Samisk parlamentarisk råd (SPR) krever særbehandling for russiske samiske asylsøkere i Norden, begrunnet med den vanskelige situasjonen for urfolk i Russland etter at flere organisasjoner er stemplet som ekstremistiske. En russisk same frykter forfølgelse og har søkt asyl i Norge.
Fremskrittspartiet avviser kravet og mener alle asylsøkere må vurderes likt. Sametingspresidenten understreker at samer er i en annen situasjon.
UDI avviser særbehandling i asylsystemet, men prioriterer saker ved akutte behov.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Sametingets politikere er uenige om hvorvidt samiske asylsøkere fra Russland skal prioriteres i asylprosessen. Samisk parlamentarisk råd (SPR) har tatt til orde for at russiske samer bør få en særskilt behandling i de nordiske landenes asylsystemer. Denne oppfordringen møter motstand fra presidentkandidatene i Nordkalottfolket og Arbeiderpartiet, som mener alle asylsøkere bør behandles likt. Sametingspresidenten argumenterer derimot for at Sápmi er samenes felles hjemland uavhengig av nasjonale grenser. Senterpartiet og Fremskrittspartiet er også skeptiske til særbehandling, mens den samiske avisen Ságat støtter SPRs krav om en mer prioritert behandling.
4 måneder siden
En 27 år gammel tsjetsjensk asylsøker i Norge frykter for sitt liv etter at Utlendingsnemnda (UNE) besluttet å utvise ham til Kroatia, i henhold til Dublin-avtalen. Mannen, som tidligere har søkt asyl i Kroatia, risikerer å bli sendt tilbake til Russland, hvor han er innkalt til militærtjeneste og frykter tvangsrekruttering til Ukraina-krigen. UDI mener det ikke er noen reell risiko for dette, mens Helsingforskomiteen advarer om at tsjetsjenske asylsøkere ofte står i fare for å bli returnert til Russland fra Kroatia. Mannens advokat har bedt om at utvisningsvedtaket omgjøres, og UNE vurderer nå saken på nytt.
2 måneder siden
Professor Paal Hilde ved Institutt for forsvarsstudier mener Russland kan utfordre Norges suverenitet over Svalbard for å teste Nato. Et scenario er at Russland griper inn under påskudd av å beskytte russiske borgere, noe som vil sette Norge og Nato i en vanskelig situasjon, spesielt hvis USA ikke stiller opp. Forsvarsministeren understreker Svalbards betydning for flere Nato-land, og at et russisk overtramp vil utfordre alliansens artikkel 5. Sysselmesteren på Svalbard forsikrer at de er i tett kontakt med norske myndigheter for å opprettholde ro og sikkerhet.
24 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse viser at norske myndigheter mangler oppdaterte planer for å evakuere befolkningen i Øst-Finnmark, nær grensen til Russland. Innbyggere frykter hva som vil skje dersom situasjonen tilspisser seg, spesielt med tanke på Russlands manglende respekt for folkeretten i Ukraina. Eksperter understreker at sivile i konfliktområder kan hindre Forsvarets arbeid, og at en rask evakuering derfor er nødvendig. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) jobber med en nasjonal konseptplan, men Sivilforsvaret i Øst-Finnmark venter fortsatt på konkrete ordre fra overordnet nivå. Forsvarssjefen understreker viktigheten av en klar og tydelig evakueringsplan for å unngå kaos.
2 måneder siden
Høyre vurderer et forslag om å bygge gjerde langs grensen mot Russland, fremmet av Finnmark Høyre. Begrunnelsen er økt trussel fra Russland og frykt for nye flyktningstrømmer. Finnmark Høyre mener et gjerde vil sikre bedre grensekontroll. Høyre-leder Erna Solberg avviser ikke forslaget, men understreker behovet for en grundig vurdering av effektene og konsekvensene. Solberg kommenterer også situasjonen i Ukraina, og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fredsforhandlinger, uten innblanding fra andre land.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg varsler innstramminger i innvandringspolitikken, da hun mener dagens nivå ikke er bærekraftig. Partiet frykter økte flyktningstrømmer og vil gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. De foreslår blant annet å utrede asylsentre i tredjeland, strengere krav for familiegjenforening, og å unngå bosetting i områder med høy innvandrerandel. Solberg understreker at integreringen har sviktet og at det er en grense for hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, selv om de anser ukrainske flyktninger som en særskilt forpliktelse. Hun avviser at forslagene er et forsøk på å demme opp for Frp, og hevder det er en del av Høyres egen politikk.
4 måneder siden
Russiske myndigheter hevder at et norsk lasteskip nektet å hjelpe et russisk mannskap i havsnød, noe som avvises av det norske rederiet. Det hevdes at russiske myndigheter sprer løgner for å skape reaksjoner og drive propaganda mot Norge. Artikkelen argumenterer for at Norge bør svare med konkrete konsekvenser, som å stenge havner for russiske skip, og viser til Finland som et eksempel på et land som viser styrke mot Russland. Det understrekes at Russland er en trussel mot fred og frihet, ikke bare for Ukraina, men også for Norge.
1 måned siden
En sikkerhetsekspert advarer om at Russland kan bruke Svalbard som et strategisk presspunkt mot NATO, og oppfordrer medlemslandene til å forberede seg. Russland har anklaget Norge for militær og politisk planlegging på Svalbard sammen med USA og NATO, påstander som avvises av norske eksperter. Uenighet om praktiseringen av Svalbardtraktaten, hvor Russland mener Norge legger begrensninger på russisk aktivitet, bidrar til spenningen. Russland har trappet opp sine symbolhandlinger på øygruppen for å teste Vestens reaksjoner. Den norske E-tjenesten fremhever at Svalbards militærstrategiske verdi for Russland har økt i lys av konflikten mellom Russland og NATO.
3 måneder siden
KrF-leder Dag-Inge Ulstein tar til orde for økt militær tilstedeværelse på Svalbard, begrunnet med frykt for russisk aktivitet og hybride trusler. Han viser til advarsler fra tysk etterretning om at Russland kan teste NATO-samholdet. Ulstein understreker Svalbards sårbarhet og behovet for å være årvåken. Bekymring for kinesisk forskning på øygruppen er også nevnt. Flere eksperter støtter vurdering av økt militær beskyttelse, men understreker at aktiviteten må være i tråd med Svalbardtraktaten. Lokale representanter i Longyearbyen er forberedt på at Svalbard kan bli trukket inn i diskusjoner om Grønland, men understreker at Svalbards status er klar.