Olympiatoppen mottok et varsel om mistanke om juks med hoppdresser i både hopp og kombinert et år før VM-skandalen. Bekymringen kom fra en ansatt som mente at Norge ble diskvalifisert for ofte, noe som kunne indikere bevisst juks for å oppnå konkurransefordeler.
Varselet ble videresendt til ledelsen i kombinert, men de foretok seg ingen konkrete tiltak. Hoppsjefen hevder at han ikke var kjent med varselet.
Etter flere diskvalifikasjoner i VM, er nå flere norske hoppere og trenere suspendert mens saken etterforskes.
1 måned siden
Frode Moen, tidligere regionleder i Olympiatoppen, uttrykte bekymring for juks med hoppdresser for ett år siden. Bakgrunnen var at Norge var nasjonen som oftest ble disket for brudd på dressreglementet. Varselet ble sendt til Olympiatoppen og videreformidlet til kombinertledelsen. Etter at flere norske hoppere ble disket i VM, er nå flere utøvere og støtteapparat suspendert mens saken granskes. Kombinertsjefen avviser at det foregår juks, mens hoppsjefen sier han ikke var kjent med Moens bekymringsmelding.
1 måned siden
I fjor vår ble Olympiatoppen varslet om mistanke om bevisst juks med hoppdresser i både hopp og kombinert. En ansatt mente Norge ble for ofte diskvalifisert og uttrykte bekymring for at det ble jukset for å oppnå konkurransefordeler. Varslingen ble sendt videre til ledelsen i kombinert, men de sier de ikke foretok seg noe konkret. Hoppsjefen hevder han ikke har hørt om meldingen, men understreker at de alltid har forsøkt å holde seg innenfor regelverket. Et år senere er flere norske hoppere og trenere suspendert for juks.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
I fjor vår ble Olympiatoppen varslet om mistanke om bevisst juks med hoppdresser i både hopp og kombinert. En ansatt mente Norge ble for ofte diskvalifisert og uttrykte bekymring for at det ble jukset for å oppnå konkurransefordeler. Varslingen ble sendt videre til ledelsen i kombinert, men de sier de ikke foretok seg noe konkret. Hoppsjefen hevder han ikke har hørt om meldingen, men understreker at de alltid har forsøkt å holde seg innenfor regelverket. Et år senere er flere norske hoppere og trenere suspendert for juks.
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) gransker alle norske hoppmedaljer fra ski-VM etter at flere hoppere ble diskvalifisert for manipulering av dressene. Hopplegenden Bjørn Wirkola kaller saken en fillesak og uttrykker bekymring for at strenge utstyrskontroller ødelegger idrettsgleden. Hopplandslaget har innrømmet å ha jukset med dressene til Marius Lindvik og Johann André Forfang for å gi dem en fordel. Wirkola, som fulgte VM på TV, er skuffet over utviklingen, men mener likevel Norge bør være stolte over arrangementet i Trondheim.
1 måned siden
En oversikt viser at Norge har hatt flest diskvalifikasjoner i skihopping de siste 10 årene, hovedsakelig på grunn av ureglementerte hoppdresser. En nylig skandale med manipulerte VM-dresser har ført til utestengelser. Tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen kommenterer at selv om Norge har mange starter, er det viktig å jobbe systematisk med utstyr. Per Bergerud, tidligere verdensmester, uttrykker bekymring for at de mange diskvalifikasjonene skader sporten.
1 måned siden
Tidligere sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, kommenterer draktskandalen der norske hoppere ble diskvalifisert i VM. Bråthen uttrykker at han er lei seg for situasjonen, men unngår å spekulere i om det finnes en ukultur i hoppsporten. Han avviser at lignende juks har forekommet under hans ledelse og understreker at han nå er utenfor miljøet. Bråthen uttrykker medfølelse med de suspenderte trenerne og understreker at det er en vanskelig situasjon for dem. Han ønsker ikke å mene noe om hvorvidt de involverte kan fortsette i sine stillinger. Skiforbundet har startet en granskning av saken.
