Oljefondet investerer 250 millioner dollar i eksterne hedgefond for å øke avkastningen ved å spekulere i både oppgang og nedgang i aksjemarkedet. Samtidig debatteres fondets vurdering av unoterte aksjer (Private Equity).
Kritikere advarer mot høy risiko, kostnader og illusjonen av stabil avkastning, samt høy eksponering mot teknologiaksjer.
Alternative strategier for diversifisering og økt avkastning foreslås.
1 måned siden
Oljefondet skal investere 250 millioner dollar i eksterne hedgefond som satser på både oppgang og fall i aksjemarkedet. Dette er en strategi Oljefondet allerede benytter internt. Målet er å oppnå høyere avkastning enn ved tradisjonelle aksjeinvesteringer. Nicolai Tangen er ikke involvert i utvelgelsen av eksterne forvaltere. Anette Hjertø i DNB Livsforsikring mener dette er et naturlig steg for Oljefondet, og et signal om hvilken retning fondet ønsker å ta. Tidligere har Oljefondet fått avslag på å investere i unoterte aksjer.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Oljefondet bør unngå investeringer i unoterte aksjer (Private Equity). Selv om Nicolai Tangen argumenterer for meravkastning og porteføljekonsentrasjon, er det lite empirisk grunnlag for å plassere pensjonsmidler i et investeringsunivers kjent for høye gebyrer og kreativ finansakrobatikk. PE gir en illusjon av stabil avkastning ved å unngå å rapportere midlertidige verdifall, og markedet er preget av høy konkurranse. PE har også en enda høyere eksponering mot teknologiselskaper enn det børsnoterte markedet. Artikkelen foreslår alternative måter for Oljefondet å oppnå diversifisering og høyere avkastning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Oljefondets planer om å investere i hedgefond møter motstand fra finansforskere, som mener fondet bør fokusere på bred diversifisering og stordriftsfordeler. Kritikere som NHH-professor Karin Thorburn og Espen Henriksen ved BI, påpeker at hedgefondenes høye honorarer kan redusere avkastningen, og at det er vanskelig å slå markedet. Oljefondet forsvarer seg med at de utvider en eksisterende strategi, og at eksterne forvaltere har bidratt positivt til fondets avkastning tidligere.
2 måneder siden
Oljefondet har oppnådd en betydelig gevinst gjennom sin indirekte investering i Bitcoin via MicroStrategy. Denne strategien innebærer imidlertid høy risiko, da MicroStrategy er sterkt belånt og dermed sårbar for prisfall i Bitcoin. Kritikere mener investeringen kan omgå Oljefondets mandat og retningslinjer, ettersom MicroStrategys kjernevirksomhet er liten sammenlignet med selskapets Bitcoin-beholdning. Det foreslås at Oljefondet vurderer en mer direkte og kontrollert investering i Bitcoin, med tydelige rammer for å sikre ansvarlig forvaltning og unngå store tap. Fondet har tidligere uttrykt uenighet med selskapets ledelse og stemte blant annet mot økning av preferansekapital.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Oljefondet bør unngå investeringer i unoterte aksjer (Private Equity). Selv om Nicolai Tangen argumenterer for meravkastning og porteføljekonsentrasjon, er det lite empirisk grunnlag for å plassere pensjonsmidler i et investeringsunivers kjent for høye gebyrer og kreativ finansakrobatikk. PE gir en illusjon av stabil avkastning ved å unngå å rapportere midlertidige verdifall, og markedet er preget av høy konkurranse. PE har også en enda høyere eksponering mot teknologiselskaper enn det børsnoterte markedet. Artikkelen foreslår alternative måter for Oljefondet å oppnå diversifisering og høyere avkastning.
