Flere banker senket boliglånsrentene før en overraskende økning i prisveksten, noe som har skapt usikkerhet rundt Norges Banks kommende rentebeslutninger.
Økonomer er nå mer tilbakeholdne med å forvente snarlige rentekutt, og peker på lav arbeidsledighet og forventninger om høyere lønnsvekst som faktorer som kan føre til at renten opprettholdes.
Internasjonale forhold, som Trumps handelspolitikk og økt opprustning i Europa, bidrar også til økte renteforventninger og prispress, noe som kompliserer situasjonen for Norges Bank ytterligere.
1 måned siden
Flere banker, inkludert Nordirekte, Sparebanken Øst og Handelsbanken, senket boliglånsrentene før Norges Banks neste rentemøte. Forventningene om et rentekutt i mars ble svekket da prisveksten i februar overraskende økte. Til tross for usikkerheten rundt Norges Banks beslutning, uttrykker bankene tillit til sine tidligere rentekutt, og understreker at konkurransen om kundene er hard. Økonomer er nå mer usikre på om Norges Bank vil senke renten i mars på grunn av økt prisvekst, lav arbeidsledighet og forventninger om høyere lønnsvekst.
1 måned siden
Økonomer mener Trumps utspill om handelskrig og Nato, sammen med høyere inflasjon, reduserer sannsynligheten for varslede rentekutt i Norge. Økt opprustning i Europa bidrar til høyere renteforventninger, mens Trumps handelspolitikk skaper prispress. Lav arbeidsledighet og lønnsvekst i Norge gjør at Norges Bank ikke haster med rentekutt. Flere økonomer justerer prognoser og tror på færre eller ingen rentekutt i 2024.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Til tross for økende usikkerhet rundt rentekutt, har den gjennomsnittlige boliglånsrenten i Norge gått ned. Bankene gir rådgiverne større fleksibilitet til å tilby lavere renter for å tiltrekke seg og beholde kunder. Økt konkurranse og lavere Nibor-rente bidrar også til nedgangen. De fleste som har fått lavere rente, er kunder som allerede hadde gode betingelser. For mange husholdninger begynner likevel de høye rentene å merkes, og flere tenker seg om før de bruker penger på reiser og andre aktiviteter.
2 måneder siden
Flere banker har åpnet for rentekutt på boliglån før Norges Bank eventuelt gjør det samme i mars. Kunder i blant annet DNB, Nordea, OBOS-banken og Landkreditt Bank har prutet ned renten ved å kontakte banken. En analytiker mener dette gjøres for å blidgjøre eksisterende kunder eller forsyne seg av markedsveksten, og at det neppe vil ha stor negativ effekt på bankenes lønnsomhet.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
18 dager siden
Handelsbanken har varslet en økning i boliglånsrenten kun elleve dager etter å ha annonsert et rentekutt. Bakgrunnen er at Norges Bank overraskende valgte å ikke senke styringsrenten, til tross for tidligere forventninger. Handelsbanken hadde i begynnelsen av mars varslet et rentekutt på 0,25 prosentpoeng, men snudde etter at høye inflasjonstall fikk Norges Bank til å holde renten uendret. Kommunikasjonsdirektør Kristian Ragler i Handelsbanken forklarer at justeringen er nødvendig for å opprettholde et konkurransedyktig tilbud til kundene.
1 måned siden
Inflasjonsoverraskelsen har ført til at flere økonomer nå tviler på at Norges Bank vil kutte renten i mars. DNB og Nordea har allerede endret sine forventninger. Den uventet høye prisveksten, kombinert med lav arbeidsledighet og stigende boligpriser, bidrar til at mange mener det ikke er behov for et snarlig rentekutt. Økonomene ser nå frem til Regionalt nettverk-rapporten for å få et klarere bilde av den økonomiske situasjonen. Enkelte mener likevel at Norges Bank bør holde fast ved sine tidligere signaler for å bevare troverdigheten, mens andre understreker at det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke beslutningen.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde renten uendret i januar, men signaliserer et mulig rentekutt i mars. Sjeføkonomer reagerer på sentralbankens bruk av to ulike formuleringer om sannsynligheten for rentekutt, noe som skaper unødvendig usikkerhet. Markedet forventer et første rentekutt i mars, men er usikre på hvor mange kutt det vil bli i løpet av året. Boligmarkedet er sterkt avhengig av rentekutt, og det er knyttet stor spenning til hva sentralbanken kommuniserer i mars. De fleste økonomer forventer tre eller fire rentekutt i 2025, med første kutt i mars.
1 måned siden
Nordea Markets har revidert sin prognose og forventer nå at Norges Bank ikke vil senke renten i år eller neste år. Denne justeringen kommer etter at inflasjonstallene for februar viste seg å være høyere enn forventet, noe som har ført til økende tvil blant økonomer om det planlagte rentekuttet i mars. Norges Bank hadde tidligere signalisert et mulig rentekutt i mars, men den nylige økonomiske utviklingen har skapt usikkerhet rundt dette scenarioet.
3 måneder siden
Norges Bank signaliserer et rentekutt 27. mars, det første på nesten fem år. Selv om sentralbanken har endret ordlyden fra 'mest sannsynlig' til 'trolig', avviser sentralbanksjefen at det ligger signaler i dette. Bankene øker fastrentene, noe som tyder på at de forventer at rentene vil forbli høyere over tid. Internasjonale faktorer som høy statsgjeld og inflasjon bidrar til at sentralbankene ikke vil kutte rentene like mye som tidligere antatt. Selv med et rentekutt i mars, vil det ta tid før låntakere merker en betydelig reduksjon i sine utgifter.
1 måned siden
Det er stor usikkerhet knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning. Sentralbanksjefen signaliserte tidligere et mulig rentekutt i mars, men høyere inflasjonstall har ført til økt tvil. En undersøkelse blant ti økonomer viser at flertallet nå ikke forventer et rentekutt. De som likevel tror på et kutt, argumenterer med at lønns- og prisveksten er på vei ned. Norges Bank vil også presentere en pengepolitisk rapport som gir en indikasjon på fremtidige renteendringer, men også her er det uenighet blant økonomene om den mest sannsynlige utviklingen.
1 måned siden
Handelsbanken senker boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng fra 1. april, til tross for overraskende høye inflasjonstall fra SSB. Økningen i matvarepriser bidro sterkt til inflasjonen, noe som kan føre til at Norges Banks planlagte rentekutt i mars blir utsatt. Handelsbanken reduserer også innskuddsrenten med inntil 0,30 prosentpoeng fra 13. mai, begrunnet med endringer i det generelle rentenivået. Banken vektlegger langsiktige kunderelasjoner og et konkurransedyktig tilbud.