Artikkelen tar for seg hvordan ungdom under 15 år kan begå alvorlige kriminelle handlinger, som narkotikasalg, ran og trusler, uten å straffes av politiet. Forfatteren hevder at mange unge er klar over at de kan utnytte systemet, fordi de vet at de ikke vil bli holdt ansvarlige for sine handlinger.
Samfunnet unnskylder ofte unge kriminelle og fokuserer mer på å forstå dem enn å stoppe dem.
Artikkelen argumenterer for at det er nødvendig å senke den kriminelle lavalderen for å sikre at lovbrudd får konsekvenser, og at unge holdes ansvarlige for sine handlinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg økningen av alvorlig kriminalitet blant barn og unge, og hvordan kriminelle miljøer utnytter dette ved å bruke barn som får lave straffer. Den peker på at mange av de ungdomskriminelle har utenlandsk bakgrunn, og stiller spørsmål ved foreldrenes ansvar og integrering. Det argumenteres for at foreldre må holdes ansvarlige for sine barns handlinger, og at økonomiske sanksjoner kan være en løsning. Samtidig understrekes det at personlig moral og miljø spiller en større rolle i utviklingen av kriminalitet enn sosiale forhold. Artikkelen konkluderer med at foreldre må ansvarliggjøres for å forebygge kriminalitet blant unge.
1 måned siden
Høyre er splittet i synet på om den kriminelle lavalderen bør senkes. Enkelte mener det er nødvendig for å straffe kriminelle gjenger som utnytter barn til å begå kriminalitet, mens andre mener at straffen bør rettes mot de som utnytter barna, og at en senking av lavalderen ikke vil løse problemet. Det er også uenighet om barn under 15 år er modne nok til å ta ansvar for sine handlinger på lik linje med voksne. Høyre skal stemme over forslaget på sitt landsmøte.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer den offentlige debatten om ungdomskriminalitet for å unngå å adressere ubehagelige sannheter om kulturelle faktorer og sosial arv. Den hevder at rapporter ensidig fokuserer på sosioøkonomiske forklaringer, mens forskning viser at moral, verdier og miljø spiller en større rolle. Overrepresentasjon av ungdom med innvandrerbakgrunn i kriminalstatistikken forklares med vold i hjemmet, fraværende fedre og manglende grensesetting. Artikkelen argumenterer for en strengere kriminalpolitikk med tydelige konsekvenser, ansvarliggjøring av foreldre og bedre samarbeid mellom politi, barnevern og skole.
3 måneder siden
En svensk utreder, oppnevnt av regjeringen, foreslår å senke den kriminelle lavalderen til 14 år for alvorlige lovbrudd som har en strafferamme på minimum fire års fengsel. Forslaget inkluderer også forsøk på og forberedelser til slike lovbrudd. Utrederen mener at legitimiteten til straffesystemet kan svekkes dersom det ikke finnes rimelige straffer for alvorlige lovbrudd begått av unge. Lovendringen er foreslått å gjelde i fem år etter innføring. Sveriges likestillings- og arbeidsminister Paulina Brandberg sier at hennes parti ikke prioriterer å senke den kriminelle lavalderen nå, men vil vurdere utredningen.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan unge mennesker, som Marius Høiby, kan bli involvert i kriminelle miljøer og destruktive livsstiler. Det fremheves at det er stadig vanligere at personer fra de øvre samfunnslag omgås kriminelle, og at narkotikahandel i sosiale settinger kan føre til betalingsproblemer og tvang. Unge mennesker med narkotikagjeld kan bli presset til å yte seksuelle tjenester eller utføre kriminelle handlinger. Artikkelen konkluderer med at narkotikagjeld er vanskelig å slette, og kan føre til en ond sirkel som er vanskelig å komme seg ut av.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker sammenhengen mellom det å være offer for vold og overgrep i barndommen, og senere utvikle kriminell atferd. Politiets statistikk viser at mange ungdommer som begår kriminalitet selv har opplevd traumer. Politiinspektør Espen Thunestvedt understreker viktigheten av å prioritere forebygging av vold i nære relasjoner og overgrep for å bryte denne onde sirkelen. Barnelege og traumeekspert Synne Øien Stensland bekrefter at traumer kan endre barns utvikling og atferd, og oppfordrer samfunnet til å ta ansvar for å hjelpe disse ungdommene. Artikkelen fremhever at det aldri er for sent å snu utviklingen, og at en enkeltperson kan gjøre en betydelig forskjell.
18 dager siden
Kronikken tar for seg økningen i ungdomsran, der gjerningspersonene ofte har minoritetsbakgrunn og ofrene er etnisk norske. Forfatteren argumenterer mot å kun skylde på sosioøkonomiske faktorer som utenforskap og fattigdom. Det understrekes at moral, verdier og personlig ansvar må vektlegges. Vold i hjemmet, som er mer vanlig i visse miljøer, trekkes frem som en mulig årsak til vold i det offentlige rom. Kronikken oppfordrer til en åpen debatt om kulturelle normer og manglende grensesetting, samtidig som den understreker viktigheten av å beskytte ofrene og kreve ansvar fra de som utøver vold.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Høyres forslag om strengere straffer for ungdomskriminalitet som populistisk og naivt. Det argumenteres for at forskning viser at strengere straffer ikke reduserer kriminaliteten, med USA som et negativt eksempel. Forfatteren tar til orde for å styrke barnevernet og sosialtjenestene for å gi ungdommene individuell oppfølging og rehabilitering, etter modell fra Team Oslo. Høyresiden anklages for å undergrave forebyggende tiltak gjennom velferdskutt, noe som kan føre til at flere ungdommer havner i kriminelle miljøer.
1 måned siden
En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har foreslått nye tiltak mot ungdomskriminalitet, inkludert å plassere de farligste ungdomskriminelle i lukkede enheter. Bakgrunnen er en økning i alvorlig kriminalitet blant barn under 15 år, samt frykt for at Norge utvikler «svenske tilstander». Tiltakene inkluderer tettere samarbeid mellom politi, barnevern og helsetjenester, og er ment å gi ungdommene omsorg og grensesetting. Ekspertgruppen understreker at dette ikke er snakk om fengsel, men et barnevernstiltak for å hindre at barn havner i en kriminell løpebane.
20 dager siden
Nye tall fra politiet viser en betydelig økning i ungdomskriminaliteten de siste fem årene, særlig blant de yngste (10-14 år). Høyre anklager regjeringen for å ha ansvaret for utviklingen, og peker på nedbemanning i politiet og feil prioriteringer. Justisministeren påpeker at den totale ungdomskriminaliteten har gått ned, men erkjenner at økningen i ran er bekymringsfull. Hun viser til økt politibudsjett og satsing på forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffereaksjoner og mer målrettede tiltak for å bekjempe ungdomskriminaliteten, inkludert hurtigdomstoler og egne institusjoner for gjengangskriminelle.