Bellona-leder Frederic Hauge anklager Frp og Sylvi Listhaug for å mobbe batterifabrikken Morrow, og frykter at deres kritikk vil skremme vekk investorer. Morrow har nylig sagt opp ansatte og satt utvidelser på vent etter økonomiske utfordringer, til tross for et statlig lån på 1,5 milliarder kroner.
Frps Hans Andreas Limi avviser mobbing og mener staten ikke bør bruke penger på batteriproduksjon. Hauge understreker at Morrow satser på velkjent teknologi og har en bærekraftig modell, i motsetning til andre konkurrenter.
Han frykter at Frps kritikk vil gjøre det vanskelig for fabrikken å hente inn penger til videre utvikling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Bellona-leder Frederic Hauge kritiserer Frp for å «mobbe» batterifabrikken Morrow, og frykter at dette vil skade fabrikkens mulighet til å tiltrekke seg internasjonal kapital. Frp avviser kritikken og er skeptiske til statlig støtte til batteriproduksjon. Morrow har nylig annonsert oppsigelser og utsettelse av fabrikkutvidelse, men beskriver dette som et strategisk grep. Selskapet har mottatt et statlig lån på 1,5 milliarder kroner, noe Frp er kritisk til. Morrow har planer om å bygge flere fabrikker, men dette er nå utsatt.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug krever innsyn i det statlige lånet på 1,5 milliarder kroner som batteriselskapet Morrow har mottatt. Frp reagerer på hemmeligholdet rundt lånet og mener regjeringen bør være forsiktig med å gi penger til batterifabrikker, og viser til Freyr som et eksempel. Stortinget stemte ned Frps forslag om å behandle saken i kontrollkomiteen. Morrow har nylig annonsert oppsigelser av 50-60 ansatte. Innovasjon Norge hevder lånet er gitt på markedsmessige betingelser, men vil ikke oppgi detaljer på grunn av taushetsplikt. Frp ønsker å skrote regjeringens satsing på grønn industri og redusere klimamålene.
4 måneder siden
Batterifabrikken Morrow i Arendal har fått innvilget et statslån på 1,5 milliarder kroner, noe som har skapt sterke reaksjoner. Kredittforvalter Philippe Sissener mener at Morrow ville slitt med å få lån i det private markedet og måtte betalt en svært høy rente. Politikere som Sylvi Listhaug (FrP) kritiserer regjeringen for å prioritere lån til Morrow fremfor velferdsoppgaver, mens SVs Kari Elisabeth Kaski påpeker at det er et lån som skal tilbakebetales. Flere andre, som Are Søberg og Øystein Stray Spetalen, har også stilt spørsmål ved Morrows behov for statlig støtte og deres konkurranseevne.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug krever innsyn i et lån på 1,5 milliarder kroner som Innovasjon Norge har gitt til batteriprodusenten Morrow. Lånet er delt opp i 400 millioner kroner fra ordningen for grønn industrifinansiering og 1,1 milliarder kroner på kommersielle vilkår. Frp mener det er et høyrisikoprosjekt og reagerer på hemmeligholdet rundt lånet. De tok saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, men fikk kun støtte fra Rødt. Regjeringen avviser at Morrow får særbehandling og sier ordningen er ment for å utløse investeringer i grønn industri, ikke enkeltprosjekter. Morrow er den eneste som har mottatt midler fra denne ordningen så langt.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen etter konkursen i den svenske batteriprodusenten Northvolt. Hun mener staten sløser med skattebetalernes penger på ulønnsomme næringer. Northvolt slet med stor gjeld og måtte si opp ansatte. Arendals ordfører, Robert Cornels Nordli, er ikke bekymret for Morrow Batteries, som nylig mottok et statlig lån på 1,5 milliarder kroner, og mener selskapet har en bedre tilnærming.
4 måneder siden
Batterifabrikken Morrow i Arendal, som allerede har mottatt 1,73 milliarder kroner i statlig støtte, har fått tilbud om å låne ytterligere 500 millioner kroner. Selskapet mener dette ikke er tilstrekkelig og krever 1,5 milliarder kroner fra en statlig låneordning. Regjeringen står i en vanskelig situasjon: Å gi mer penger kan oppfattes som sløsing, mens å avslå kan føre til fabrikkens kollaps. Innovasjon Norge behandler søknaden, men det er usikkerhet rundt sikkerheten for lånet. Kritikere peker på tidligere problemer i bransjen og etterlyser politisk ansvarlighet og ærlighet i håndteringen av saken.
4 måneder siden
Morrow batterifabrikk har fått innvilget et statlig lån på 1,5 milliarder kroner fra Innovasjon Norge. Lånet er delt opp i 400 millioner fra Grønn industrifinansiering og 1,1 milliarder på kommersielle vilkår. Tidligere har investor Øystein Stray Spetalen uttrykt skepsis til Morrows konkurranseevne. Morrow har svart at de har rekruttert eksperter fra asiatisk batteriindustri og etablert et forskningsmiljø i Grimstad for å styrke sin posisjon i markedet. Selskapet er nå i gang med produksjon i Arendal.
4 måneder siden
Morrow Batteries har fått innvilget et lån på 1,5 milliarder kroner fra staten, bestående av 400 millioner fra Grønn industrifinansiering og 1,1 milliarder i et kommersielt lån. Dette skjer etter at batteriprodusenten lenge har etterlyst statlig støtte. Frp har kritisert ordningen for å være rigget, mens regjeringen understreker at Innovasjon Norge vurderer søknadene uavhengig. Tidligere planer om flere store batterifabrikker i Norge har møtt utfordringer, og flere aktører ser nå mot Kina og Nord-Amerika for produksjon.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler batteriprodusenten Morrow i Arendal, som har mottatt 1,5 milliarder kroner i statlige lån. Uten disse lånene ville selskapet trolig gått konkurs. I motsetning til Freyr, som satset på ny teknologi, produserer Morrow batterier basert på kjent teknologi. Morrows forretningsplan avhenger av billig strøm og kundenes vilje til å betale ekstra for grønn produksjon. Artikkelen stiller spørsmål ved om de statlige lånene vil bli tilbakebetalt og om Morrow vil tiltrekke seg nok privat kapital for å realisere sine planer om fullskala batteriproduksjon.
2 måneder siden
Bellona anklager Equinor for å manipulere kostnadsanslagene for gasskraft med rensing på Melkøya, og mener selskapet enten vil skremme politikere eller sikre seg subsidier. Equinor anslår kostnadene til 40-45 milliarder kroner, men Bellona etterlyser transparens rundt beregningene. Bellona støtter gasskraft med rensing, og mener det er urealistisk å erstatte dette med vindkraft innen 2030. Næringslivet, inkludert NHO og Hammerfest Næringsforening, kritiserer den politiske omkampen om elektrifisering, mens Naturvernforbundet frykter konsekvensene av kraftutbygging for natur og samisk kultur.