FNs hovedforsamling har vedtatt en resolusjon som krever umiddelbar og betingelsesløs våpenhvile i Gaza, samt umiddelbar løslatelse av alle gisler. Avstemningen i Hovedforsamlingen er en symbolsk handling etter at USA tidligere stoppet en lignende resolusjon i Sikkerhetsrådet.
USA begrunnet sitt veto med at et krav om våpenhvile må knyttes til et krav om løslatelse av gisler, mens de 14 andre landene i Sikkerhetsrådet støttet resolusjonen.
Resolusjonen i Hovedforsamlingen ble vedtatt av de 193 medlemslandene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
FNs generalforsamling har vedtatt et norsk forslag om å be FNs generalsekretær om en juridisk vurdering av Israels ansvar som okkupasjonsmakt for å sikre nødhjelp til palestinske områder. Forslaget ble vedtatt med 137 stemmer for, 12 mot, og 22 avsto fra å stemme. USA var blant de kritiske, og mente forslaget kunne bremse fredsforhandlinger. Forslaget kommer i kjølvannet av Israels forbud mot FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), som har blitt kritisert for å begrense nødhjelp. Humanitære organisasjoner anklager Israel for å hindre mat og medisiner fra å nå Gaza, og krever at landet holdes ansvarlig.
4 måneder siden
FNs spesialutsending Tor Wennesland rapporterer om 'reelle bevegelser' i forhandlingene om utveksling av israelske gisler og palestinske fanger. Diskusjonene er mer konkrete enn tidligere, men en tidsfrist 20. januar er satt på grunn av et kommende regimeskifte i Washington. Samtidig har det vært nye tap i Gaza, med minst seks drepte i Gaza by og åtte i Rafah. FNs hovedforsamling har vedtatt en resolusjon for umiddelbar våpenhvile, men USA blokkerte en lignende resolusjon i Sikkerhetsrådet, med krav om at gislene må løslates.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter lang tid, mye på grunn av press fra USA. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, løslatelse av gisler og palestinske fanger, samt åpning for nødhjelp. Krigen har ført til enorme tap av menneskeliv og ødeleggelser i Gaza. Det er et nederlag for det internasjonale samfunnet at krigen ikke ble stoppet tidligere. Det gjenstår mange vanskelige spørsmål, som hvem som skal styre Gaza og hvordan en varig fred kan oppnås. En tostatsløsning anses som nødvendig, men veien dit er lang og usikker.
3 måneder siden
Israels regjering har godkjent en våpenhvileavtale med Hamas etter en seks timer lang avstemning. Avtalen, som ble inngått tidligere i uken, omfatter våpenhvile i Gaza og utveksling av gisler og fanger. Til tross for protester fra flere statsråder, ble avtalen vedtatt med 24 stemmer for og 8 imot. Våpenhvilen skal tre i kraft søndag formiddag lokal tid. I tillegg til 33 israelske gisler, skal også flere utenlandske gisler løslates. Palestinas president, Mahmoud Abbas, har uttalt at de palestinske selvstyremyndighetene er forberedt på å ta fullt ansvar i Gaza.
4 måneder siden
FNs hovedforsamling har vedtatt et norsk forslag som ber Den internasjonale domstolen (ICJ) vurdere om Israel bryter folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gaza. Resolusjonen, som ble vedtatt med et klart flertall, innebærer at ICJ skal gi en rådgivende uttalelse om Israels plikter som okkupasjonsmakt for å sikre at palestinerne får tilstrekkelig nødhjelp. Norske diplomater, inkludert utenriksminister Espen Barth Eide, har jobbet aktivt for å få støtte til forslaget siden oktober. Norges FN-ambassadør Merete Fjeld Brattested understreker viktigheten av å stå opp for folkeretten.
3 måneder siden
En våpenhvile er inngått, noe som gir en etterlengtet pause for sivilbefolkningen i Gaza og håp for gislene og deres familier. Politisk sett løser ikke avtalen konflikten, og det er ingen direkte forhandlinger mellom partene. Avtalen kom i stand etter press fra USA og samarbeid mellom flere land. Hamas har gitt etter på tidligere absolutte krav, men er svekket militært og politisk. Israel har heller ikke fått alle sine krav innfridd, og det er usikkerhet rundt Netanyahus politiske fremtid. Samtidig diskuteres opprettelsen av en palestinsk stat, men det er fortsatt langt frem. Spørsmålet om hvordan Gaza skal styres er også uavklart.
3 måneder siden
Hjelpeorganisasjoner er klare til å levere nødhjelp til Gaza etter at en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas ble inngått. Avtalen inkluderer også frigivelse av gisler. Norsk Folkehjelp og Redd Barna understreker viktigheten av å åpne grensene for å sikre at hjelpen når frem til de over to millioner menneskene i Gaza. FN påpeker at det er nødvendig å fjerne restriksjoner på innførsel av varer, sikre trygghet og tilgang på drivstoff for å kunne levere hjelp effektivt. Tyrkia ser på avtalen som et viktig steg mot stabilitet i regionen, mens Donald Trump hevder at avtalen er et resultat av hans valgseier.
4 måneder siden
FNs hovedforsamling har vedtatt et norsk resolusjonsforslag som ber Den internasjonale domstolen (ICJ) om å vurdere om Israel bryter folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gaza. Forslaget, som ble vedtatt med klart flertall, innebærer at ICJ skal gi en rådgivende uttalelse om Israels plikter som okkupasjonsmakt. Norske diplomater har jobbet for dette siden oktober. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at verden ikke vil akseptere at Israel blokkerer humanitær hjelp. Utenriksminister Espen Barth Eide peker på de alvorlige konsekvensene for palestinere dersom UNRWA må stenge.
3 måneder siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu krever en navneliste over gislene som skal løslates før han vil gå videre med våpenhvileavtalen med Hamas. Avtalen innebærer at Hamas skal oppgi navn på gisler minst 24 timer før løslatelse. Våpenhvilen, som er godkjent av begge parter, trer i kraft søndag morgen. I avtalen forplikter Israel seg til å løslate over 1890 palestinske fanger i bytte mot 33 gisler. Løslatelsene skal skje i løpet av de første 42 dagene av våpenhvilen. Av de 251 gislene som ble tatt 7. oktober, er 94 fortsatt i Gaza, og 34 antas å være døde. Dette er den andre våpenhvilen siden krigen i Gaza startet.
3 måneder siden
Israels regjering har godkjent en avtale med Hamas om våpenhvile i Gaza og utveksling av gisler og fanger. Avtalen, som trer i kraft søndag, innebærer at Israel løslater 737 palestinske fanger i første fase, mens Hamas frigir 33 israelske gisler. Til tross for protester fra flere statsråder, ble avtalen vedtatt etter et seks timer langt regjeringsmøte. Utenriksminister Espen Barth Eide er lettet over avtalen og understreker viktigheten av rask gjennomføring. Avtalen ble forhandlet frem etter at det først var enighet, deretter uenighet, før partene igjen kom til enighet. Krigen i Gaza brøt ut etter Hamas' angrep 7. oktober 2023, og har ført til store tap av menneskeliv og omfattende ødeleggelser.