Statsminister Jonas Gahr Støre er svært positiv til våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas, og understreker at den er etterlengtet. Han påpeker at det er avgjørende at alle parter respekterer avtalen, legger ned våpnene, frigir gisler og sørger for livreddende hjelp til Gaza.
Støre roser det diplomatiske arbeidet som har ført til avtalen, spesielt innsatsen til Qatar, Egypt og USA. Han mener konflikten nå må over på et politisk spor, der palestinske institusjoner styrkes og både Israel og Palestina får troverdige sikkerhetsgarantier.
Løsningen må forankres regionalt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker glede over våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas, og understreker at den er et viktig, men forsinket skritt etter 15 måneder med krig. Han påpeker at det er avgjørende at alle parter respekterer avtalen, legger ned våpnene, frigir gisler og sikrer humanitær hjelp til Gaza. Støre anerkjenner det diplomatiske arbeidet til Qatar, Egypt og USA. Han understreker at våpenhvilen ikke gir varig fred, og at en politisk løsning er nødvendig. Høyres Ine Eriksen Søreide støtter Støres uttalelser og fremhever behovet for intensivert arbeid mot en politisk løsning.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykker glede over meldingene om at gisler skal løslates fra Gaza, og håper de kan gjenforenes med sine kjære. Han forventer at kamphandlingene opphører som følge av våpenhvilen. Støre understreker at våpenhvilen er et viktig første steg mot fred, men at det er behov for en politisk løsning for å oppnå varig fred mellom israelere og palestinere.
3 måneder siden
En våpenhvile er inngått, noe som gir en etterlengtet pause for sivilbefolkningen i Gaza og håp for gislene og deres familier. Politisk sett løser ikke avtalen konflikten, og det er ingen direkte forhandlinger mellom partene. Avtalen kom i stand etter press fra USA og samarbeid mellom flere land. Hamas har gitt etter på tidligere absolutte krav, men er svekket militært og politisk. Israel har heller ikke fått alle sine krav innfridd, og det er usikkerhet rundt Netanyahus politiske fremtid. Samtidig diskuteres opprettelsen av en palestinsk stat, men det er fortsatt langt frem. Spørsmålet om hvordan Gaza skal styres er også uavklart.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker optimisme om en mulig våpenhvile mellom Israel og Hamas, og sier det nå er «ganske sannsynlig». Samtidig pågår forhandlinger i Qatar, der kilder melder at partene er i en siste fase og kun detaljer gjenstår. Norge er vert for et internasjonalt møte om Palestina og tostatsløsningen, og tar imot Palestinas statsminister Mohammad Mustafa. Ifølge ikke-navngitte kilder innebærer en potensiell avtale at Hamas skal løslate gisler i flere omganger, og at israelske soldater skal trekke seg ut av befolkede områder på Gazastripen. Hamas har frafalt kravet om full tilbaketrekning av israelske styrker, men de skal trekke seg ut av befolkede områder.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide mener en våpenhvile i Gaza er svært nær, med støtte fra både Biden og Trump. Forhandlingene i Qatar involverer løslatelse av gisler mot fanger og israelsk tilbaketrekning. Eide påpeker at en lignende avtale kunne ha forhindret mye lidelse det siste halvåret. Saudi-Arabias rolle er sentral, da de kan bidra til normalisering av forholdet mellom arabiske land og Israel. Norge er vert for et internasjonalt møte om Palestina, der gjenoppbygging av Gaza og en tostatsløsning er tema.
3 måneder siden
Hjelpeorganisasjoner er klare til å levere nødhjelp til Gaza etter at en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas ble inngått. Avtalen inkluderer også frigivelse av gisler. Norsk Folkehjelp og Redd Barna understreker viktigheten av å åpne grensene for å sikre at hjelpen når frem til de over to millioner menneskene i Gaza. FN påpeker at det er nødvendig å fjerne restriksjoner på innførsel av varer, sikre trygghet og tilgang på drivstoff for å kunne levere hjelp effektivt. Tyrkia ser på avtalen som et viktig steg mot stabilitet i regionen, mens Donald Trump hevder at avtalen er et resultat av hans valgseier.
3 måneder siden
Eks-toppdiplomat Kai Eide hyller samarbeidet mellom Joe Biden og Donald Trump for å ha forhandlet frem en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Eide beskriver det som et «lite mesterverk» og et unikt samarbeid mellom en sittende og påtroppende president. Avtalen ble forhandlet frem av Bidens og Trumps utsendinger, og Eide mener det felles presset var avgjørende for å få Netanyahu med på avtalen. Trump har tatt mye av æren for avtalen og advarer om at den må tre i kraft før han overtar som president. Eide påpeker at avtalen er et positivt skritt, men at en tostatsløsning og dialog med Iran er nødvendig for en varig fred i Midtøsten.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, noe som fører til lettelse for både sivile israelere og palestinere. Avtalen inkluderer løslatelse av gisler, deriblant den amerikansk-israelske soldaten Edan Alexander, som tidligere appellerte til Donald Trump om hjelp. Alexanders familie takker Trump for hans innsats i forhandlingene. Avtalen vil i første fase føre til løslatelse av 33 gisler, hovedsakelig kvinner, barn og eldre, i løpet av seks uker, samt retur av levningene etter 34 døde gisler. Samtidig uttrykker palestinere, som den kreftsyke Amal Saleh, håp om at våpenhvilen vil bringe fred og mulighet for å vende hjem etter langvarig konflikt.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) gir Donald Trump æren for våpenhvileavtalen i Gaza, og mener Trump kan være gode nyheter for Midtøsten. Eide roser Trumps Midtøsten-utsending for å ha presset Netanyahu til en avtale, og mener Trump har en mer balansert tilnærming enn Biden. Eide understreker viktigheten av folkeretten etter Trumps uttalelser om blant annet Grønland. Han er opptatt av at Ukraina skal komme ut av krigen som en fri og selvstendig nasjon, og tror en fredsavtale kan komme innen seks måneder etter at Trump tar over. Eide mener også at Europa bør ta hovedansvaret for sikkerhetsgarantier til Ukraina etter krigen.
3 måneder siden
Det meldes at en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas kan være oppnådd. Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani forventes å kunngjøre avtalen onsdag kveld. Avtalen skal inkludere en puljevis løslatelse av gisler i bytte mot tilbaketrekning av israelske soldater, løslatelse av palestinske fanger og en seks uker lang våpenhvile. Hamas har angivelig gitt muntlig godkjenning til avtalen. Forhandlingene har pågått i Doha, med USA, Egypt og Qatar som meglere. Det har vært flere forsøk på våpenhvile tidligere, sist i november 2023, da rundt 100 israelske gisler ble løslatt.