En potensiell amerikansk tilbaketrekning fra Ukraina-forhandlingene kan endre dynamikken i krigen. Dette kan gi Ukraina større frihet til å angripe mål inne i Russland.
Artikkelen handler om hvordan USAs innflytelse har begrenset Ukrainas angrep på strategiske mål i Russland, spesielt Moskva, av frykt for eskalering. Journalisten Michael Weiss og etterretningsekspert Tom Røseth mener at en potensiell amerikansk tilbaketrekning fra forhandlingene under Donald Trump kan fjerne disse begrensningene.
Dette kan gi Ukraina friere hender til å bruke egenutviklede våpen mot mål som Moskva, til tross for at en slik tilbaketrekning samtidig vil svekke Ukrainas forsvarsevne betydelig ved å stoppe våpen- og etterretningsstøtte.
Ekspertene peker på at USA tidligere har forsøkt å begrense ukrainske angrep, og at en endring i USAs holdning kan føre til nye angrep mot russiske byer.
Donald Trump
Vladimir Putin
Michael Weiss
Tom Røseth
JD Vance
USA
Russland
Ukraina
Forsvarets høgskole
Det hvite hus
Moskva
Ukraina
Russland
USA
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen undersøker Ukrainas evne til å klare seg uten amerikansk militær bistand, etter signaler fra Donald Trump om potensiell stans i hjelpen. Eksperter understreker at Europa må trå til, men er usikre på om de kan erstatte USAs våpenstøtte fullt ut, spesielt når det gjelder langtrekkende våpen. I tillegg nevnes utfordringer knyttet til soldater og desertering som kompliserende faktorer. Meningene om hvor lenge Ukraina kan holde ut uten USA varierer, men flere eksperter anslår at de vil gå tom for våpen i løpet av et halvt år.
1 måned siden
Donald Trump har satt all militærhjelp til Ukraina på pause, noe som har vakt sterke reaksjoner. Palle Ydstebø ved Krigsskolen påpeker at dette kan oppmuntre Russland, selv om europeiske land bidrar med en større andel av våpenleveransene. Ydstebø understreker at Ukraina er avhengig av forsyninger av ammunisjon til luftvern og høyteknologiske komponenter. Statsviter Hilmar Mjelde mener USA svekker sin egen posisjon og gir Russland en fordel. Eirik Løkke fra Civita fremhever at stansen viser Trumps manglende støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
1 måned siden
USA har stanset delingen av etterretningsinformasjon med Ukraina, noe som får alvorlige konsekvenser for landets forsvarsevne mot russiske angrep. Eksperter beskriver situasjonen som at Ukraina kriger «i blinde», uten å vite hvor de skal sikte sine våpen. Avgjørelsen begrunnes med et ønske om å presse Ukrainas president Zelenskyj til forhandlinger, men møter sterk kritikk. Trump har uttalt at han forstår Putins angrep og ville handlet likedan. Stansen kommer samtidig som Russland trapper opp sine angrep mot Ukraina, noe som ytterligere kompliserer situasjonen.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerheten rundt Donald Trumps rolle i Ukraina-konflikten etter hans innsettelse som president. Trump har lovet å skape fred raskt, men eksperter er bekymret for hans uforutsigbarhet og mulige konsekvenser for Ukraina. Det er også en bekymring for manglende europeisk lederskap i fredsprosessen. Artikkelen peker på at Russland kan bruke forhandlinger som et taktisk verktøy, og at en varig fred kan kreve omfattende sikkerhetsgarantier og vestlig militær tilstedeværelse. Det understrekes at det er stor usikkerhet rundt Trumps planer og at utfallet av konflikten kan avhenge av hans beslutninger.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker muligheten for en slutt på krigen i Ukraina i 2025, og fremhever Russlands fremgang og store tap. Donald Trumps rolle som ny president i USA og hans løfte om en rask avslutning på krigen analyseres. Ukrainas president Zelenskyj forsøker å posisjonere seg som en forhandlingspartner for Trump. Eksperter understreker at Putins vilje til forhandlinger er avgjørende for en fredsløsning. Artikkelen belyser også viktigheten av amerikansk militær støtte og sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå en ny konflikt.
5 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.