Etter våpenhvilen mellom Israel og Hamas returnerer sivile i Gaza til massive ødeleggelser, hvor mange finner hjemmene sine i ruiner og leter etter savnede. Dødstallene fortsetter å stige, og det er et stort behov for nødhjelp.
FN har sendt over 630 lastebiler med hjelp, men hjelpeorganisasjoner frykter at distribusjonen kan ta tid på grunn av sikkerhetsproblemer.
Hamas sier de vil gjenoppbygge Gaza, mens FN anslår at opprydningsarbeidet kan ta 21 år og koste 1,2 milliarder dollar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas skulle tre i kraft, men ble forsinket grunnet manglende liste over gisler. Israelske styrker har begynt tilbaketrekning fra Rafah, men vil fortsatt være til stede i flere områder i Gaza. Palestinere i Gaza planlegger å returnere til sine ødelagte hjem, mens mange israelere er misfornøyde med regjeringens håndtering av gislene. Flere israelske politikere har truet med å forlate regjeringen i protest mot avtalen. Store mengder nødhjelp er klare for å sendes inn i Gaza, men logistikk og tilgang er utfordrende. Våpenhvilen gir et etterlengtet pusterom for befolkningen i Gaza, men det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til varigheten av avtalen.
3 måneder siden
Etter 15 måneder med bombing vender tusenvis av palestinere tilbake til Gaza for å se hva som er igjen av hjemmene sine. Mange finner bare ruiner og ødeleggelse. En FN-rapport viser at 69 prosent av bygningene i Gaza er skadet eller ødelagt. Ueksploderte bomber og miner utgjør en fare, og det antas at mange savnede ligger under ruinene. Opprydningen kan ta 21 år, og gjenoppbygging vil kreve et omfattende internasjonalt samarbeid. Noen ønsker å returnere selv om det bare er ruiner, mens andre venter på nødhjelp.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter lang tid, mye på grunn av press fra USA. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, løslatelse av gisler og palestinske fanger, samt åpning for nødhjelp. Krigen har ført til enorme tap av menneskeliv og ødeleggelser i Gaza. Det er et nederlag for det internasjonale samfunnet at krigen ikke ble stoppet tidligere. Det gjenstår mange vanskelige spørsmål, som hvem som skal styre Gaza og hvordan en varig fred kan oppnås. En tostatsløsning anses som nødvendig, men veien dit er lang og usikker.
1 måned siden
Det er stor usikkerhet rundt fremtiden i Gaza idet våpenhvilen utløper uten enighet om forlengelse. Samtaler mellom Hamas og Israel i Kairo har ikke ført frem, og Hamas avviser det israelske forslaget om å forlenge første fase av våpenhvilen, mens Israel ønsker å forlenge den. En talsperson for Hamas antyder økt militær aktivitet på Gazastripen. Forhandlere forsøker å finne en løsning, men Hamas-delegasjonen har trukket seg ut av samtalene. FNs generalsekretær understreker viktigheten av å opprettholde våpenhvilen for å sikre bistand til Gaza, hvor store deler av befolkningen er drevet på flukt og mange er drept.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel ble kunngjort etter 15 måneder med krig, men timer før avtalen ble kjent, ble et bolighus i Gaza bombet av israelske styrker. VGs lokale reporter var vitne til angrepet, som drepte 13 mennesker, inkludert flere barn. Til tross for jubel over våpenhvilen, er frykten stor for nye angrep før avtalen trer i kraft. Mange internt fordrevne palestinere ønsker å returnere til sine hjem, selv om de ligger i ruiner. Sykehusdirektøren i nord forbereder seg på en stor tilstrømning av hjemvendte, men mangler infrastruktur. Forholdene er spesielt vanskelige nord i Gaza, hvor det siste operative sykehuset befinner seg.
3 måneder siden
Hjelpeorganisasjoner er klare til å levere nødhjelp til Gaza etter at en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas ble inngått. Avtalen inkluderer også frigivelse av gisler. Norsk Folkehjelp og Redd Barna understreker viktigheten av å åpne grensene for å sikre at hjelpen når frem til de over to millioner menneskene i Gaza. FN påpeker at det er nødvendig å fjerne restriksjoner på innførsel av varer, sikre trygghet og tilgang på drivstoff for å kunne levere hjelp effektivt. Tyrkia ser på avtalen som et viktig steg mot stabilitet i regionen, mens Donald Trump hevder at avtalen er et resultat av hans valgseier.
3 måneder siden
Våpenhvilen mellom Hamas og Israel trådte i kraft søndag etter forsinkelser og fortsatte angrep. En historiker understreker at avtalen er skjør på grunn av stor mistillit mellom partene. Over 46.000 mennesker er drept i konflikten, og store deler av Gaza er ødelagt. Høyrenasjonale i Israel motsetter seg våpenhvilen, og gislenes tilstand er sentral. Statsminister Støre forventer at kamphandlingene opphører og at humanitær hjelp når frem. Det er bekymring for at avtalen kan bryte sammen på grunn av mistillit og motstand fra ulike hold.
3 måneder siden
Etter 15 måneder med krig mellom Hamas og Israel, har en våpenhvile trådt i kraft. Mange palestinere har mistet sine hjem, familie og jobb, og står overfor en enorm gjenoppbyggingsprosess. Flere vender tilbake til sine hjem for å lete etter sine døde i ruinene. Til tross for sorgen, opplever palestinere glede over våpenhvilen og håp om en normal hverdag. Infrastruktur, vann og butikker er nødvendig for å gjenoppbygge livene i Gaza.
3 måneder siden
FN melder at 4000 lastebiler med humanitær hjelp står klare til å kjøre inn i Gaza etter våpenhvilen. Halvparten av lasten er matforsyninger. FN håper våpenhvilen vil stoppe angrep på hjelpekolonner. Egyptiske medier rapporterer at 160 lastebiler har kjørt fra Rafah til Kerem Shalom-overgangen, noen med drivstoff, men det er ikke bekreftet om noen har nådd Gaza. Hamas sier de følger opp arbeidet med å få inn nødhjelp. Våpenhvileavtalen tillater at opptil 600 lastebiler med nødhjelp skal slippes inn daglig.