En økning i fyrverkeriskader ble registrert fra året før, med 127 skader totalt, inkludert 37 personskader og 10 øyeskader. Barn og unge er mest utsatt, spesielt i aldersgruppen 11-20 år.
Kombinasjonen av alkohol og fyrverkeri er farlig, og det anbefales å begrense alkoholinntaket eller droppe fyrverkeriet helt. Skader oppstår ofte i fingre, ansikt, hørsel eller øyne.
Bruk av vernebriller er avgjørende for å unngå alvorlige skader, men en undersøkelse viser at mange ikke bruker det. Feil bruk av fyrverkeri kan føre til livsvarige skader, inkludert redusert syn eller blindhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En øyelege ved Haukeland universitetssjukehus advarer mot fyrverkeriskader på nyttårsaften og understreker viktigheten av vernebriller for alle, ikke bare de som tenner fyrverkeriet. Alkohol og fyrverkeri er en farlig kombinasjon, og de fleste skadene rammer unge, alkoholpåvirkede personer uten vernebriller. Skader på hender, ansikt og øyne er vanlig, og alvorlige øyeskader kan føre til synstap. Det er viktig å ikke gå tilbake til fyrverkeri som ikke har gått av, da det kan eksplodere plutselig. Fyrverkeri skal være CE-merket og følge forskriftene, og det er kun lov å avfyre fyrverkeri mellom kl. 18.00 og 02.00 på nyttårsaften.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler viktigheten av å bruke beskyttelsesbriller ved fyrverkerioppskyting på nyttårsaften. I fjor ble det registrert ti øyeskader, og fem av dem var alvorlige. Brannvernforeningen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) arrangerer en kampanje for å fremme bruk av beskyttelsesbriller. De siste fem årene har det vært i gjennomsnitt 38 personskader årlig i forbindelse med nyttårsfeiringen. Det er 18-års aldersgrense for kjøp og bruk av de fleste fyrverkerityper. Fyrverkeriforeningen ønsker et påbud om bruk av beskyttelsesbriller, som i Finland, for å redusere antall skader.
4 måneder siden
Brannsjefen i Ålesund oppfordrer folk til å bruke beskyttelsesbriller ved bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. I fjor ble det registrert mange personskader, inkludert alvorlige øyeskader. Fyrverkeri er forbudt i tett bebyggelse og brannfarlige områder, og kommuner kan opprette egne forbudssoner. I Ålesund er det forbudssoner for å beskytte verneverdige trehus. Oppskyting er kun tillatt mellom kl. 18.00 og 02.00, og en edru voksenperson bør håndtere fyrverkeriet. Det er viktig å lese bruksanvisningen og følge sikkerhetsrådene for en trygg feiring.
4 måneder siden
Hvert år opplever sykehus alvorlige øyeskader forårsaket av fyrverkeri, hovedsakelig blant menn. En ung mann fikk øyet kløyvd i to etter en fyrverkeriulykke, og måtte fjerne øyet. Alkohol og risikotaking, kombinert med et maskulinitetsideal som ser ned på bruk av verneutstyr, bidrar til at menn er overrepresentert i statistikken. En psykolog påpeker at menn generelt er mer risikovillige, og at alkohol forsterker impulsivitet. Øyeleger ser de samme skadene hvert år og ønsker et forbud mot privat fyrverkeri. De understreker viktigheten av å bruke vernebriller, ikke lene seg over fyrverkeri, og unngå alkohol.
3 måneder siden
Sju personer fikk øyeskader under årets nyttårsfeiring, det laveste antallet på over 20 år. Tre av disse fikk alvorlige skader, og ingen av dem brukte vernebriller. Fem av skadene skjedde ved bruk av effektbatteri. Overlege Lasse Mulstad Skrivervik, som kartlegger fyrverkeriskader, sier det er positivt at tallet er så lavt, men understreker at alle skadene kunne vært unngått. Tidligere har det vært 10-15 øyeskader hvert år, hovedsakelig menn som har drukket alkohol. Øyelege Nils Bull har i mange år kjempet for et forbud mot privat fyrverkeri. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder at flest unge mellom 11 og 20 år skades av fyrverkeri.
3 måneder siden
Natt til første nyttårsdag var det mange hendelser med uvettig bruk av fyrverkeri og beruselse over hele landet. I Kristiansund mistenkes ungdommer for å ha skutt fyrverkeri mot en skole. En brann startet på Lambertseter skole i Oslo, trolig forårsaket av fyrverkeri. I Tromsø måtte politiet bortvise flere ungdommer for beruselse og uvettig bruk av fyrverkeri, og ba foresatte hente dem hjem. Det ble også meldt om skader som følge av fyrverkeri i Grimstad, og skyting med fyrverkeri mot folk og hus i flere byer, inkludert Stjørdal, Lillehammer og Gjøvik.
3 måneder siden
Politiet har mottatt mange meldinger om at barn helt ned i 10-årsalderen skyter fyrverkeri mot folk, biler og tog. Operasjonsleder i politiet stiller spørsmål ved hvordan barna får tak i fyrverkeriet, da det ikke er lov for dem å kjøpe det selv. Togselskapet Vy reagerer på hendelsene og oppfordrer foreldre til å ta ansvar. Politiet prioriterer sakene høyt på grunn av risikoen for skader og manglende risikoforståelse hos ungdom. En mor forteller at datteren ble beskutt med fyrverkeri i en skolegård. Politiet lover å prioritere disse sakene for å forebygge flere episoder og stoppe ulovlig oppskyting av fyrverkeri.
10 dager siden
En undersøkelse viser at mange unge voksne har vært beruset i alpinbakkene, noe som øker risikoen for ulykker. Forsikringsselskaper advarer mot å kombinere alkohol og skikjøring, da det kan føre til avkortning eller avslag på forsikringen ved skader. Mange unge dropper reiseforsikringen, og det kan bli svært kostbart, også i Norge, da reiseforsikringen også gjelder på påskehytta.
4 måneder siden
Brannvesenet advarer mot økt brannfare i desember, med 30% flere branner sammenlignet med resten av året. De vanligste årsakene er knyttet til matlaging, elektrisk utstyr og bruk av levende lys. Julepynt som julekranser og lysmansjetter øker risikoen. Feil slukking av oljebranner med vann kan føre til farlige situasjoner. Det understrekes viktigheten av røykvarslere i alle etasjer og tilgjengelig slokkeutstyr. Brannvesenet oppfordrer også folk til å sjekke brannsikkerheten hos eldre og andre utsatte grupper.
3 måneder siden
Etter jule- og nyttårsfeiringen har det vært en markant økning i antall personer som søker hjelp for bekymring rundt andres alkoholbruk. Av-og-til rapporterer om stor pågang på sin nettside Alkoholpraten, hvor folk søker råd om hvordan man kan ta opp vanskelige samtaler om drikking. En betydelig andel av befolkningen har opplevd bekymring for en nærståendes alkoholvaner. Samtidig viser tall fra Folkehelseinstituttet at det er en betydelig underrapportering av eget alkoholforbruk i spørreundersøkelser, sammenlignet med det faktiske salget av alkohol. Forskning understreker at det ikke finnes en trygg nedre grense for alkoholforbruk, og at risikoen for helseskader øker med mengde og hyppighet. Eldre er spesielt utsatt, da de tåler alkohol dårligere og har økt risiko for skader.