I 2016 ble fotojournalist Thomas T. Kleiven tatt av et skred i Alpene, i samme område som fire nordmenn nylig omkom. Han lå begravd i 35 minutter før redningsmannskaper fikk gravd ham frem.
Kleiven forteller om en intens dødsfrykt og hvordan han klarte å fokusere på pusten for å overleve. Han understreker viktigheten av kunnskap om skredfare og vurdering av snøforhold, men påpeker at selv med kunnskap kan ulykker skje.
Etter sin egen opplevelse har Kleiven blitt mer forsiktig og unngår nå å ferdes i bratt terreng. Han mener det er viktig med læringsplasser som gir kunnskap om naturen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Nikolai Schirmer, en erfaren frikjører og filmskaper fra Tromsø, deler sine dramatiske opplevelser med snøskred både i Lyngsalpene og i Chamonix. Under en topptur i Tromsø utløste han et stort skred, og opplevde frykten for at vennene hans kunne bli tatt av raset. Han beskriver også en tidligere hendelse i Chamonix hvor han mistet kontrollen og ble dratt nedover fjellsiden, og hvordan han klarte å overleve et stup. Schirmer fremhever Lyngsalpene som et globalt mekka for skientusiaster på grunn av tilgjengeligheten og de spektakulære fjellene som stiger rett fra havnivå. Han gir tre viktige råd for sikker ferdsel i skredterreng: forstå hva skredterreng er, lær å identifisere det via varslingstjenester som Varsom, og skaff nødvendig kunnskap før du ferdes i farlig terreng. Schirmer understreker viktigheten av sikkerhetsrutiner og kunnskap for å unngå livsfarlige situasjoner i fjellet.
2 måneder siden
En lokal skredekspert i Val Cenis uttaler at det har vært ustabile forhold og flere snøskred enn vanlig i området der fire nordmenn omkom. Snødekket har vært tynt og sårbart med nysnø i mange lag, noe som øker skredfaren. De omkomne var erfarne skikjørere fra en folkehøgskole i Alta, men de gikk uten lokal guide. Redningsmannskap bekrefter at de hadde godt utstyr, men manglet skredsekker. Skredeksperten er bekymret for den videre utviklingen av skisesongen på grunn av de ustabile forholdene. Han hadde selv snakket med de omkomne noen dager før ulykken.
2 måneder siden
Fire nordmenn omkom i et snøskred i Val Cenis i Alpene. De syv nordmennene var på skitur og hadde forberedt seg godt med skredutstyr og studert skredvarsler. Skredet gikk under en nedkjøring i et område med krevende snøforhold og betydelig skredfare. En av de overlevende varslet nødetatene, og en tilfeldig forbipasserende bidro i redningsarbeidet. Redningsleder oppfordrer til å følge skredvarsler, bruke guide og forberede turer grundig. Det planlegges en minnestund i Val Cenis.
2 måneder siden
Et snøskred i Val Cenis i Frankrike tok livet av fire nordmenn. De tre overlevende i gruppen forsøkte forgjeves å grave frem sine venner. De fire omkomne var elever ved Alta folkehøgskole og var på vei opp for å kjøre ned fjellpasset Col de Sollieres da skredet gikk. De overlevende startet redningsarbeidet umiddelbart. Navnene på de omkomne er offentliggjort, og pårørende er samlet i Modane for en minnestund.
2 måneder siden
Artikkelen advarer fjellfolk om snøskredfare i høysesongen og understreker viktigheten av å gjenkjenne skredterreng og faretegn. Eksperter fra NVE anbefaler å sjekke skredskolen for informasjon om skredproblemer og ferdselsråd. Ved skred er rask kameratredning avgjørende, og alle som ferdes i skredterreng bør ha nødvendig utstyr og øve på redning. Snøskredvarslingene på varsom.no gir oversikt over skredfare basert på en internasjonal faregradskala. Halvparten av de som blir tatt av skred dør av traume, resten av kvelning.
3 måneder siden
Fire nordmenn omkom i et snøskred i Val-Cenis i de franske alpene. Syv nordmenn ble rammet av skredet, hvorav tre er uskadd. Redningsmannskaper, inkludert hundeførere, ble sendt til stedet. Snøskredfaren i området var på nivå tre av fem. Ifølge lokale myndigheter var skiløperne erfarne og hadde med seg skredutstyr. En av de omkomne ble fraktet til sykehus med hjertestans og alvorlig hypotermi. Ordføreren i regionen beskriver skredet som «veldig stort». Norske myndigheter er kjent med hendelsen og jobber med å få bekreftet informasjonen fra franske myndigheter.
2 måneder siden
Fire nordmenn, alle elever ved ski- og skredlinjen til Alta folkehøgskole, omkom i en skredulykke i Frankrike. De omkomne var Jon Håvard Appelkvist (31), Bjarte Selsaas (29), Ingrid Velken Kverneland (32) og Emil Bye (22). De pårørende er informert, men ønsker ikke å snakke med media. Totalt var syv nordmenn i reisefølget, de tre andre kom fysisk uskadet fra ulykken. Rektor ved Alta folkehøgskole uttrykker dyp sorg og forteller at skolen nå fokuserer på å ta vare på elever og ansatte. De omkomne beskrives som eventyrlystne og aktive friluftsmennesker.
3 måneder siden
Fire norske skiløpere omkom i et snøskred i de franske Alpene onsdag ettermiddag. Franske myndigheter bekrefter dødsfallene i en pressemelding. Redningsaksjonen mobiliserte rundt 20 personer, inkludert hundeførere, og vil fortsette til i morgen. Skredfaren i området var 3 av 5, og det har vært flere skred i det siste. Ifølge ordføreren var de omkomne erfarne skiløpere med skredutstyr. En hyttenabo varslet om skredet, og redningstjenesten rykket ut ved 17-tiden. Utenriksdepartementet jobber med å bekrefte informasjonen fra franske myndigheter. Det har vært flere dødsfall i snøskred i Alpene den siste tiden.
2 måneder siden
Fire nordmenn omkom i et snøskred i Val-Cenis i de franske alpene. Totalt var syv nordmenn involvert i ulykken. En mann i 30-årene fra Tromsø er bekreftet omkommet. De omkomne ble tatt av et stort snøskred under en topptur nær fjellområdet Col de Sollières. Tre av de omkomne ble funnet døde på stedet, mens en kvinne døde etter å ha blitt fraktet til sykehus. Skiløperne var erfarne og utstyrt med skredutstyr. Redningsaksjonen involverte to hundeførere og tjue redningsarbeidere. Snøskredfaren i området var på styrke tre av fem, som tilsvarer betydelig snøskredfare.
2 måneder siden
Fire norske elever fra Alta folkehøyskole omkom i et snøskred i Val Cenis i Frankrike. Ifølge ordføreren i Val Cenis befant skigåerne seg langt utenfor de sikrede løypene, noe som forsinket redningsarbeidet. Tre helikoptre ble brukt for å nå frem til ulykkesstedet. Tre av de syv i turfølget overlevde og blir nå ivaretatt av politiet. Ordføreren jobber med å legge til rette for pårørende som ankommer. De omkomne har tilknytning til Oslo, Færder, Vindafjord og Stjørdal kommune. Rektor ved Alta folkehøyskole beskriver ulykken som dypt tragisk og oppfordrer til å ta vare på hverandre.