En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har lagt frem en rapport om ungdomskriminalitet i Norge, som viser en betydelig økning de siste årene, særlig blant barn under 15 år. Gruppen foreslår en forsterkning av barnevernet og opprettelse av tre pilotinstitusjoner med mulighet for forsterkede sikkerhetstiltak i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet.
Disse institusjonene er ment for en liten gruppe ungdommer som trenger store tiltak. Storberget påpeker at barne- og ungdomskriminaliteten var høyere på tidlig 2000-tall, men er nå på vei opp igjen etter en nedgang frem til 2015.
Gruppen ser en bekymringsfull utvikling blant de yngste og understreker behovet for brede virkemidler og kompetanse for å møte disse ungdommene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ekspertgruppe har presentert en rapport som viser en betydelig økning i ungdomskriminalitet i Norge de siste årene, særlig blant barn under 15 år. Gruppen anbefaler å styrke barnevernet og opprette tre pilotinstitusjoner i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet, med plass til tolv ungdommer som trenger forsterkede sikkerhetstiltak. Tidligere justisminister Knut Storberget, som ledet gruppen, understreker at de fleste ungdommer er lovlydige, men at utviklingen blant de yngste er bekymringsfull. Vold, grov vold og ran er de vanligste formene for alvorlig kriminalitet. Gruppen antyder at pandemien, prestasjonspress og økonomiske problemer i hjemmene kan være medvirkende årsaker.
1 måned siden
En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har utredet tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet på oppdrag fra regjeringen. Gruppen foreslår å opprette tre pilotinstitusjoner i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet med forsterkede sikkerhetstiltak for en liten gruppe ungdommer med behov for store tiltak. Rapporten viser en økning i barne- og ungdomskriminalitet etter 2015, særlig blant de under 15 år, og foreslår 19 andre tiltak for å møte disse ungdommene med brede virkemidler. Gruppen spekulerer i at årsakene kan være følger av pandemien, prestasjonssamfunnet og økonomiske problemer i hjemmet.
1 måned siden
En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har foreslått nye tiltak mot ungdomskriminalitet, inkludert å plassere de farligste ungdomskriminelle i lukkede enheter. Bakgrunnen er en økning i alvorlig kriminalitet blant barn under 15 år, samt frykt for at Norge utvikler «svenske tilstander». Tiltakene inkluderer tettere samarbeid mellom politi, barnevern og helsetjenester, og er ment å gi ungdommene omsorg og grensesetting. Ekspertgruppen understreker at dette ikke er snakk om fengsel, men et barnevernstiltak for å hindre at barn havner i en kriminell løpebane.
1 måned siden
Nye tall viser en markant økning i ungdomskriminalitet i Norge siden 2019, spesielt utenfor Oslo, hvor Innlandet, Vest, Øst og Agder politidistrikt har hatt størst økning. Høyre kritiserer regjeringen for manglende handling og krever strengere tiltak, inkludert bruk av fotlenke og lukkede institusjoner for unge lovbrytere. Regjeringen på sin side erkjenner utfordringen med en liten gruppe gjengangere og har mottatt en rapport om tiltak mot ungdomskriminalitet. Samtidig påpekes det at antallet politiårsverk i politidistriktene har gått ned, selv om det totale antallet politiårsverk har økt på grunn av flere sivile ansatte. Regjeringen understreker også at kriminaliteten i Norge er lav sammenlignet med andre land.
1 måned siden
En ekspertgruppe nedsatt av regjeringen for å se på barne- og ungdomskriminalitet har levert en rapport som kritiseres for å unngå sentrale spørsmål. Blant temaene som savnes er grensesetting, konsekvenser, våpenbruk blant unge, spredning av gangsterkultur og betydningen av innvandrerbakgrunn. Gruppen avviser også å utrede Nasjonale Trygghetshus for barn under 15 år, og foreslår istedenfor å pilotere tre barnevernsinstitusjoner. NRK sin dekning av rapporten kritiseres for å være feilinformert. Forfatteren uttrykker skepsis til at MST-terapi vil nå de mest hardbarkede kriminelle.
1 måned siden
Et ekspertutvalg, ledet av Knut Storberget, skal presentere 20 forslag til regjeringen for å redusere ungdomskriminalitet. Utvalget fokuserer på tiltak for unge lovbrytere i alderen 12 til 17 år. Storberget understreker at de fleste unge er lovlydige, men at utvalget skal se på hva man gjør med de som begår straffbare handlinger. Artisten Mikal Diego Rojas Bøckman, som selv har erfaring med kriminalitet, mener fattigdom og utenforskap er viktige årsaker til ungdomskriminalitet, og oppfordrer til å satse på forebygging fremfor straff.
20 dager siden
Nye tall fra politiet viser en betydelig økning i ungdomskriminaliteten de siste fem årene, særlig blant de yngste (10-14 år). Høyre anklager regjeringen for å ha ansvaret for utviklingen, og peker på nedbemanning i politiet og feil prioriteringer. Justisministeren påpeker at den totale ungdomskriminaliteten har gått ned, men erkjenner at økningen i ran er bekymringsfull. Hun viser til økt politibudsjett og satsing på forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffereaksjoner og mer målrettede tiltak for å bekjempe ungdomskriminaliteten, inkludert hurtigdomstoler og egne institusjoner for gjengangskriminelle.
20 dager siden
Nye tall viser en økning i ungdomskriminalitet de siste fem årene, særlig blant de yngste. Høyre anklager regjeringen for å ha mistet kontroll, og peker på økning i vold, ran og våpenbruk. Statistikken viser en nedgang i mindre tyverier fra 2023 til 2024, men en kraftig økning i ran. Justisministeren understreker at de tar situasjonen alvorlig, og viser til økt budsjett for politiet og forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffer og mer ressurser til politiet.
1 måned siden
Erna Solberg og Peter Frølich (Høyre) uttrykker bekymring for økende ungdomskriminalitet, spesielt grov vold som dokumenteres og spres på sosiale medier. De fremhever at ungdommer tilbys en «meny av lovbrudd» av eldre gjengledere via Snapchat. Høyre foreslår å opprette egne institusjoner for barn under kriminell lavalder som begår alvorlige lovbrudd, samt å endre loven for å bedre informasjonsdeling mellom relevante instanser. Partiet støtter også generell bevæpning av politiet, og vil stemme for et forslag fra FrP om dette i Stortinget.
2 måneder siden
En nyhetsartikkel omhandler det faktum at 15 barn sitter i norske fengsler, hvorav flere i voksenfengsler. Dette er problematisk da forskning viser at fengsling øker risikoen for tilbakefall, særlig for unge fra vanskeligstilte bakgrunner. Flere aktører, inkludert forsvarere og Kriminalomsorgens Yrkesforbund, uttrykker bekymring for utviklingen og peker på mangler i barnevernet og risikoen ved å samle unge kriminelle. Samtidig understrekes behovet for forebyggende tiltak allerede i barnehage og barneskole for å hindre utenforskap og kriminalitet.