SV har vedtatt en ny energipolitikk som markerer et tydelig skifte i partiets tilnærming til energimarkedet. Sentralt i den nye politikken er et ønske om å fjerne kraften fra børsen og etablere et statlig strømforetak, samt å utforske alternative modeller for det nåværende markedsstyrte kraftsystemet.
Partiet avviser EUs fjerde energipakke og Acer, og vil reforhandle avtalene om utenlandskabler for å redusere smitteeffekten på norske strømpriser. Interne diskusjoner har ført til et kompromiss, der partiet også planlegger å innføre differensierte priser for å skille mellom luksusforbruk og vanlig forbruk.
I tillegg ønsker SV å avskaffe prinsippet om 'først til mølla' for å prioritere industriarbeidsplasser fremfor kryptoselskaper. Selv om det er enighet om mange punkter, gjenstår det uenighet om vindkraftutbygging og kjernekraft.
1 måned siden
SV har vedtatt en ny energipolitikk som innebærer å fjerne kraften fra børsen og etablere et statlig strømforetak. Partiet vil utforske alternative modeller for det nåværende markedsstyrte kraftsystemet, samtidig som de avviser EUs fjerde energipakke og Acer. SV ønsker også å reforhandle avtaler om utenlandskabler for å redusere smitteeffekten på prisene. Et kompromiss ble oppnådd etter interne diskusjoner, der begge sider uttrykker tilfredshet med resultatet. Partiet planlegger også å innføre et system med differensierte priser, hvor luksusforbruk vil være dyrere enn vanlig forbruk, og å avskaffe prinsippet om 'først til mølla' for å prioritere industriarbeidsplasser fremfor kryptoselskaper.
1 måned siden
SVs landsmøte nærmer seg et kompromiss i strømspørsmålet. Partiet vil trolig si nei til EUs energibyrå og energiunion, men støtte enkelttiltak for klima og miljø. SV ønsker å fjerne strømmen fra børsen og erstatte dagens system med et demokratisk styrt system, samt reforhandle avtalene om kablene til Tyskland og Storbritannia for å redusere prissmitten. Det er fortsatt uenighet om vindkraftutbygging og kjernekraft.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
SVs landsmøte nærmer seg et kompromiss i strømspørsmålet. Partiet vil trolig si nei til EUs energibyrå og energiunion, men støtte enkelttiltak for klima og miljø. SV ønsker å fjerne strømmen fra børsen og erstatte dagens system med et demokratisk styrt system, samt reforhandle avtalene om kablene til Tyskland og Storbritannia for å redusere prissmitten. Det er fortsatt uenighet om vindkraftutbygging og kjernekraft.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer en ny strømpolitikk som inkluderer en norgespris for strøm også for næringslivet. Partiet ønsker mer stabilitet og kontroll over norsk kraftpolitikk, og vil fase ut elavgiften. De foreslår flere grep for å senke strømprisene, inkludert å hindre tettere tilknytning til EUs energimarked, ta kontroll over utenlandskablene, og finansiere oppgradering av sentralnettet over statsbudsjettet. Senterpartiet vil også tvinge Statkraft til å bygge ut mer vannkraft, melde Norge ut av EUs energibyrå Acer, og reforhandle avtaler om kraftkabler til utlandet.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
2 måneder siden
Høyre svarer på regjeringens strømpolitikk med en «trygghetspris», som skal gi forbrukerne bedre kontroll over strømutgiftene. Partiet vil pålegge strømselskapene å tilby rimelige fastprisavtaler, dele ut statens ekstraordinære strømoverskudd gjennom et «folkeutbytte», og bruke overskudd fra utenlandskabler til å kutte nettleien i Sør-Vestlandet (NO2). I tillegg vil Høyre støtte energisparing og omstilling for bedrifter i Sør-Vestlandet. Energiministeren mener Høyres forslag ikke løser noen problemer, mens Kristiansand-ordføreren mener det retter opp urettferdig strømpris.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité har foreslått å ikke fornye de to kraftkablene til Danmark som blir utdatert i 2026, som en del av partiets nye politikk. Dette kommer samtidig som strømprisene har nådd rekordhøye nivåer, med priser på over 10 kroner per kWh. Komiteen ønsker også å innføre flere fastprisavtaler for husholdninger, noe som vil redusere mengden strøm som handles på børs. I tillegg understrekes behovet for økt kraftutbygging i Norge. Det endelige programmet, som skal danne grunnlaget for neste stortingsperiode, skal vedtas på Arbeiderpartiets landsmøte i april.
2 måneder siden
Senterpartiet har besluttet å gå ut av regjeringen, bekreftet partileder Trygve Slagsvold Vedum. Avgjørelsen kommer som følge av en langvarig strid med Arbeiderpartiet om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet ønsker å endre norsk strømpolitikk for å oppnå lavere og mer stabile strømpriser, og mener at regjeringssamarbeidet ikke lenger er bærekraftig. Uenigheten dreier seg om tre EU-direktiver som Arbeiderpartiet ønsker å innføre, mens Senterpartiet er sterkt imot. Etter flere krisemøter har partene ikke klart å finne en løsning, og Vedum og Støre skal ha blitt enige om regjeringsbrudd i et møte på Statsministerens kontor.
4 måneder siden
Stortinget skal behandle strømstøtte for 2025, der staten dekker 90% av prisen over 75 øre/kWh. Partiene foreslår ulike tiltak for å stabilisere strømprisene. Rødt vil ha makspris, mens SV ønsker et statlig selskap for strømsalg. MDG vil endre støtten for å fremme strømsparing. Arbeiderpartiet vil redusere kapasiteten på kabler til Danmark. KrF og FrP vil øke strømstøtten og ha egne prissoner. Venstre vil satse på energieffektivisering. Senterpartiet vil fjerne strøm fra børsen og reforhandle avtaler. Høyre vil ha mer kraftproduksjon og nettutbygging. De fleste partiene støtter dagens strømstøtteordning, men med ulike justeringer.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen har en rekke partier foreslått endringer i strømsystemet for å redusere kostnadene for privatpersoner og bedrifter. Forslagene inkluderer fastprisordninger (Ap, SV, Sp), makspris (KrF, Frp, Rødt), fleksibel fastpris (H), endringer i nettleie og elavgift, samt justeringer i politikken rundt utenlandskabler. Arbeiderpartiet ønsker å redusere momsen på nettleie. Flere partier vil også revurdere elektrifiseringen av Melkøya. Tiltakene møtes med skepsis fra strømbransjen, som frykter økte priser for bedrifter, økt strømforbruk og økt effektbehov i strømnettet.