Raudt opplever intern uenighet angående forsvarsforliket partiet inngikk i fjor, der alle partiene ble enige om å ruste opp Forsvaret med 611 milliarder kroner over de neste 12 årene. Kritikere i partiet mener avtalen binder Norge for tett til NATO og USA, og ønsker at Raudt skal trekke sin støtte til forliket.
Samtidig er det intern kamp om hvem som skal bli ny partisekretær, der en kandidat fra grasrota utfordrer valgkomiteens innstilling.
Landsmøtet i helgen ventes å bli en arena for heftig debatt om begge saker, samtidig som partiet har ambisjoner om å oppnå åtte prosent ved stortingsvalget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Deler av Rødts grasrot krever at partiet trekker seg fra forsvarsavtalen som ble inngått i Stortinget i fjor. Kritikere mener avtalen knytter Norge for tett opp mot Nato og USA, og strider mot partiets grunnleggende motstand mot Nato. Joakim Møllersen fra Rødts sentralstyre omtaler situasjonen som et opprør før helgens landsmøte. Mimir Kristiansson, som leder arbeidet med Rødts politikk, avviser kritikken og mener avtalen er i tråd med partiets program om et sterkt nasjonalt forsvar for å redusere avhengigheten av Nato og USA. Forslaget om å trekke seg fra avtalen skal behandles på landsmøtet.
1 måned siden
Det er intern strid i Raudt om støtten til forsvarsforliket fra i fjor. Striden har blusset opp igjen etter Donald Trumps skandalemøte med Ukrainas president, som har aktualisert debatten om norsk og europeisk forsvarsevne. Partiledelsen mener forliket styrker Norges forsvar og reduserer avhengigheten av USA, mens motstandere frykter at det binder Norge tettere til Nato. Et kompromissforslag er lansert for å fokusere på fremtidig forsvarspolitikk og etablere en intern forsvarskommisjon. Avstemningen om forsvarsforliket vil skje på landsmøtet.
28 dager siden
Arbeiderpartiet opplever intern uenighet om flere sentrale politiske spørsmål i forkant av landsmøtet. Blant de mest kontroversielle temaene er asylbehandling i tredjeland, der fylkeslag går imot nestleder Tonje Brennas åpning for en slik løsning. EU-spørsmålet skaper også splittelse, med krav om en mer aktiv tilnærming og potensiell medlemskapsdebatt. I tillegg er det uenighet om oljeleting, Israel-boikott og regjeringens strømløsning, hvor kritikere frykter økt strømsløsing. Landsmøtet ventes å bli preget av intense debatter og voteringer om disse temaene.
1 måned siden
Det er intern uenighet i SV om partiets forhold til Europa, spesielt knyttet til EØS-avtalen og energipolitikken. Mens partiledelsen ønsker å arbeide for å si opp EØS-avtalen, argumenterer flere fylkeslag for å frede avtalen i en periode. Uenigheten strekker seg også til energipolitikken, der Oslo SV er uenig med partilederens ønske om å melde Norge ut av EUs energibyrå Acer. Landsmøtet skal diskutere forslag om å trekke Norge ut av Acer, si nei til EUs fjerde energimarkedspakke og reforhandle avtaler om utenlandskabler.
25 dager siden
Arbeiderpartiet er splittet i synet på EU, noe som ble tydelig under partiets landsmøte. Trine Lise Sundnes ønsker en ny debatt om Norges forhold til Europa og mener tiden kan være inne for en ny folkeavstemning. Trond Giske er uenig og advarer mot en splittende EU-kamp, og mener fokuset bør være på å sikre norsk næringsliv i en urolig tid. Statsminister Jonas Gahr Støre viet EU lite oppmerksomhet i sin tale, og er klar på at han ikke ønsker en folkeavstemning nå. En meningsmåling viser en økning i støtten for EU-medlemskap, men Giske mener EØS-avtalen sikrer tilgang til det indre marked.
4 måneder siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om fremtiden til strømkablene til Danmark. LO-sekretær Are Tomasgard og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol ønsker å vrake kablene når de skal fornyes i 2026, og mener dette bør vedtas på partiets landsmøte. Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til dette nå, og vil vente med å vurdere saken. Energiminister Terje Aasland åpner for å forlenge kablenes levetid, men stiller krav om at de ikke skal bidra til høye strømpriser. Tomasgard mener at programkomiteen ikke lar seg diktere av partiledelsen, mens Kjerkol mener at kabel-vraking kan skjerme mot prissmitte.
26 dager siden
Uenighet om oljepolitikken preger Arbeiderpartiet før landsmøtet, der et nytt partiprogram skal vedtas. AUF ønsker å begrense oljeleting til eksisterende felt, noe som i praksis vil stoppe leting i Barentshavet. Dette står i kontrast til moderpartiets ønske om jevnlig tilgang på areal for leting. En undersøkelse viser at et flertall av Aps velgere støtter en strengere linje. Nestleder Tonje Brenna forsvarer dagens politikk med at Norge er en viktig energileverandør til Europa, mens AUF-leder Gaute Børstad Skjervø frykter at klimapolitikken blir satt til side.
3 måneder siden
Rødt anklager Trond Giske for å svikte sine tidligere løfter om nasjonal kontroll over kraften ved å støtte EUs energipakke, spesielt fornybardirektivet. De mener dette vil formalisere opprinnelsesgarantier, noe som vil gjøre norsk industri mindre konkurransedyktig. Rødt hevder at Giske «dolker industrien i ryggen» og at dette går imot Hurdalsplattformen. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom pakken vedtas, mens Arbeiderpartiet har innkalt til stormøte for å diskutere saken. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, som har skapt en vanskelig intern konflikt.
16 dager siden
Artikkelen belyser uenighet mellom borgerlige partier om Norges ansvar for å ta imot FN-flyktninger. Frp ønsker ingen kvoteflyktninger, Venstre vil ha minst 5.000, mens KrF er splittet. Samtidig presser høye asylankomster og integreringsutfordringer innvandringsdebatten. Regjeringen har kuttet i antallet kvoteflyktninger, noe som skaper ytterligere spenning mellom partiene. Uenigheten kompliseres av KrFs landsmøte, hvor spørsmålet om antall kvoteflyktninger skal vedtas.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.