En kinesisk professor mener Donald Trumps valg vil markere slutten på vestlig dominans, og viser til USAs forhandlinger med Russland uten deltakelse fra EU eller Ukraina som et tegn i tiden. Russland tolker også Trumps fremgangsmåte som et bevis på Europas svekkelse.
Trump selv hevder å ha gode samtaler med Putin om fred og økonomiske avtaler.
Samtidig legger USA press på Europa for å øke forsvarsbudsjettene og forhandler om tilgang til ukrainske mineraler, noe som skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser i Europa.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
1 måned siden
Donald Trump vurderer omfattende sanksjoner og tollsatser mot Russland inntil en våpenhvile og fredsavtale er på plass, begrunnet med Russlands angrep mot ukrainsk infrastruktur. Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole tolker dette som et forsøk på å tvinge Russland og Ukraina til forhandlingsbordet. Heier mener Trumps signaler vil virke beroligende på europeere som har fryktet en for ettergivende linje overfor Russland, og ser en strategi der Trump kombinerer press med muligheten for forhandlinger.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
1 måned siden
Tidligere ambassadør til Washington, Kåre Aas, mener Donald Trump har en strategi for å splitte Russland og Kina ved å gjenoppta økonomiske forbindelser og oppheve sanksjoner. Aas understreker at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter, og viser til et møte i London hvor en europeisk fredsplan for Ukraina ble diskutert. Han tror også at en mineralavtale mellom USA og Ukraina vil sikre amerikanske interesser der. Aas mener Støre har markert seg internasjonalt og har gode relasjoner til sentrale europeiske ledere.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
2 måneder siden
Professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole mener danskene er rystet etter Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland, noe som har ført til bekymring for å stå alene mot stormakter. Han påpeker at Europa har ressurser, men sliter med å samordne dem til en troverdig militær motmakt mot Russland. Ferd-eier Johan Andresen tror Europa vil ruste opp, mens Knut Arild Hareide mener Russland fortsatt er en trussel og at Europa må ta ansvar for egen sikkerhet.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.