Statnett har i en ny rapport nedjustert forventningene til det grønne skiftet, og ser nå mørkere på fremtiden for strømpriser og energiomstilling. Selskapet vurderer for første gang muligheten for at hele det grønne skiftet kan havarere, grunnet økte kostnader og teknologiske utfordringer knyttet til ustabil kraftproduksjon.
Utbyggingen av ustabil vind- og solkraft krever subsidiering, og utviklingen av grønn hydrogenproduksjon har møtt veggen med doblede kostnadsanslag. Dersom Europa skulle gi opp klimapolitikken, vil strømprisene falle, men det vil også bremse den videre energiomstillingen.
Statnetts direktør understreker at det vil ta lengre tid og koste mer å nå klimamålene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Miljødirektoratet presenterer en ny rapport som viser at Norges klimamål kan bli vanskelig og dyrt å nå. Direktoratet advarer om at klimakvoter kan bli kostbare og vanskelige å få tak i etter 2030. De mener dagens politikk gjør Norge for avhengig av kvotekjøp og biodrivstoff, som er dyre løsninger. Rapporten viser også at Norge tidligst kan nå målet om 55 prosent innenlandske klimakutt i 2033, ikke i 2030 som planlagt. Miljødirektoratet anbefaler å styrke nasjonal klimapolitikk for å redusere avhengigheten av kvoter. Klimaministeren erkjenner utfordringene, men mener omstillingen går i riktig retning, selv om det går sakte.
2 måneder siden
Et ekspertutvalg anbefaler regjeringen å sette flere klimatiltak på pause, inkludert havvind-satsingen og CO₂-kompensasjonsordningen. Utvalget mener staten ikke bør støtte ulønnsam kraftproduksjon eller subsidiere økt kraftforbruk. Finansminister Jens Stoltenberg mottok rapporten, men ønsket ikke å kommentere den umiddelbart. Samtidig reduserer Equinor sine investeringer i fornybar energi, og Hydro har endret sine strategiske vekstområder. Dette kommer etter flere tilbakeslag for grønne industrieventyr det siste året, som for eksempel Equinors kutt av 250 årsverk innen fornybarverksemda.
16 dager siden
En ny rapport fra NVE viser at Statnetts kostnader for å balansere strømnettet har økt kraftig, spesielt knyttet til tertiærreserver. Dette skyldes i stor grad økt bruk av vind- og solkraft, som gjør det vanskeligere å opprettholde stabiliteten i nettet. Sol- og vindkraft mangler den 'roterende masse' som tradisjonelle kraftkilder bidrar med, noe som fører til behov for nye måter å sikre stabiliteten på. Samtidig skaper økt import og redusert produksjon fra vannkraftverk utfordringer med å regulere ned strømproduksjonen når det er overskudd. NVE forventer at disse utfordringene vil vedvare og føre til fortsatt høye systemdriftskostnader, som igjen påvirker nettleien.
14 dager siden
Artikkelen hevder at satsingen på vind- og solkraft fører til økte kostnader i kraftsystemet, som igjen fører til økt nettleie for strømkundene. NVEs rapport viser en betydelig økning i Statnetts systemkostnader, hovedsakelig på grunn av ustabil strømproduksjon. Fremtidige investeringer i kraftnettet for å støtte det «grønne skiftet», spesielt havvind, vil trolig føre til ytterligere økninger. Strømkundene vil bære disse kostnadene gjennom økt nettleie, uten kompensasjon, og Statnett har ingen insentiver for å begrense utgiftene.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
2 måneder siden
Horisont Energi i Sandnes nedbemanner kraftig og reduserer arbeidsstokken til 10–15 ansatte. Årsaken er usikkerhet knyttet til grønn omstilling og manglende finansiering. Selskapet har forsøkt å finne nye investorer via Danske Bank Markets, men uten hell. Markedet for grønne omstillingsprosjekter har opplevd en nedgang siden 2021, kombinert med økte renter, noe som gjør investorer mer forsiktige. Selskapet satser på transport og lagring av CO₂ og grønn ammoniakk, men mistet nylig partneren Fertibera i Barents Blue-prosjektet. Horisont Energi melder likevel om fremskritt i prosjektene Barents Blue og Gismarvik CO₂-huben.
21 dager siden
NVE forventer et mindre kraftoverskudd i Norge frem mot 2029, selv om kraftbalansen strammes til. Reduserte planer for batteri- og hydrogenproduksjon fører til lavere forventet forbruksvekst, mens økt elektrifisering vil øke forbruket. Solkraft vokser saktere enn tidligere antatt, og Norge ligger etter målet for strømsparing i bygg. I 2024 hadde Norge rekordhøy kraftproduksjon og eksporterte mest strøm til Storbritannia.
2 måneder siden
Innføringen av Norgesprisen, en fastpris på strøm, skaper bekymring i flere bransjer. Leverandører av solceller og varmepumper frykter et kraftig fall i salget, da ordningen reduserer folks motivasjon for å investere i energibesparende tiltak. Norsk Industri advarer om at næringslivet kan oppleve økte strømpriser som følge av ordningen. Samtidig viser analyser at Norgesprisen kan bli dyrere for staten enn først antatt, med estimater som overstiger regjeringens opprinnelige anslag. Energiministeren erkjenner at de faktiske kostnadene er usikre og vil bli revidert i nasjonalbudsjettet.
1 måned siden
Riksrevisjonen har levert en kritisk rapport til Stortinget angående kapasiteten i det norske strømnettet. Rapporten viser at manglende kapasitet hindrer både næringsutvikling og overgangen til et lavutslippssamfunn. Lange ventetider for tilkobling rammer flere sektorer, og det tar lang tid å bygge nye kraftlinjer. Regjeringen vil fremskynde prosessen med å bygge nye kraftlinjer. Statnett er presset til å øke kapasiteten, men det er uenighet mellom Statnett og NVE om fremtidig kraftforbruk, noe som vanskeliggjør planleggingen. Lite kraftutbygging kan føre til høyere strømpriser og utfordre økonomien i grønne prosjekter.