Det er intern splid i Arbeiderpartiet om Jonas Gahr Støres lederskap og håndteringen av regjeringskrisen. Noen mener Støre utnytter krisen til å styrke sin posisjon, mens andre støtter hans linje.
Partiledelsen er delt i synet på hvor hardt man skal gå ut mot Senterpartiet. Sentralstyret i Ap har bedt Støre om å forhandle med Sp for å unngå regjeringsbrudd.
Samtidig er konflikten mellom Ap og Sp om energipolitikken fastlåst, der Ap vil innføre direktiver og Sp vil fjerne dem fra bordet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre har fått beskjed fra Arbeiderpartiets sentralstyre om å forhandle med Senterpartiet for å unngå et brudd i regjeringen. Striden mellom partiene handler om innføring av deler av EUs energiregelverk, der Sp er sterkt imot. Sentralstyret ønsker å unngå en regjeringskrise og frykter konsekvensene av et brudd med Sp, inkludert en vanskelig valgkamp og et potensielt samarbeid med Høyre og Frp. LO-lederen har også oppfordret partene til å finne en løsning. Statssekretærer fra begge partier jobber nå med å finne et kompromiss. Flere i Aps sentralstyre mener at EU-direktivene ikke er verdt å ofre regjeringssamarbeidet for.
2 måneder siden
Regjeringskrisen og Senterpartiets utgang har styrket Jonas Gahr Støres posisjon som leder i Arbeiderpartiet. Den interne maktkampen har stilnet, og flere kilder i partiet mener Støre nå er fredet som partileder. Støre har vist styrke i håndteringen av Senterpartiets unionskritikk og intern motstand. Nestleder Tonje Brenna avviser påstander om at hun har brukt strømstriden til å svekke Støre. Partiledelsen står samlet bak beslutningen som førte til at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, og understreker viktigheten av EØS-avtalen for norske arbeidsplasser. Støre opplever å ha et sterkt og samlet parti med seg.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer den pågående striden med Senterpartiet (Sp) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Striden har oppstått etter at Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Sp er sterkt imot dette, og deler av partiet vurderer å forlate regjeringen som følge av uenigheten. EU-kommisjonen har over tid presset Norge til å innføre deler av energimarkedspakken, og saken har skapt stor intern uro i regjeringen. Det har vært intens møtevirksomhet i begge partiene for å finne en løsning.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Regjeringen står overfor en alvorlig krise på grunn av en konflikt mellom Senterpartiet (Sp) og Arbeiderpartiet (Ap) angående EUs energidirektiver. Sp har inntatt en kompromissløs holdning mot direktivene, mens Ap insisterer på at de må vedtas. Denne uenigheten har skapt en fastlåst situasjon som truer regjeringens eksistens. Interne maktkamper i Ap bidrar til å komplisere situasjonen, da noen ser statsminister Jonas Gahr Støres harde linje som et forsøk på å styrke sin egen posisjon. Selv om de aktuelle direktivene ikke direkte påvirker strømprisene, er strømsaken en sentral del av konflikten. Den kommende uken er avgjørende for regjeringens fremtid og for de politiske alliansene i Norge.
3 måneder siden
Regjeringen opplever en alvorlig krise etter at Senterpartiet har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet insisterer på å vedta tre EU-direktiver om energi. Uenigheten har bygget seg opp over tid, men har nå eskalert til en åpen konflikt. Statsminister Jonas Gahr Støre har overrasket mange med sin tydelige støtte til direktivene, noe som har skapt reaksjoner både i eget parti og hos samarbeidspartneren. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har unngått å kommentere selve direktivene, men har fokusert på høye strømpriser og behovet for mer nasjonal kontroll. Det er delte meninger i Arbeiderpartiet om hvor viktig det er å beholde Senterpartiet i regjering, og utfallet av konflikten kan påvirke Støres stilling som partileder. Situasjonen er uavklart, og det er vanskelig å se en løsning uten at en av partene gir etter.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen for å forklare energistriden som har skapt splid i regjeringen. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, spesielt fornybardirektivet, og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Arbeiderpartiet ønsker å innføre direktivene og mener det er viktig for forholdet til EU. Energiminister Terje Aasland har uttalt at han ikke vil gå med på utsettelser. De to regjeringspartiene har ulikt syn på kraftmarkedet, der Arbeiderpartiet ønsker å videreføre dagens system, mens Senterpartiet ønsker økt nasjonal kontroll.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet (Ap) befinner seg i en alvorlig krise, preget av fallende meningsmålinger og intern uro. Partileder Jonas Gahr Støre avviser å bruke ordet 'krise', noe som forverrer situasjonen. Det spekuleres i et lederskifte, med nestleder Tonje Brenna som en potensiell kandidat. Interne kilder bekrefter at mange i partiet ser på Støres tid som over, men det er uenighet om tidspunktet for et eventuelt skifte. Aps problemer tilskrives dårlig kommunikasjon, interne konflikter og manglende evne til å håndtere kriser. Partiet ser nå etter en ny ledelse gjennom en demokratisk prosess, med fokus på fornyelse.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer den potensielle regjeringskrisen mellom Ap og Sp grunnet uenighet om EUs energiregelverk. Sp er imot innføring, mens Ap ønsker rask avklaring og delvis innføring. Konflikten kan føre til at Sp forlater regjeringen. En splittelse kan gi begge partiene mulighet til å vinne tilbake velgere, men også føre til at regjeringen fremstår splittet. Støre kan vise lederskap ved å presse gjennom sin politikk, men risikerer kritikk for manglende samhold. Vedum kan styrke Sps profil ved å stå fast på sine krav, men risikerer å bli sett på som en mislykket maktutøver. Utsettelse av saken er også en mulig løsning.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer regjeringskrisen som oppstod da Senterpartiet truet med å forlate regjeringen på grunn av uenighet om EUs fjerde energidirektiv. Jonas Gahr Støre valgte å avvise trusselen, noe som resulterte i at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Dette har styrket Støres posisjon innad i Arbeiderpartiet, og han fremstår nå som en tydelig leder. Senterpartiet forsøker å fremstille det som at de føler seg presset ut, men det spekuleres i om de kan tjene på å være et selvstendig støtteparti. Regjeringskrisen har ført til at situasjonen foran høstens valg er mer usikker, og det spekuleres i hvem som vil inngå i den nye regjeringen, der Hadia Tajik nevnes som en mulig kandidat.