En fersk rapport fra Norges Bank Watch viser at Norges Bank overvurderte prisveksten i 2024, til tross for at styringsrenten ble holdt uendret på 4,5 prosent. Økonomene bak rapporten mener at Norges Banks inflasjonsforventninger var for høye, men konkluderer med at sentralbanken utøvde god dømmekraft og førte en passende rentepolitikk.
Norge skilte seg ut ved å ikke kutte renten, samtidig som kronen svekket seg mot flere valutaer.
Visesentralbanksjefen forklarer prognosefeilen med turbulente år og vanskeligheter med å anslå prisveksten, men understreker at rentenivået anses som passende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norges Bank Watch mener Norges Bank valgte en feil rentepolitikk ved å ikke heve styringsrenten nok innledningsvis, noe som resulterte i at renten måtte holdes høyere lenger. Rapporten antyder også at Norges Bank overvurderte inflasjonspresset i 2024. Økonomene bak rapporten mener likevel at rentepolitikken har vært passende, til tross for feilaktige inflasjonsprognoser. Visesentralbanksjef Pål Longva forklarer at prisveksten både økte og avtok raskere enn forventet, noe som kan ha bidratt til prognosefeilen.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig publiserte de en pengepolitisk rapport som indikerer at det mest sannsynlig vil komme tre rentekutt i 2025. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets mener rentebanen er høyere enn tidligere, og makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken anslår også to til tre kutt neste år. Sentralbankens tidligere prognoser har variert, med tre kutt i 2025 også antydet i september og juni. I mars signaliserte de ett kutt i 2024, men åpnet også for en mulig renteheving.
2 måneder siden
Norges Bank Watch mener Norges Bank overvurderte inflasjonspresset i 2024, og at rentekuttene derfor kunne ha startet tidligere. Rapporten, skrevet av Tore Vamraak og Leif Anders Thorsrud, argumenterer for at en høyere rente tidligere ville tillatt raskere kutt. De påpeker at Norge holdt renten uendret mens andre land reduserte sine. Til tross for at rapporten mener rentekuttene kunne startet tidligere, konkluderes det med at Norges Banks rentepolitikk har vært passende.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for forventninger om et rentekutt i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at økt prisvekst og høyere lønnsvekst enn tidligere antatt, er årsaken. Målet er å redusere prisveksten til to prosent, og et for tidlig rentekutt kan føre til at prisene fortsetter å stige. Wolden Bache antyder to mulige rentekutt i 2024, avhengig av den økonomiske utviklingen. LO-sjefen kritiserer sentralbankens pengepolitikk og mener den rammer både folk og næringsliv. Bache understreker at renten er høyere i Norge enn i andre land fordi den økonomiske utviklingen er ulik.
1 måned siden
Markedsaktører er usikre på om Norges Bank vil kutte renten. Handelsbanken tror sentralbanken holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av vedvarende prispress i økonomien. Tidligere forventninger om raske rentekutt i 2024 har blitt dempet, og Nordea tror ikke på kutt i det hele tatt i år eller neste år. Økonomer venter spent på Norges Banks pengepolitiske rapport, som vil gi en indikasjon på fremtidig økonomisk utvikling og rentebane. Overraskende høye inflasjonstall og internasjonal usikkerhet har bidratt til å endre forventningene.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig presenterte de en pengepolitisk rapport som indikerer en endring i forventningene til fremtidige rentekutt. Analytikere tolker den nye rentebanen til å signalisere mellom tre og fire kutt i 2025, noe som er færre enn tidligere antatt. Det første rentekuttet forventes i mars neste år, med mulighet for to kutt frem mot juni og et tredje i september. Tidligere prognoser har også indikert tre kutt i 2025, men med noe variasjon i rentebanens nivå.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Sentralbanken signaliserer at første rentekutt trolig vil komme i mars 2025, men at det kan bli færre kutt enn tidligere forventet. Banken begrunner dette med at aktiviteten i norsk økonomi holder seg bedre enn antatt, samtidig som prisveksten nærmer seg målet. Det er stor usikkerhet knyttet til den globale økonomien og mulige handelshindringer. Norges Bank åpner for at renten kan settes raskere ned dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker, men også at renten kan bli høyere ved vedvarende lønns- og prisvekst.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliserer sentralbanken at det mest sannsynlig vil komme et rentekutt i mars neste år. Dette begrunnes med et behov for å stabilisere prisveksten, men at tiden snart er inne for å sette renten ned. Norges Bank utelukker ikke at renten kan settes ned raskere dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker. Samtidig understrekes det at høyere lønns- og prisvekst kan føre til at renten må settes opp igjen. Den pengepolitiske rapporten gir en prognose for norsk økonomi og renteutviklingen fremover.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, og signaliserer et første rentekutt i mars. Dette til tross for at mange hadde håpet på et tidligere kutt. Sentralbanken begrunner sin forsiktighet med en svak kronekurs, spesielt mot dollaren, som gir utfordringer. I tillegg går norsk økonomi bra med lav arbeidsledighet og gode lønnsoppgjør, noe som bidrar til å holde prisveksten oppe. Nordmenn har også overraskende høy konsum og økende sparerate. Alt i alt ser ikke sentralbanken noen grunn til å stresse med rentekutt, selv om mange hadde ønsket seg det.
1 måned siden
Norges Bank overrasket mange ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i et forsøk på å dempe prisveksten. Dette skjer til tross for forventninger om rentefall og kritikk mot regjeringens økonomiske politikk, som anklages for å bidra til høyere priser og renter sammenlignet med nabolandene. Opposisjonen etterlyser skattelettelser og tiltak for å redusere matvareprisene, mens Norges Bank antyder et mulig rentefall senere i år, men forventer at det vil ta tid før prisveksten når målet.