Stortinget har vedtatt å øke støtten til Ukraina med 50 milliarder kroner, noe som gir totalt 85 milliarder i 2025. Dette sees som en reaksjon på Trumps usikkerhet og et signal til Putin om at Norge står fast ved Ukrainas side.
Støtten handler om å forsvare grunnleggende verdier og Norges egen sikkerhet. Flere partier understreker behovet for rask bruk av midlene og er åpne for ytterligere bidrag.
Samtidig erkjennes det at økt satsing på sikkerhet vil kreve omprioriteringer fra andre politikkområder, og at det haster med å styrke det norske forsvaret.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Stortinget har besluttet å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina med 50 milliarder kroner, slik at den totale støtten kommer opp i 85 milliarder. Statsminister Jonas Gahr Støre møtte de parlamentariske lederne for å diskutere Norges bidrag i lys av den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Støre understreket at det er viktig at Europa står samlet i sin støtte til Ukraina, spesielt etter at USA har stanset både militærhjelp og etterretningsdeling med landet. Denne beslutningen kommer etter en periode med konflikt mellom president Zelenskyj og president Trump.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte de parlamentariske lederne for å diskutere bidraget. Støtten skal brukes til å styrke Ukrainas forsvar, inkludert luftvern og artilleri, samt støtte landets egen forsvarsindustri. Støre understreker at dette er i Norges sikkerhetsinteresse og vil bidra til europeiske fredsplaner. Stoltenberg forsikrer at økningen er innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Bakgrunnen for økningen er den alvorlige sikkerhetssituasjonen og at USA har stanset militærhjelp og etterretningsdeling med Ukraina.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å gi 85 milliarder kroner i støtte til Ukraina i 2025, en økning på 50 milliarder fra budsjettert beløp. En forsker ved Sjøkrigsskolen mener likevel at Norge burde gitt mer, og påpeker at både Danmark og Sverige har bidratt med større summer. Ifølge forskeren vil den økte støtten bringe Norge opp på nivå med danskene, men han understreker viktigheten av at Norge ikke ligger etter andre nordiske land. Han mener Ukraina trenger støtte på alle områder, og at et større bidrag fra Norge ville gitt et moralsk løft, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs engasjement.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
1 måned siden
Regjeringen innleder budsjettkonferansen for 2026 med fokus på den alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen. Statsminister Støre understreker at økte utgifter til forsvar, beredskap og støtte til Ukraina er hovedprioriteringene. Stortinget har blitt enige om et ekstraordinært bidrag til Ukraina på 50 milliarder kroner i år, noe som øker den totale støtten til 85 milliarder kroner for 2025. Finansminister Stoltenberg forsikrer at de økte utgiftene holder seg innenfor handlingsregelen for bruk av oljefondet.
1 måned siden
Det er bred politisk enighet om å øke Norges støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre begrunner økningen med den dramatiske situasjonen Ukraina er i, redusert støtte fra USA og et samlet Europa. Støtten skal bidra til fred og stabilitet i Europa, samt støtte den europeiske fredsplanen. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det kan bli behov for ytterligere økning i støtten fremover, og regjeringen har tidligere blitt kritisert for å være for gjerrig sammenlignet med andre land som Danmark og Sverige.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler en betydelig økning i støtten til Ukraina, begrunnet med den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Han uttrykker bekymring over Russlands opptrapping av krigen og usikkerheten knyttet til USAs reaksjoner, spesielt etter møtet med den nye amerikanske administrasjonen. Støre planlegger samtaler med parlamentariske ledere om økt støtte til Ukraina. Han adresserer også Trumps varslede toll mot EU, og understreker viktigheten av å unngå en negativ innvirkning på norsk økonomi. Støre fremhever at Norge må ta et større ansvar for egen og europeisk sikkerhet, og raskt implementere langtidsplanen for Forsvaret.
2 måneder siden
Flere partier på Stortinget, deriblant MDG, Høyre og Venstre, har bedt regjeringen om et hastemøte for å diskutere økt støtte til Ukraina. Dette skjer etter at Donald Trump signaliserte enighet med Vladimir Putin om å starte Ukraina-forhandlinger. Ine Eriksen Søreide (H) ønsker et snarlig møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, mens Venstre-leder Guri Melby mener situasjonen gjør Norge mer utrygt. SV mener saken kan behandles i de vanlige foraene for sikkerhetspolitikk.
2 måneder siden
Regjeringen øker støtten til Ukraina med 3,5 milliarder kroner for å styrke landets forsvarsindustri, slik at de kan produsere mer militært utstyr selv. I tillegg investeres 600 millioner kroner i droner og droneteknologi. Statsminister Støre understreker viktigheten av støtten for Ukrainas motstandskraft og Europas sikkerhet. Investeringen er en del av Nansen-programmet, som totalt vil gi Ukraina 35 milliarder kroner i støtte i 2025, fordelt på militære og sivile formål, inkludert energi, humanitær hjelp og næringsutvikling. Norge deltar også i en dronekoalisjon for å støtte Ukraina ytterligere.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg mener Norge lever i svært usikre tider og at landets trygghet er under press. Hun mener det haster å fremskynde styrkingen av Forsvaret betraktelig, fordi verden endrer seg raskt. Partiet ønsker å bevilge mer penger til øving, personell, droner og økt produksjon av våpen og ammunisjon. Samtidig mener Høyre at støtten til Ukraina må økes, og forventer at regjeringen kommer tilbake med et økt beløp.