Militærekspert Tormod Heier mener at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gått bort fra sin tidligere seiersplan og nå kan være villig til å avstå landområder for å oppnå fred med Russland. Dette skyldes endringer i den ukrainske opinionen, som i større grad aksepterer territorielle kompromisser.
Professor Hilmar Mjelde advarer om at USAs fredsforslag, som inkluderer at Ukraina må gi fra seg Krim, i realiteten er en kapitulasjon som kan gi Russland mulighet til ny invasjon. Et planlagt møte i London mellom utenriksministrene fra flere land ble avlyst, noe som skaper usikkerhet om fremdriften i fredsforhandlingene.
Heier sammenligner situasjonen med det delte Tyskland under den kalde krigen og påpeker at Ukrainas fremtid kan avhenge av hvem som etterfølger Putin. Norge kan bli bedt om å bidra med styrker i en europeisk beroligelsesstyrke for å øke Russlands terskel for videre aggresjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
2 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
4 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
5 dager siden
Russlands president Vladimir Putin har for første gang siden krigens start uttrykt vilje til direkte fredssamtaler med Ukraina. Uttalelsen kom samtidig som ledere fra USA, Ukraina og europeiske land møtes i London for å diskutere fredsløsninger uten russisk deltakelse. Putin nevnte muligheten for en våpenhvile og en stans i angrep mot sivile mål, men Kreml understreker at det ikke foreligger konkrete planer om samtaler ennå. Russland krever at Ukraina må bli nøytralt, beholde de okkuperte områdene i Øst-Ukraina og redusere sin hær betydelig. Til tross for Putins åpning, er det usikkert hvor mye Russland er villig til å gi i forhandlingene, og det er foreløpig liten grunn til optimisme om en snarlig løsning.
2 dager siden
Julie Wilhelmsen, statsviter ved Norsk utenrikspolitisk institutt, påpeker at det er forskjell på hva Ukraina bør få og hva de realistisk kan oppnå i konflikten med Russland. Etter at Donald Trump tok over som USAs president, har maktbalansen endret seg, og presset øker på Ukraina for å inngå kompromisser, inkludert å gi opp deler av territoriet. Kyivs borgermester Vitalij Klitsjko uttalte i et BBC-intervju at Ukraina kanskje må gi fra seg territorium for å oppnå midlertidig fred, noe som markerer et skifte i den offentlige debatten. Norges statsminister Jonas Gahr Støre har møtt Trump og anerkjenner nødvendigheten av å forholde seg til maktens realiteter, selv om det innebærer å justere forventningene til hva Ukraina kan oppnå. Samtidig advarer kritikere om at en slik avtale kan være urettferdig og skape problematiske presedenser i folkeretten. Wilhelmsen understreker at dette er et komplekst og dynamisk spill hvor både moralske hensyn og realpolitikk må veies.
4 dager siden
USAs tidligere president Donald Trump har ferdigstilt en fredsplan for Ukraina og Russland, ifølge Axios. Planen innebærer at USA uoffisielt anerkjenner russisk kontroll over okkuperte ukrainske territorier, inkludert Krim-halvøya og deler av Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjazja. Ukraina må avstå fra NATO-medlemskap, men kan bli EU-medlem, og sanksjoner mot Russland skal oppheves. Til gjengjeld får Ukraina sikkerhetsgarantier fra flere land, tilbakeføring av deler av Kharkiv-regionen, fri passasje over Dnipro-elven og bistand til gjenoppbygging. USAs visepresident J.D. Vance støtter ideen om å fryse territorielle linjer nær dagens situasjon og advarer om at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke blir framgang. Trumps spesialutsending skal snart møte Putin i Moskva for videre samtaler, mens krigen diskuteres i London av representanter fra Ukraina, USA og europeiske land.
2 måneder siden
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj sier han er villig til å gå av som president i bytte mot fred i Ukraina eller Nato-medlemskap. Han nekter samtidig å anerkjenne et krav fra USA om at Ukraina skylder 500 milliarder dollar i kompensasjon for krigsstøtte, et tall Trump har brukt. USA og Ukraina forhandler om en mineralavtale, men er uenige. Samtidig har USA og Russland samtaler om Ukraina uten deltakelse fra Ukraina eller andre europeiske land. Eksperter antyder at Zelenskyj er under press for å godta en avtale, selv om den er ugunstig for Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen fokuserer på forventningene knyttet til Sikkerhetskonferansen i München, der det spekuleres i om USA vil legge frem et utkast til en fredsplan for Ukraina. Zelenskyj har indikert at han er villig til å diskutere landbytte med Russland, samtidig som han forsøker å appellere til Trump ved å tilby tilgang til Ukrainas naturressurser og lukrative kontrakter for gjenoppbygging. Eksperter advarer om at Ukraina kan bli tvunget til å forhandle fra en svak posisjon, da alternativet kan være en russisk seier. Putin ønsker en bredere dialog med Trump, særlig om atomvåpen, men enighet om en fredsløsning kan vise seg å være utfordrende.
4 dager siden
Det planlagte Ukraina-møtet i London holdes uten utenriksministre etter at USAs utenriksminister Marco Rubio trakk seg. I stedet deltar sikkerhetsrådgivere og spesialutsendinger fra USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia for å forsøke å løse konfliktene. Møtet skjer i lys av et amerikansk forslag om å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser som grunnlovsstridig. Forslaget innebærer også at Ukraina ikke skal bli medlem av NATO, og representerer en betydelig endring i USAs tidligere politikk. Den amerikanske spesialutsendingen Keith Kellogg og rådgivere fra de andre landene deltar på møtet, mens Lammy skal møte Ukrainas utenriksminister Andriy Sybiga. Forhandlingene skjer under press fra president Donald Trump, som har truet med å trekke USA ut av samtalene dersom det ikke oppnås fremgang.
4 dager siden
Det planlagte toppmøtet i London om fred i Ukraina ble utsatt etter at Ukraina avviste et sentralt punkt i USAs fredsplan, omtalt som «Trumps siste tilbud». USA ønsket at Ukraina skulle gi juridisk anerkjennelse av Krim som russisk, noe Ukraina avviste som grunnlovsstridig. Planen, som skal være godkjent av Putin, gir Russland flere territorielle og politiske fordeler, inkludert kontroll over Krim og områder i Ukraina, samt et løfte om at Ukraina ikke blir Nato-medlem. USAs utenriksminister Marco Rubio trakk seg fra møtet, offisielt på grunn av tidskonflikt, men kilder antyder bekymring for Ukrainas harde posisjon. Møtet i London fortsetter på lavere nivå, med fokus på muligheter for våpenhvile.