Den pensjonerte amerikanske generalløytnanten Ben Hodges kritiserer Donald Trumps uttalelser om mulig militær inngripen på Grønland. Hodges mener slike trusler er «forferdelige» og skader samholdet i Nato.
Han tror ikke amerikanske offiserer ville adlydt en ulovlig ordre om å angripe en Nato-alliert. Flere europeiske ledere har også reagert negativt på Trumps uttalelser.
Russiske krigsbloggere ser derimot positivt på utviklingen, og mener USA åpner for omfordeling av territorier. Forsvarsforsker Anders Romarheim mener Trumps uttalelser er en fordel for Putin.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt at USA ikke vil forsvare Nato-medlemmer som ikke investerer tilstrekkelig i eget forsvar. Tidligere amerikansk Europa-hærsjef, Ben Hodges, kritiserer Trumps uttalelse og mener den er farlig da den signaliserer en potensiell svekkelse av Natos forpliktelser overfor Russland. Hodges påpeker at Trumps press har bidratt til økte forsvarsbudsjetter i Europa, og understreker viktigheten av at europeiske land tar en større del av ansvaret for å avskrekke Russland. Samtidig vurderer Nato å heve målet for forsvarsutgifter.
3 måneder siden
En russisk eks-generalløytnant og TV-propagandist, Andrej Gurulyov, har antydet at president Putin bør ta kontroll over både Grønland og Svalbard. Gurulyovs uttalelser kommer etter at Donald Trump har signalisert at USA bør overta Grønland. Tidligere Nato-topp Arne Bård Dalhaug mener Trumps uttalelser legitimerer russisk retorikk og svekker troverdigheten til USA og Nato. Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski påpeker at Trumps utspill skaper usikkerhet og kan sette Svalbard i spill. Selv om Svalbard er Nato-territorium, kan en svekkelse av alliansen redusere sikkerhetsgarantien. Svalbardtraktaten gir Russland rett til økonomisk aktivitet på øygruppen.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelse om at Volodymyr Zelenskyj er en diktator har utløst kraftige reaksjoner fra forskere og eksperter, som frykter at dette kan markere begynnelsen på slutten for Nato. Uttalelsen reiser tvil om USAs vilje til å støtte sine allierte, og flere eksperter understreker at Europa ikke lenger kan stole fullt ut på amerikanske sikkerhetsgarantier. Det er bred enighet om at USA prioriterer andre områder, som Kina og Øst-Asia, og at Trump er villig til å tilsidesette internasjonalt samarbeid for å oppnå sine mål. Kritikere beskylder Trump for å gjenta russisk retorikk og forberede grunnen for russiske fordeler i Ukraina, noe som undergraver Natos troverdighet og samhold.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han ikke vil utelukke bruk av militærmakt for å få kontroll over Grønland, og ønsker at Canada skal bli en del av USA gjennom økonomisk press. Disse uttalelsene har skapt bekymring blant Nato-allierte og blir sett på som en seier for Russland. Ifølge forsker Iver B. Neumann undergraver Trumps handlinger hele ideen om Nato og kan føre til en fremmedgjøring av europeiske allierte. Han mener også at dette kan føre til et styrket sikkerhetspolitisk samarbeid mellom europeiske land, noe som kan være problematisk for Norge som ikke er medlem av EU.
28 dager siden
Den danske redaktøren David Trads mener Donald Trumps gjentatte uttalelser om at USA skal «få» Grønland, også ved bruk av militære midler, må tas som en reell trussel. Trads mener Danmark umiddelbart bør aktivere Natos artikkel fire og søke bistand fra alliansen. Han ser på Trumps USA som en fiende og foreslår å stanse våpenkjøp og bremse avtalen om amerikanske soldater på dansk jord. Samtidig har Mette Frederiksens planlagte besøk på Grønland skapt splid, da den nye grønlandske utenriksministeren kritiserer tidspunktet for besøket. Danske kommentatorer mener dette ydmyker Frederiksen og viser manglende samhold i en kritisk tid.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Trumps uttalelser og handlinger knyttet til Grønland, som signaliserer et brudd med den regelbaserte verdensorden USA har vært en garantist for. Trump har truet Danmark med militære konsekvenser for å få kontroll over Grønland, og har undergravd dansk styre gjennom både ord og handling. Dette skaper bekymring for USAs rolle som alliert, og for tilliten innad i NATO. Artikkelen peker også på at Trumps handlinger kan oppmuntre Russland og Kina, og at Norge må vurdere hvordan de skal støtte Danmark i en eventuell konflikt. Det stilles spørsmål ved om Trump vil bli stoppet av Kongressen, da han har støtte fra republikanerne.
3 måneder siden
Russland kritiserer Danmarks reaksjon på Donald Trumps uttalelser om Grønland, og mener Danmark har reagert for mildt. En talsperson for det russiske utenriksdepartementet ser på Trumps uttalelser som en trussel mot Danmarks suverenitet, og oppfordrer Danmark til å forsvare seg. Trump har truet med å bruke økonomisk og militær makt for å overta Grønland. Statsminister Mette Frederiksen har hatt en telefonsamtale med Trump om saken, men uten å komme til enighet. Eksperter mener Russland utnytter situasjonen for å skape splid mellom USA og Europa, og at dette er en forventet reaksjon fra russisk side. Russland anklager USA for å true Danmark, og mener selv de aldri har gjort noe lignende.
3 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om mulig bruk av militærmakt for å overta Grønland har skapt sterke reaksjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at det ikke er akseptabelt å antyde bruk av militærmakt mot en alliert. Han understreker at selv om Trump kommuniserer på en annen måte, må man ta hans ord på alvor. Tidligere Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at lignende diskusjoner fant sted i 2019. Carl Bildt beskriver situasjonen som en «politisk atombombe-detonasjon» for Danmark, mens en norsk forsker mener Trumps uttalelser undergraver Nato-alliansen. Grønlands regjeringssjef oppfordrer til ikke å handle forhastet.
3 måneder siden
Donald Trump har igjen uttrykt ønske om å kjøpe Grønland, og sådd tvil om Danmarks rettigheter til øya. Dette har ført til sterke reaksjoner i Danmark, som avviser ethvert salg. En forsvarsforsker mener Trumps uttalelser er «komplett uhørt» og kan svekke Nato, noe som vil tjene Russlands president Putin. Trump truer med handelskrig mot Danmark om han ikke får viljen sin. Eksperten tror Trump kan bruke utspillet som brekkstang for å oppnå innrømmelser fra Danmark, som økt amerikansk tilstedeværelse på Grønland. Det er usikkert om Trumps utspill vil forsterke motvilje mot dansk styre på Grønland.
3 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om mulig militær maktbruk for å ta kontroll over Grønland og Panamakanalen har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Tysklands kansler Olaf Scholz advarer Trump mot å true grenser, og refererer indirekte til Putins angrep på Ukraina. Frankrike understreker at EU vil forsvare sine grenser. Trump nekter å utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å ta kontroll over de to områdene. Amerikanske politikere reagerer sterkt på Trumps uttalelser, og kaller dem 'galskap'. Trumps sønn hevder at lokalbefolkningen på Grønland støtter en amerikansk overtakelse, men dette er ikke bekreftet av andre kilder. Danmarks statsminister har tidligere avvist Trumps forslag om å kjøpe øya.