Fotballtinget vedtok å flytte cupfinalen fra høst til mai fra 2026. Forslaget kom fra Hangeland-utvalget og ble vedtatt med stort flertall, til tross for motstand fra flere klubber, inkludert Rosenborg og LSK.
Forbundsstyret argumenterte for endringen med at det vil øke cupens attraktivitet og tilskuertall, og viste til støtte fra TV 2 som en viktig mediepartner. Samtidig ble det vedtatt å beholde hjemmebanefordelen frem til semifinalen for å redusere kostnadene for breddeklubbene.
Norsk supporterallianse uttrykte skepsis til om endringen vil løse cupens underliggende problemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Fotballtinget vedtok etter en lang debatt å flytte cupfinalen for menn til våren fra og med 2026. Forslaget, som kommer fra Hangeland-utvalget, innebærer at de innledende rundene spilles på høsten, mens finalerundene spilles på våren. Motstandere av endringen argumenterte for at dette tukler med tradisjonen og vil redusere breddeklubbers eksponering. Tilhengere vektla behovet for å utvikle fotballen, lette den tette kampkalenderen og bedre økonomien. Vedtaket ble fattet med 275 mot 101 stemmer.
3 måneder siden
Norges Fotballforbund (NFF) foreslår å flytte cupfinalen fra desember til vårparten. Dette er i tråd med anbefalinger fra «Hangeland-utvalget» for å revitalisere NM. Bakgrunnen for forslaget er at toppklubbenes deltakelse i europeiske turneringer fører til for stor kampbelastning på høsten. Forslaget må godkjennes på forbundstinget i mars. Flere klubber har uttrykt motstand mot endringen. NFF har allerede planlagt innledende runder for neste års cup før årets finale, noe som har skapt reaksjoner.
3 måneder siden
Norges Fotballforbunds styre ønsker å endre NM-sesongen, slik at cupen starter på høsten og avsluttes med finale på våren. Dette forslaget er en del av NFF-styrets innstilling til fotballtinget i mars. Det har vært flere oppfordringer om å flytte cupfinalen til våren, blant annet fra Hangeland-utvalget. Supporterne har tidligere vært sterkt imot en slik endring. Under koronapandemien ble NM-sesongen spilt høst/vår, men gikk tilbake til tradisjonelt oppsett etter tilbakemeldinger fra klubber, supportere og ligaorganisasjoner. Cupfinalene for 2025 er planlagt til november og desember.
2 måneder siden
Lillestrøm Sportsklubb (LSK) fremmet et forslag om å avvikle VAR under mandagens kretsting, men oppnådde ikke støtte fra breddeklubbene. Forslaget innebar at kretsens representant på Fotballtinget i 2025 skulle stemme for avvikling av VAR. Fotballpresident Lise Klaveness deltok på møtet og argumenterte for at VAR er det beste for norsk fotball. Flere klubbrepresentanter påpekte at kostnadene ved VAR kunne vært brukt på breddefotballen. Christian Moen fra Løvenstad Fotballklubb mente VAR må videreutvikles for å sikre rettferdighet og redusere press på dommere. Ved skriftlig avstemning stemte et flertall av delegatene mot LSKs forslag, som dermed ikke ble vedtatt.
1 måned siden
Norges Fotballforbund planlegger en potensiell supercupfinale i 2026, estimert til å være verdt over 100 millioner kroner, som en konsekvens av endringer i cupterminlisten. Flyttingen av cupfinalen til mai kan resultere i to cupmestere før Europa-kvalifiseringen. Dersom cupvinneren ikke er blant de to beste i Eliteserien, vil en playoff-kamp avgjøre hvem som får tildelt Europa League-plassen. Denne kampen er planlagt spilt på Ullevaal stadion før 1. juni, og seier vil sikre betydelige inntekter gjennom deltakelse i enten Europa League eller Conference League.
3 måneder siden
Både Odd og Haugesund har snudd i synet på VAR og stemte for avvikling under sine ekstraordinære årsmøter. Odds medlemmer stemte 67-60 for å avvikle videodømming, mens Haugesund stemte 48-13 for det samme. Begge klubbene hadde tidligere vært positive til VAR. Flere klubber har hatt ekstraordinære årsmøter etter press fra supportere som ønsker å avvikle VAR. Bodø/Glimt skal også ha et ekstraordinært årsmøte for å diskutere VAR. Norsk Toppfotball skal diskutere VAR 22. januar, før Norges Fotballforbund tar endelig stilling til spørsmålet på fotballtinget i mars. Haugesund stemte også for å beholde dagens cup-format.
1 måned siden
Fotballtinget har vedtatt å utvide Toppserien for kvinner fra ti til tolv lag fra 2026. Beslutningen kommer etter anbefaling fra et utvalg som har vurdert organiseringen av kvinnefotballen. Utvidelsen skal bidra til å styrke norsk klubbfotball og er ønsket av toppklubbene selv. Allerede i 2025 vil det skje endringer, med tre lag som rykker opp og ett som rykker ned. I tillegg vil cupfinalen for kvinner bli spilt tidligere på året, med mål om å tiltrekke seg et større publikum.
1 måned siden
Fotballtinget har vedtatt å videreføre videodømming (VAR) i norsk fotball, til tross for sterk motstand fra flere klubber. Avstemningen endte med 321 stemmer for og 129 stemmer mot. Norges Fotballforbund (NFF) og fotballpresident Lise Klaveness kritiseres for å ha presset gjennom sin vilje, og for å ignorere en rapport som konkluderte med at VAR er for kostbart. Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen anklager NFF for å bruke metoder som undergraver tilliten og samholdet i norsk fotball. Toppklubber som Rosenborg hadde foreslått å avvikle VAR, men flertallet på fotballtinget ønsket å beholde ordningen. Kostnaden for VAR er 17 millioner kroner årlig.
1 måned siden
Fotballtinget vedtok med et overveldende flertall å videreføre VAR-teknologien i Eliteserien etter en lang debatt. Breddeklubbene viste seg å være avgjørende for utfallet, da de fleste stemte for NFF-styrets innstilling om å beholde og videreutvikle dommerverktøyet, selv om mange toppklubber var imot. NFF-styret vektla hensynet til dommerne, og argumenterte for at VAR bidrar til økt rettferdighet og beskyttelse av spillerne. Rosenborgs forslag om å avvikle teknologien ble nedstemt, mens Vålerengas benkeforslag om å bruke VAR-midler på dommerutvikling ikke ble behandlet.
3 måneder siden
En debatt om VAR i fotball har utviklet seg til en maktkamp mellom klubber og forbund. Norsk Toppfotball (NTF) har snudd flertallet av klubbene til å være mot VAR, men det er ikke sikkert at Norges Fotballforbund vil følge dette synet. Forbundsstyret kan velge å kjempe for å beholde VAR, og det er til slutt fotballtinget som har det siste ordet. Denne saken har reist spørsmål om fotballdemokratiet og hvordan norsk fotball er organisert, og kan potensielt føre til større endringer i fremtiden.