En bonde slår alarm om at gravlys med metallokk utgjør en dødelig fare for kyr. Fugler sprer lokkene fra kirkegårder til beitemarker, hvor de havner i foret til dyrene.
Når kyrne spiser disse metallbitene, forårsaker det alvorlige indre skader og en smertefull død. Bonden oppfordrer folk til å unngå slike gravlys og ønsker et forbud.
Kirkevergen i Lillestrøm deler bekymringen og vurderer tiltak, mens Ullensaker allerede har et forbud, men sliter med å håndheve det. Artikkelen understreker behovet for økt bevissthet rundt problemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En bonde i Steinkjer ønsker et nasjonalt forbud mot gravlykter i plast, da hun frykter at beitedyr spiser plasten og dør. Fugler tar med seg lyktene fra kirkegårder, og dyrene får i seg plasten, som kan føre til en pinefull død. Bonden oppfordrer folk til å bruke gravlykter med kunstig lys i glassbeholder i stedet. Gravplassmyndighetene i Steinkjer jobber også med å innføre et forbud mot plastlykter på gravplassene.
27 dager siden
En kartlegging av gjødselgassulykker i Norge viser at problemet er omfattende og farlig, med flere dødsfall blant bønder og tusenvis av døde dyr siden 2000. En bonde i Trøndelag mistet 40 okser da gjødselgass spredte seg raskt i fjøset. Forskere ved St. Olavs hospital advarer om at gassen kan føre til rask bevisstløshet og anbefaler å ta forholdsregler. Mattilsynet er bekymret over omfanget av ulykkene og har startet en egen gruppe for å jobbe med forebygging. Bonden deler sin historie for å advare andre om at gassfaren kan oppstå uventet.
1 måned siden
En kronhjort ble funnet død på øya Reksta, og obduksjon avslørte store mengder rundballeplast i magen. Dette har trolig bidratt til at dyret var avmagret. Magnus Frøyen i Kinn kommune understreker at den eksakte dødsårsaken er usikker, men forsker Stein Joar Hegland ved Høgskulen på Vestlandet påpeker at slike funn er altfor vanlige. Dyr forveksler ofte plast med mat, noe som kan føre til alvorlige indre skader og hindre fordøyelsen. Leder i Vestland bondelag, Gry Ingvild Agjeld, beklager hendelsen og forteller at de kontinuerlig arbeider med tiltak for å redusere plastforurensning, inkludert bedre innsamlingsordninger og oppfordring til å sikre rundballer.
4 måneder siden
Plastgravlys utgjør en stor forsøplingskilde på norske kirkegårder. De lette plastlyktene blåser lett bort, og fugler sprer dem ytterligere ved å fly av gårde med dem for å få tak i stearinen. Dette fører til at plast havner i naturen. Flere kommuner har innført forbud mot plastlys, men det er vanskelig å håndheve. Elektroniske alternativer kan også skape problemer med elektronisk avfall. Hold Norge Rent anbefaler å bruke tunge lykter, naturlig dekorasjon og å rydde opp etter bruk. Butikkjeder vurderer å fase ut tradisjonelle plastlys.
17 dager siden
Artikkelen beskriver en alvorlig situasjon for fjordene, spesielt på Vestlandet, med alarmerende oksygenmangel. Utslipp fra fiskeoppdrett, landbruk, industri og kloakk, kombinert med miljøgifter, fører til at fisk forsvinner og fjordbunnen dekkes av mudder. Døde spekkhoggere funnet med høye nivåer av miljøgifter understreker alvoret i situasjonen. Artikkelen kritiserer manglende politisk handling og oppfordrer til umiddelbare og kraftige tiltak mot forurensningskildene, inkludert å konfrontere oppdrettsnæringen, for å redde fjordene fra en miljøkatastrofe.
2 måneder siden
Artikkelen er en sterk advarsel mot å innføre aktiv dødshjelp i Norge. Forfatteren uttrykker bekymring over at politikere og samfunnsdebattanter vurderer dette, og argumenterer for at tilstrekkelig kunnskap om emnet allerede finnes. Nederland trekkes frem som et skremmende eksempel, hvor aktiv dødshjelp er utbredt, også blant sårbare grupper som unge kvinner med psykiske lidelser og eldre med demens. Forfatteren frykter at en legalisering vil endre samfunnets syn på liv og død, og gi staten makt til å ta liv, noe som anses som etisk, moralsk og prinsipielt problematisk.
4 dager siden
Politiet og Mattilsynet rykket ut til en gård i Sogn etter bekymringsmeldinger om dyrehold. Ved ankomst fant de 58 døde sauer, de fleste innendørs i et fjøs, og flere av dyrene var avmagrede. Bonden, som drev gården alene, er siktet for alvorlige brudd på dyrevelferdsloven, med mistanke om mangelfull tilgang på mat og vann over lengre tid. Dette er den fjerde lignende saken i Sogn på få år, hvor gårder er overtatt av personer uten nødvendig kompetanse til dyrehold. Politiet beskriver funnet som en sterk opplevelse og uttrykker bekymring for dyrenes lidelser.
10 dager siden
Artikkelen omhandler forgiftning av kjæledyr i påsken, der sjokolade og giftige planter er vanlige årsaker. Tall fra 2024 viser et høyt antall forgiftningstilfeller hos hunder og katter. Veterinærer advarer mot å gi kjæledyr menneskemat og fremhever viktigheten av å være forsiktig med vårblomster, flått og hoggorm. Symptomer på forgiftning kan variere, og rask behandling er avgjørende ved forgiftning eller bitt. Artikkelen understreker også betydningen av forebyggende tiltak som flåttmiddel og å unngå områder der hoggormen trives.
3 måneder siden
En sauebonde i Øksnes opplevde at to av hennes sauer døde etter å ha blitt skremt av et fellesfyrverkeri på nyttårsaften. Fyrverkeriet, som var godkjent av kommunen, var plassert i nærheten av gården og skal ha vært for kraftig, noe som førte til at sauene løp seg i hjel. Bonden forteller at hun hadde forsøkt å skjerme dyrene, men at det ikke var nok denne gangen. Kommunen beklager hendelsen, men sier at de har fulgt lovverket ved godkjenning av fyrverkeriet. Bonden planlegger å ta kontakt med kommunen for å diskutere saken og etterlyser alternativer til tradisjonelt fyrverkeri.
9 dager siden
En artikkel fra NRK belyser farene ved kvelningssex, der leger slår alarm om alvorlige helsekonsekvenser. Lege Dina Midttun fremhever at følelsen av eufori under kvelning egentlig er hjernens rop om hjelp på grunn av oksygenmangel. Kvelning kan føre til kramper, synsforstyrrelser, bevissthetstap og i verste fall død. Det finnes lite forskning på kvelningssex i Norge, men internasjonale studier viser at selv lite trykk mot halsen kan være farlig. England og Wales har innført en lov mot kvelning, men en slik lov finnes ikke i Norge. Leger er bekymret for normaliseringen av kvelningssex, spesielt blant unge, og understreker at samtykke til sex ikke betyr samtykke til å bli kvalt.