1 måned siden
Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) mistenker Norge for juks i forbindelse med hoppskandalen under VM i Granåsen. Innledende undersøkelser antyder at hoppdressene til Robert Johansson, Robin Pedersen og Kristoffer Eriksen Sundal kan være manipulert. Norges Skiforbunds advokat stiller seg uenig i vurderingen og understreker behovet for grundigere undersøkelser. Dressene er nå sendt til Sveits for videre analyse. Flere tidligere hoppstjerner har innrømmet juks, og FIS' etiske komité vil vurdere om det er grunnlag for disiplinærsak etter granskingen.
1 måned siden
FIS' generalsekretær har bekreftet mistanke om manipulerte hoppdresser hos flere norske hoppere. Etter suspensjonen av Robin Pedersen, Kristoffer Eriksen Sundal og Robert Johansson, mistenker FIS at dressene til samtlige norske hoppere er manipulert på samme måte som under VM i Trondheim. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu uttrykker frustrasjon over manglende informasjon fra FIS og beklager sin egen naivitet i saken. Han stiller spørsmål ved grunnlaget for suspensjonene, da hopperne ikke har blitt diskvalifisert i konkurranser og dressene ble godkjent før deltakelse. Norges Skiforbund har engasjert advokatfirmaet Elden for juridisk bistand.
1 måned siden
FIS' renndirektør, Sandro Pertile, åpner for at flere norske hoppere kan miste sine plasseringer fra VM i Granåsen etter diskvalifikasjonen av Marius Lindvik for manipulasjon med hoppdressen. Pertile antyder at Andreas Wellinger kan tildeles VM-gullet fra normalbakken. FIS har iverksatt en ekstern gransking av saken, og flere utøvere er suspendert grunnet mistanke om juks. Det er også mistanke om at dressene til Johansson, Pedersen og Sundal er manipulert, noe Norges Skiforbunds advokat bestrider. En endelig konklusjon i saken kan ta flere uker eller måneder, og den etiske komiteen i FIS vil vurdere om det er grunnlag for å åpne disiplinærsak.
1 måned siden
Etter at Marius Lindvik og Johann André Forfang ble diskvalifisert i VM for manipulasjon av hoppdressen, krever en kommentator i Adresseavisen at hoppsjef Jan-Erik Aalbu må gå. Anklagene startet med en lekket video av en norsk hopptrener og protester fra flere nasjoner. En tysk redaktør omtaler det som «materiell doping». En finsk kommentator hevder at juks med hoppdressene er et utbredt problem, og antyder at Norge rammes av en hevnaksjon. Norges Skiforbund har innkalt til pressekonferanse for å redegjøre for saken.
1 måned siden
Under VM i Granåsen ble de norske hopperne Marius Lindvik og Johann André Forfang diskvalifisert på grunn av regelbrudd med hoppdressene. Lindvik mistet sin sølvmedalje, mens Forfang ble nummer fire. En video av Norge som sydde dressene førte til protester fra andre land. Det internasjonale skiforbundet (FIS) sjekket dressene og diskvalifiserte de norske hopperne. Landslagstreneren forsøkte å bagatellisere det som et regelbrudd, men artikkelen omtaler det som juks og mener det setter hoppsporten i et dårlig lys. Det foreslås at Norge bør ta initiativ til å rydde opp i problematikken rundt hoppdresser.
1 måned siden
FIS' renndirektør, Sandro Pertile, antyder at flere norske hoppere kan bli diskvalifisert etter VM i Granåsen på grunn av manipulerte hoppdresser. Dette følger diskvalifikasjonene av Marius Lindvik og Johann André Forfang. FIS har satt i gang en ekstern gransking, og dressene til Robert Johansson, Robin Pedersen og Kristoffer Eriksen Sundal er også under mistanke. Norges Skiforbunds advokat bestrider disse mistankene. En avgjørelse kan ta flere uker eller måneder, og FIS' etiske komité vil vurdere om det skal åpnes disiplinærsak.