Miljødirektoratet uttrykker bekymring for oljeforurensning fra Njord A-plattformen, som truer kystområdene i Trøndelag og potensielt Helgeland.
Direktoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, da oljen har nådd viktige hekke- og overvintringsområder.
Situasjonen er kritisk fordi hekketiden snart begynner, og store mengder sjøfugl oppholder seg i området.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Et oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform har nådd kysten av Trøndelag etter et utslipp på nyttårsaften. Oljeklumper er funnet på Frøya, Hitra, Flatanger og Nærøysund. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene for sjøfugl og oter, spesielt med tanke på hekketiden. Kystverket har pålagt Equinor å iverksette tiltak for å begrense skadene, og selskapet leder nå opprydningsarbeidet. Utslippet er anslått til 150 kubikkmeter, og oljetypen er voksholdig, noe som gjør den vanskelig å fjerne. Miljødirektoratet frykter videre spredning nordover og potensielt omfattende miljøkonsekvenser, og at økt temperatur kan gjøre oljeklumpene vanskeligere å fjerne.
2 måneder siden
Et oljeutslipp fra Njord-A-plattformen har ført til at oljeklumpar har truffet sårbare kystområder i Trøndelag og Helgeland. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og annet dyreliv, spesielt nå som hekkesesongen nærmer seg. Equinor, som er ansvarlig for feltet, beklager hendelsen og har satt i gang opprydding med over hundre personer involvert. Lokale brannvesen bistår også i arbeidet, men vanskelige værforhold og endret konsistens på oljen kompliserer oppryddingen. Publikum oppfordres til å melde fra om funn av oljeklumpar.
1 måned siden
Et utslipp av råolje fra Equinor-feltet Njord A har spredt seg til Nordlandskysten. Utslippet skjedde på nyttårsaften, men ble først oppdaget seks uker senere. Miljødirektoratet ser svært alvorlig på hendelsen, da det er første gang et slikt utslipp har nådd land. En omfattende opprydningsaksjon er iverksatt med 180 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, spesielt i verdensarvområdet Vega, og understreker behovet for rask fjerning av oljen. Equinor samarbeider med NOFO og lokale beredskapsgrupper for å kartlegge og rydde opp, og oppfordrer publikum til å rapportere funn av oljeklumper.
1 måned siden
Etter et oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform nyttårsaften, har oljeklumpar truffet kysten av Trøndelag og Nordland. Kystverket har anmeldt Equinor til politiet for forurensning, og miljøorganisasjoner har gjort det samme. En omfattende oppryddingsaksjon er i gang på Frøya med over 170 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet er bekymret for at oljesølet kan skade sårbart fugleliv, spesielt i viktige hekkeområder. Equinor konsentrerer innsatsen om Frøya-området, men det er usikkert hvor lang tid oppryddingen vil ta.
2 måneder siden
Et oljesøl fra Equinors Njord A-plattform har forurenset Trøndelagskysten, noe som har ført til sterke reaksjoner. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene for sjøfugl og annet dyreliv, mens både Greenpeace og SV kritiserer Equinor for manglende sikkerhetsrutiner. Oljeklumper, noen på størrelse med fotballer, er funnet langs kysten, spesielt i Frøya kommune. Equinor har iverksatt tiltak for å rydde opp etter utslippet, som skyldtes et utilsiktet utslipp av produsert vann fra plattformen ved nyttår. SV krever en granskning av selskapet og at Equinor dekker kostnadene for opprydningen.
1 måned siden
En stor oljelekkasje på 50.000 liter fra en trafostasjon eid av Statnett har ført til bekymring for miljøskader i Sandvikselva i Bærum. Statnett mistenker sabotasje, da det ser ut til at noen har tatt seg inn på området og manipulert transformatoren. Oljen har rent ut i elva, og Bærum kommune jobber med å begrense skadene. Leder for fiske på Hamang uttrykker stor bekymring for konsekvensene for vannlevende dyr og fisk. Politiet er varslet om saken, og lekkasjen etterforskes.
20 dager siden
En fryktet alge, Pseudochattonella, nærmet seg norskekysten og truet dyrelivet, spesielt fiskeoppdrett. Situasjonen ble fulgt tett, særlig utenfor Arendal, hvor algekonsentrasjonen hadde økt. Algene kan skade fiske gjeller og føre til dødelighet. En ny værmelding gir imidlertid håp, da vestavind kan dytte algefeltet bort fra kysten. Vannprøver viser også tegn på at algeoppblomstringen kan være i ferd med å dø ut. Forskerne understreker at situasjonen fortsatt overvåkes nøye.
1 måned siden
Terje Ekornåsvåg fryktar at dumping av stein i Borgundfjorden vil øydelegge for kysttorsken. Borgundfjorden er eit nasjonalt viktig gyteområde for den utryddingstrua kysttorsken. Statsforvaltaren har gitt løyve til å dumpe 200 000 kubikk stein i fjorden for å utvide sentrum, midt i gytesesongen. Statsforvaltaren meiner strenge vilkår vil minimere skadane, men forskarar og lokale fiskere er bekymra for konsekvensane for gytinga og bestanden. Fiskeridirektoratet er usikre på konsekvensane, men har ikkje motsatt seg planane. Utbyggaren meiner utfyllinga vil reparere forureina sjøbotn på sikt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bekymringen rundt utbygging av gondolbaner i norsk natur, spesielt i lys av en pågående naturkrise. Flere kommuner har foreslått gondolbaner i verdifulle naturområder, noe som har ført til protester. En konkret sak i Sula, der statsforvalteren har fremmet innsigelse, skal nå vurderes av kommunal- og distriktsminister Erling Sande. Denne saken blir sett på som en test for regjeringens forpliktelse til å stanse naturtapet innen 2030. Artikkelen understreker at nedbygging av natur skjer i et alarmerende tempo, og at det er behov for prioriteringer som setter naturvern foran fornøyelsesformål. Befolkningen støtter også sterkere tiltak for å bevare naturen.
3 måneder siden
En alarmerende nedgang i sjøfuglbestanden i Norge har ført til at regjeringen nå iverksetter flere tiltak. Åtte av ti sjøfugler har forsvunnet de siste 50 årene, og nesten halvparten av artene er truet av utryddelse. Klimaendringer og redusert mattilgang er de største årsakene til nedgangen. Regjeringen har satt som mål å redusere de negative påvirkningene på sjøfugl innen 2035. Tiltakene inkluderer blant annet krav til dokumentasjon fra tarenæringen, mer internasjonalt samarbeid, og tiltak for å redusere dødelighet som følge av bifangst og menneskelig aktivitet.