3 måneder siden
Oljefondet investerer indirekte i kryptovaluta gjennom aksjer i selskaper som Coinbase og MicroStrategy, selv om de ikke kan kjøpe kryptovaluta direkte. Finansprofessor Dagfinn Rime advarer mot dette, og mener kryptovaluta er spekulativt og ikke egnet for fondet. Han viser til «greater fools»-teorien og mener at bobler sprekker når det ikke er flere som vil kjøpe til høyere priser. Rime er overrasket over at Oljefondet eier aksjer i MicroStrategy, som har en stor beholdning av bitcoin. Bitcoin-entusiast Svein Ølnes er usikker på om Oljefondet bør eie bitcoin, men ønsker en opplyst debatt om temaet. Oljefondet følger en indeks og har ingen aktiv kryptostrategi, men er likevel eksponert mot kryptovaluta gjennom sine investeringer.
4 måneder siden
Norges Bank øker det daglige salget av kroner til 250 millioner i januar 2025, en økning fra 150 millioner i desember. Dette salget er for å overføre valuta til Oljefondet og er ikke det samme som valutaintervensjon. Kronesalget balanseres over tid av oljeselskapenes kronekjøp for skattebetaling. I november ble kronesalget redusert til 150 millioner fra 400 millioner i oktober. Norges Bank forsøker å jevne ut kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
2 måneder siden
Norges Bank øker kronesalget til 300 millioner kroner per dag i februar, en økning fra 250 millioner i januar. Dette er mer enn økonomer hadde forventet. Kronesalget gjøres for å overføre valuta til Oljefondet, som investerer i utlandet. Årsaken er høyere inntekter fra olje og gass i norske kroner enn det staten trenger for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Det er viktig å skille dette fra valutaintervensjon, som er et virkemiddel for å påvirke kronekursen. Norges Bank forsøker å jevne ut kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
2 måneder siden
Nicolai Tangen tjente 7,4 millioner kroner som Oljefondssjef i 2023, samt en pensjonsopptjening på nesten 400.000 kroner. Oljefondet oppnådde en rekordavkastning på over 2.500 milliarder kroner, drevet av et sterkt aksjemarked og en svak kronekurs, men avkastningen var likevel lavere enn referanseindeksen. Tangen har søkt om fem nye år som Oljefondssjef og er favoritt til å få jobben. Hans åpne profil, inkludert en podkast og meldingsutvekslinger med Elon Musk, har fått oppmerksomhet. Innsynsnekt i disse meldingene førte til at Norges Bank representantskap starter et tilsynsprosjekt om offentlighetsloven.
19 dager siden
Regjeringen presenterer meldingen om Oljefondet i en periode preget av børsuro og svingninger i fondets verdi. Finansministeren understreker at de har en langsiktig strategi og beholder roen til tross for et verdifall på 1.100 milliarder kroner siden årsskiftet. Regjeringen arbeider med å opprette et ekspertråd for å vurdere fondets forvaltning. For å redusere antall aksjer i fondet, vil departementet fjerne små selskaper fra referanseindeksen, noe som reduserer antall aksjer med omtrent 1600.
2 måneder siden
Oljefondet har hatt rekordhøy avkastning, hovedsakelig drevet av investeringer i teknologiaksjer, spesielt Nvidia. Fondets ledelse uttrykker likevel usikkerhet rundt en potensiell AI-boble, til tross for at de har spart betydelige summer ved å bruke AI for å effektivisere handelen. Samtidig har fondet underprestert markedet de siste årene, noe som skyldes svak utvikling i eiendomsmarkedet og en strategi for å redusere risikoeksponeringen i aksjemarkedet. Store kapitaloverføringer fra staten har funnet sted i en periode der markedet ikke har vært spesielt gunstig for kjøp.
3 måneder siden
Oljefondet opplevde en rekordhøy avkastning på 2511 milliarder kroner i 2024, noe som tilsvarer en økning på 13 prosent. Denne veksten skyldes i stor grad et sterkt aksjemarked, spesielt innen amerikansk teknologi, samt en svak kronekurs som alene bidro med 1072 milliarder kroner. Til tross for den betydelige avkastningen, underpresterte fondet referanseindeksen med 0,45 prosentpoeng. Ved utgangen av året hadde fondet en total verdi på 19.742 milliarder kroner, hvorav 71,4 prosent var investert i aksjer.