Regjeringen vil legge frem tre omstridte EU-direktiver for Stortinget før påske, til tross for at disse tidligere førte til regjeringsbrudd. Det dreier seg om direktiver knyttet til fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi fra EUs Ren Energi-pakke.
Energiminister Terje Aasland informerte Stortinget om dette, samtidig som han opplyste at de resterende fem direktivene i pakken vil bli satt på vent.
Rødt er kritisk til fremgangsmåten og mener at en så viktig beslutning bør tas etter valget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet tre EU-direktiv i regjeringen: fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. De mest kontroversielle delene av EUs fjerde energimarkedspakke utsettes til etter valget. Senterpartiet frykter økt europeisk kraftsamarbeid og har innkalt til hastemøte. Arbeiderpartiet ser derimot på direktivene som uproblematiske. Striden kan føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Regjeringen skal torsdag diskutere tre EU-direktiver om energi, som kan føre til regjeringskrise. Senterpartiet ser på EUs fjerde energimarkedspakke som en helhet og vil ikke innføre den gradvis. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke utelukke regjeringsbrudd, og flere Sp-politikere krever et ultimatum om strøm og truer med å gå ut av regjeringen dersom direktivene innføres. De tre direktivene omhandler fornybar energi, energieffektivisering i bygg og reduksjon av energiforbruk innen 2030. EU-direktiver setter mål, men gir medlemslandene noe fleksibilitet i utformingen av nasjonal lovgivning.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har lagt frem deler av EUs fjerde energipakke for regjeringen, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. Senterpartiet reagerer og mener det er uklokt å fremme saken før valget, da den potensielt kan true regjeringssamarbeidet. Energiminister Terje Aasland (Ap) fremhever at de fremlagte direktivene er viktige for norsk næringsliv, mens Senterpartiet fastholder at de ikke vil akseptere noen deler av pakken. De mest kontroversielle delene av energipakken er utsatt til etter valget. Senterpartiet planlegger møter for å diskutere situasjonen.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har bestemt seg for å fremme tre direktiver fra EUs Ren energi-pakke, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. EU har presset på for innlemmelse av direktivene, spesielt fornybardirektivet, og truet med straffereaksjoner ved manglende overholdelse av fristen. Senterpartiet forsøkte å få til en utredning for å utsette saken, men dette ble avvist av Støre. Senterpartiets stortingsgruppe har gitt Vedum klar beskjed om å stå imot. Uenigheten om energipakken har skapt en potensiell regjeringskrise, da Senterpartiet kan komme til å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser igjennom direktivene.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland (Ap) står fast på at EUs energidirektiver må behandles nå, til tross for sterk motstand fra regjeringspartner Senterpartiet. Stridens kjerne er innføringen av tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, som Ap ønsker å vedta, mens Sp nekter. Aasland understreker viktigheten av å stå ved EØS-avtalen og avviser at saken er tatt opp for å presse Sp ut av regjeringen. Han mener samarbeidet med Sp er godt og at de vil finne en løsning, men utelukker utsettelse av saken. Aasland kommenterer ikke når saken skal behandles eller når regjeringen skal møtes for å diskutere den.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen for å forklare energistriden som har skapt splid i regjeringen. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, spesielt fornybardirektivet, og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Arbeiderpartiet ønsker å innføre direktivene og mener det er viktig for forholdet til EU. Energiminister Terje Aasland har uttalt at han ikke vil gå med på utsettelser. De to regjeringspartiene har ulikt syn på kraftmarkedet, der Arbeiderpartiet ønsker å videreføre dagens system, mens Senterpartiet ønsker økt nasjonal kontroll.
3 måneder siden
Senterpartiets sentralstyre er innkalt til et digitalt hastemøte for å diskutere den pågående striden i regjeringen rundt EUs strømpakke. Møtet kommer etter at det ble kjent at Energidepartementet har oversendt tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke til regjeringen for godkjenning. Disse direktivene omhandler fornybar energi, boligenergi og energieffektivisering. Senterpartiet er sterkt imot innlemmelse av disse i EØS-avtalen og truer med å forlate regjeringen dersom de blir vedtatt. Arbeiderpartiet har også innkalt sin stortingsgruppe til et informasjonsmøte om samme sak. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har gjentatt at partiet ikke vil akseptere de aktuelle direktivene.
3 måneder siden
Statsminister Støre (Ap) fremmet tre EU-direktiver om strøm i regjeringen, til tross for Senterpartiets motstand. Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, mener det er uklokt å legge frem direktivene før valget og utelukker ikke regjeringskrise. Vedum har innkalt sentralstyret i Senterpartiet til et hastemøte, mens Arbeiderpartiet har innkalt tillitsvalgte til allmøte for å diskutere situasjonen. Senterpartiets stortingsgruppe vil eventuelt fatte vedtak om å gå ut av regjeringen.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Ap og Sp er i en konflikt om innføring av tre omstridte EU-direktiver. Ap står fast på sitt krav om å innføre direktivene, mens Sp truer med å forlate regjeringen dersom det skjer. Det jobbes med å finne en løsning, og en arbeidsgruppe med fagfolk er satt ned for å bistå. Statsminister Støre understreker viktigheten av et godt forhold til EU, mens Sp frykter tap av norsk kontroll. Senterpartiet ønsker å utsette saken til etter valget, noe Støre avviser. Støre bekrefter at det jobbes med flere spørsmål om strøm- og energisystemet enn de tre omstridte direktivene.