunn av manglende internettforbindelse. Barna, som er avhengige av internett for skolearbeid, nekter å flytte. Berge har kontaktet Telia, Telenor og kommunen for å finne en løsning, men uten hell. Ustabile signaler gjør hjemmekontor umulig. Ifølge Innlandet fylkeskommune er det fortsatt mange husstander i fylket som mangler bredbånd, og målet er å få dette på plass innen 2030. Telenor undersøker nå saken og planlegger fysiske målinger for å se om de kan forbedre dekningen i området.
26 dager siden
Artikkelen omhandler den store mangelen på pedagoger i norske barnehager, til tross for at de fleste oppfyller bemanningsnormen. Flere kommuner har gjennomført pilotprosjekter med styrket bemanning, som viser svært gode resultater, men disse avsluttes grunnet manglende finansiering. Utdanningsforbundet er bekymret for nedgangen i søkere til barnehagelærerutdanningen og mener regjeringens bevilgning er utilstrekkelig. En ny veileder skal klargjøre bemanningskravene, men vil ikke løse de underliggende problemene. Kommunene etterspør mer penger for å kunne ansette nok folk og sikre god bemanning i barnehagene, og påpeker at dagens situasjon går utover både barn, foreldre og ansatte.