Artikkelen diskuterer Norges økonomiske sårbarhet på grunn av Oljefondets store investeringer i amerikanske aksjer. Fondet er spesielt eksponert mot svingninger i teknologiselskaper som Nvidia, og et fall i disse aksjene kan føre til betydelige tap.
Kinas raske teknologiske utvikling utfordrer USAs dominans, og Donald Trumps økonomiske politikk skaper ytterligere usikkerhet.
Artikkelen argumenterer for at Norge må diversifisere Oljefondets investeringer for å redusere risikoen og sikre økonomisk stabilitet i fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen analyserer Norges økonomiske situasjon med fallende oljefond, handelskrig og press på statsbudsjettet. Regjeringens forberedelser til revidert nasjonalbudsjett og utfordringene med å bevare velferdsstaten diskuteres. En debatt om statens pengebruk og faren for "tilkarringsøkonomi" trekkes frem. Finansminister Jens Stoltenbergs rolle og den uforutsigbare verdensøkonomien, spesielt Donald Trumps politikk, vurderes. Avslutningsvis stilles spørsmålet om økonomi eller sikkerhet vil være viktigst for velgerne ved stortingsvalget.
21 dager siden
Tidligere sjeføkonom Steinar Juel advarer om at USA potensielt kan beslaglegge deler av Oljefondets investeringer i landet. Bakgrunnen er et notat fra Trump-rådgiver Stephen Miran, som antyder at USA først vil innføre toll, og deretter gripe inn i finansmarkedene. Norge er spesielt sårbar på grunn av Oljefondets betydelige størrelse. Juel foreslår at Norges Bank bør få større fleksibilitet til å redusere sin eksponering mot USA, og peker på risikoen ved å ha en amerikansk depotbank for fondets verdier. Usikkerheten i finansmarkedene har økt etter Trumps tollpolitikk og Kinas gjengjeldelse.
1 måned siden
Teknologiaksjer i USA har hatt en nedgang, noe som påvirker Oljefondet negativt. Markedet revurderer USAs teknologiske dominans etter fremveksten av Kinas AI-tjeneste Deepseek. Oljefondet har tapt betydelige summer på sine største aksjeposter, men fondets samlede verdi har likevel økt på grunn av positiv utvikling i andre markeder. Eksperter advarer mot konsentrasjonsrisikoen knyttet til at få teknologiselskaper utgjør en stor del av globale aksjeverdier, men understreker at det er usikkert om dette er et varig taktskifte.
3 dager siden
USAs handelspolitikk skaper stor usikkerhet i verdens finansmarkeder. Dette kan påvirke norsk økonomi, ifølge sjeføkonomer.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges utfordringer i en tid der både Donald Trump i USA og Donald Tusk i EU vil ha stor innflytelse. Det understrekes at Norge er avhengig av et sterkt og konkurransedyktig Europa, spesielt med tanke på sikkerhet og økonomi. EØS-avtalen fremheves som sentral for Norges tilgang til det europeiske markedet, og det argumenteres for at Norge må være en aktiv deltaker i EU for å ivareta egne interesser. Det advares mot å bruke olje og gass som pressmiddel overfor EU, og det påpekes at handelen med EU er langt viktigere for Norge enn handelen med USA. Artikkelen konkluderer med at Norge må balansere forholdet til både Trump og Tusk i en krevende tid.
3 måneder siden
Et kraftig børsfall i USA, utløst av et fall i Nvidia-aksjen, har ført til tap for Oljefondet og norske småsparere. Fallet skyldes blant annet ny konkurranse fra et kinesisk selskap innen kunstig intelligens. Eksperter mener det er vanskelig å forutse markedet, men anbefaler å redusere risikoen ved å spre investeringene. Globale fond fremheves som et trygt alternativ for langsiktig sparing, da de er mindre utsatt for svingninger i enkeltsektorer. Det understrekes at det er viktig å være langsiktig i sine investeringer.
25 dager siden
Børsuroen, utløst av blant annet Donald Trumps tollpolitikk, har ført til betydelige tap for nordmenn med investeringer i fond og aksjer. Eksperter anslår at verdien av aksjefond har falt med rundt 100 milliarder kroner de siste tre ukene. Oslo Børs har også opplevd kraftige fall, og private aksjonærer har tapt om lag 12 milliarder kroner i april. De største tapene er i aksjer som Equinor, DNB og Kongsberg Gruppen. Til tross for usikkerheten anbefales det å sitte stille i båten, men det understrekes at markedet er svært volatilt og fremtiden vanskelig å forutsi.
1 måned siden
Oljefondet har tapt 1000 milliarder kroner som følge av uro i markedet, utløst av Trumps tollpolitikk. Eksperter påpeker at markedet reagerte sent på tollsatsene, som også ble høyere enn forventet. Samfunnsøkonom Steinar Juel i Civita uttrykker bekymring for at politiske beslutninger kan svekke markedets funksjon, og peker på ideer i Trump-administrasjonen om å ilegge utenlandske aktører avgifter på renteinntekter fra amerikanske statsobligasjoner. Han frykter at Oljefondet kan bli brukt som pressmiddel, for eksempel ved å fryse midler dersom Norge ikke følger USAs politikk. Oljefondet følger situasjonen nøye, og vurderer tiltak for å redusere risikoen.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge, med sin økonomiske særstilling og teknologiske kompetanse innenfor havnæringen, har en unik mulighet til å posisjonere seg i det nye Europa. Uforutsigbarhet i verdenspolitikken og en svekket amerikansk allianse skaper et strategisk mulighetsrom. Norge bør satse på det digitale havet, hvor eksisterende teknologi og dataressurser kan utnyttes til å utvikle løsninger for havvind, karbonlagring og maritim overvåkning. Artikkelen fremhever at flere europeiske land investerer i teknologi, og Norge bør anerkjenne og bygge videre på det vi allerede har for å spille en viktig rolle i Europas fremtid.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til fondssparing i lys av Donald Trumps presidentskap. Rekordmange nordmenn sparer i fond, spesielt globale indeksfond som har stor eksponering mot amerikanske selskaper. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim råder sparere med lang horisont til å holde seg til sin eksisterende strategi og ikke la seg stresse av markedssvingninger. Han mener også at Trumps politikk kan være positiv for børsen. Aksjestrateg Paul Harper påpeker at mange amerikanske selskaper har global eksponering, og at det er vanskelig å gi bastante råd. Ekspertene understreker viktigheten av å vurdere egen risikovillighet og ikke ta forhastede beslutninger.