Senterpartiet ønsker et nytt forsvarsløft og vil øke forsvarsbudsjettet til tre prosent av BNP umiddelbart, istedenfor innen 2036 som tidligere vedtatt. Partiet vil prioritere forsyningsberedskap, investere i nye kapasiteter for sjø, luft og land, samt styrke Heimevernet.
Vedum understreker at selv om det ikke er noen umiddelbar krigsfare, er det viktig å være forberedt på sammensatte trusler som cyberangrep og sabotasje.
Samtidig forsvarer han samarbeidet med USA, men kritiserer det sterke pengefokuset i amerikansk politikk og lobbymakten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Flere partier på Stortinget tar til orde for å øke bevilgningene til Forsvaret utover 3 prosent av BNP, som er målet i langtidsplanen. Bakgrunnen er den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen og signaler fra USA om økt press på Europa. Partiene er enige om behovet for en rask og massiv opprustning, men har ulike tilnærminger. Noen ønsker å fremskynde eksisterende planer, mens andre vil prioritere spesifikke områder som våpenproduksjon og ny teknologi. Rødt og SV ønsker et tettere samarbeid med europeiske land, mens andre fortsatt stoler på USA, selv om usikkerheten rundt USAs forpliktelser øker.
1 måned siden
Flere partier på Stortinget tar til orde for å øke forsvarsbudsjettet, og åpner for å overskride Natos mål om 2 prosent av BNP, motivert av den sikkerhetspolitiske situasjonen og signaler fra USA om økt europeisk ansvar. Partiene vurderer å fremskynde langtidsplanen for Forsvaret og øke bevilgningene raskere. Det er bred enighet om å styrke forsvarsevnen, kampkraften og våpenproduksjonen. Uenighet finnes om USAs rolle; Rødt og SV ønsker tettere europeisk samarbeid, mens andre stoler på USAs forpliktelser gjennom NATO.
1 måned siden
FrP-leder Sylvi Listhaug etterlyser en betydelig opprustning av det norske forsvaret, fordi hun mener Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet. Bakgrunnen er usikkerhet rundt USAs engasjement og Russlands økende militære kapasitet. Listhaug foreslår å øke forsvarsbudsjettet til 3 prosent av BNP innen 2030, samt å fremskynde våpenproduksjonen. Hun kritiserer byråkratiske prosesser som hindrer rask gjennomføring av nødvendige forsvarsrelaterte prosjekter, og mener miljøhensyn må vike i visse tilfeller. Flere andre partiledere har også tatt til orde for økt støtte til Ukraina, og det diskuteres å hasteinnkalle Stortinget for å behandle saken.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
1 måned siden
To tidligere forsvarssjefer, Harald Sunde og Sverre Diesen, kritiserer langtidsplanen for Forsvaret for å være for treg og ikke tilpasset den nye sikkerhetspolitiske situasjonen. Sunde etterlyser et hurtigspor for anskaffelser, og understreker viktigheten av samarbeid med europeiske partnere. Diesen prioriterer luftvern for å beskytte kampflybasene, og uttrykker bekymring for USAs pålitelighet som alliert. Han mener Europa må forberede seg på å bygge et forsvar uavhengig av USA. Statsminister Jonas Gahr Støre påpeker at Norge allerede har økt forsvarsbudsjettet betydelig, og at utfordringen nå er å fylle planen med nok utstyr og personell.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen mener at selv tre prosent av BNP til forsvar er utilstrekkelig for å møte dagens sikkerhetsutfordringer, og oppfordrer til rask opprustning i Norden og Europa. Hun understreker behovet for samarbeid innen forsvarsindustrien på tvers av landegrensene, og fremhever viktigheten av et styrket europeisk samarbeid. Jonas Gahr Støre støtter et treprosentmål, men advarer samtidig mot å fokusere for mye på selve tallet, og understreker viktigheten av hvordan pengene anvendes. Etter et møte ble det kjent at Norge og Danmark vil inngå et nytt forsvarssamarbeid for å øke forsvarsevnen og redusere kostnader.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg ønsker å øke bevilgningene til Forsvaret ved å bruke mer oljepenger. Hun mener den nåværende forsvarsplanen er utilstrekkelig på grunn av den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen. Solberg vil prioritere økt våpenproduksjon, dronekapasitet og rekruttering av personell. Hun understreker at nasjonal sikkerhet må prioriteres, selv om det kan føre til økt inflasjon på kort sikt. Usikkerheten rundt USAs forpliktelser i NATO gjør det nødvendig for Norge å ta et større ansvar for egen sikkerhet.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg mener Norge lever i svært usikre tider og at landets trygghet er under press. Hun mener det haster å fremskynde styrkingen av Forsvaret betraktelig, fordi verden endrer seg raskt. Partiet ønsker å bevilge mer penger til øving, personell, droner og økt produksjon av våpen og ammunisjon. Samtidig mener Høyre at støtten til Ukraina må økes, og forventer at regjeringen kommer tilbake med et økt beløp.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen uttrykker bekymring for at Norge er i ferd med å gjenta tidligere feilgrep ved å prioritere investeringer i nytt materiell fremfor drift og vedlikehold av Forsvaret. Diesen mener den planlagte investeringsandelen er for høy og kritiserer politikernes fokus på nyanskaffelser. Han stiller også spørsmål ved etableringen av en ny brigade i Sør-Norge. Forsvarsdepartementet svarer at situasjonen krever rask opprustning og at de prioriterer både drift og investeringer. De understreker også at engasjement rundt satsingen på Forsvaret er positivt.
1 måned siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, ønsker å kutte tre klimasatsinger som partiet tidligere støttet i regjering. Dette inkluderer havvindutbygging, «Grønn industrifinansiering» og kjøp av skogkreditter fra EU. Vedum begrunner dette med at prosjektene er for dyre og omstridte, og at pengene heller bør brukes på å støtte Ukraina og styrke norsk forsvarsindustri. Han utfordrer statsminister Støre til å snu i saken, og mener det ikke er noen skam for Arbeiderpartiet å revurdere disse satsingene. Vedum mener sikkerhet og beredskap er viktigere.