Energianalytikere avviser påstanden om at EUs energimarked er dysfunksjonelt, og beskriver situasjonen som «voksesmerter» forårsaket av den raske overgangen til fornybare energikilder. Markedet har vist evne til å levere strøm der det er nødvendig, selv under energikrisen i 2022.
EU planlegger å iverksette tiltak for å forbedre systemet, inkludert utbygging av strømnettet og forbedring av forbindelser mellom land. En utfordring er Tyskland, som motsetter seg oppdeling av landet i prissoner, noe som vanskeliggjør transport av strøm fra nord til sør.
Samtidig satser Tyskland stort på batteriproduksjon for å stabilisere nettet og redusere prissvingninger.
2 måneder siden
Analytikere avviser at EUs energimarked er dysfunksjonelt, og beskriver det som et marked med «voksesmerter» på grunn av rask overgang til fornybar energi. Ustabil kraftproduksjon har ført til prissvingninger, men markedet har klart å levere strøm dit det trengs. EU planlegger en handlingsplan for å strømlinjeforme systemet og senke prisene, inkludert nettutbygging og bedre mellomlandsforbindelser. Tyskland er en utfordring, da de nekter å dele landet i prisområder og sliter med å frakte strøm fra nord til sør, men satser nå stort på batteriproduksjon for å stabilisere nettet.
2 måneder siden
Energianalytikere er uenige med norske politikere og mener EUs kraftsystem ikke er dysfunksjonelt, men opplever voksesmerter på grunn av rask overgang til fornybar energi. Analytikere fremhever at markedet har klart å levere strøm der det trengs, selv under energikrisen i 2022. EU planlegger å forbedre systemet ytterligere, men nettutbygging kan ta tid. Tyskland bidrar til problemer ved å motsette seg oppdeling i prissoner, men satser samtidig på batteriproduksjon for å stabilisere nettet og redusere prissvingninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Energianalytikere er uenige med norske politikere og mener EUs kraftsystem ikke er dysfunksjonelt, men opplever voksesmerter på grunn av rask overgang til fornybar energi. Analytikere fremhever at markedet har klart å levere strøm der det trengs, selv under energikrisen i 2022. EU planlegger å forbedre systemet ytterligere, men nettutbygging kan ta tid. Tyskland bidrar til problemer ved å motsette seg oppdeling i prissoner, men satser samtidig på batteriproduksjon for å stabilisere nettet og redusere prissvingninger.
4 måneder siden
Bransjeorganisasjonen Distriktsenergi reagerer på de høye strømprisene, som nådde 13 kroner per kilowattime i Sør-Norge. De mener det europeiske kraftsystemet utfordres av variabel kraftproduksjon, og etterlyser politiske grep. Distriktsenergi foreslår å halvere merverdiavgiften på strøm over et visst nivå. Samfunnsbedriftene Energi mener det mangler en helhetlig plan for kraftutbygging og at Norge trenger mer kraftproduksjon, kabler, og energieffektivisering. Strømstøtten kan komme under press, og det kan bli aktuelt å gi støtte til bedrifter. Det er også store prisforskjeller mellom Nord- og Sør-Norge, noe som skaper problemer for både forbrukere og kraftprodusenter.
3 måneder siden
EUs fjerde energimarkedspakke, «Clean Energy for All Europeans», har skapt vanskeligheter for Støre-regjeringen, spesielt for Senterpartiet. Pakken består av åtte forordninger og direktiver, hvor de mest omstridte omhandler fullmaktene til Acer i spørsmål om grenseoverskridende energistrømmer. Senterpartiet må velge mellom å akseptere tettere europeisk kraftsamarbeid eller forlate regjeringen. Pakken gir Acer økt makt som tvisteløser, men nye mellomlandskabler er fortsatt en nasjonal avgjørelse. Norge har begrenset handlingsrom for å redusere kraftoverføringen til utlandet, og høye strømpriser er ikke en god nok grunn. Pakken kan påvirke strømprisene begge veier, og EU kan straffe Norge ved manglende implementering. Det er press fra EU for å innføre direktivene, og geopolitiske spenninger gjør et godt forhold til EU viktig.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europas energipolitikk har gjort Kina til en dominerende aktør innen grønn teknologi. Kinas strategiske overproduksjon og statsstøtte destabiliserer markedene. EU har pådratt seg store kostnader med liten effekt på klimagassutslipp, og Tysklands Energiewende fremheves som et eksempel på feilslått politikk. Norge gjentar EUs feil ved å satse på elektrifisering uten å sikre tilstrekkelig kraftproduksjon, noe som kan føre til en negativ energibalanse. Artikkelen argumenterer for at kjernekraft er nødvendig for å møte Norges fremtidige energibehov og kritiserer dagens energidebatt for å være mangelfull og basert på feilaktige premisser.
4 måneder siden
Norske strømpriser har opplevd store svingninger, med rekordhøye priser etter en periode med vindstille og kaldt vær. Energiministeren har uttalt seg kritisk om prisnivået, til tross for eksisterende strømstøtte for private. Næringslivet mangler tilsvarende støtte, noe som fører til konkurransevridning. I Sverige vurderes nå støtteordninger for bedrifter, og det er en pågående diskusjon om strømkablene til kontinentet. Disse kablene er viktige for stabil forsyning, men bidrar også til prisvariasjoner. Det understrekes at det er viktig å se fordelene med å være en del av det europeiske energimarkedet på lang sikt.
2 måneder siden
Eivind Reiten, en av arkitektene bak Energiloven, kommenterer Senterpartiets utgang fra regjeringen og den påfølgende kraftdebatten. Han mener at snakk om å kutte strømkablene er useriøst, men understreker behovet for å reforhandle avtaler ved fornyelse. Reiten er bekymret for hvordan svingende europeiske kraftpriser påvirker norske husholdninger og etterlyser tiltak for å stabilisere strømprisene. Han kritiserer også den generøse strømstøtten og savner fokus på ENØK. Reiten tror Norge kan dra nytte av kablene i fremtiden på grunn av økt fornybar kraftproduksjon i Europa.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
3 dager siden
Frp foreslår endringer i strømnettet for å koble på flere bedrifter. Forslaget innebærer å akseptere korte strømbrudd.
4 måneder siden
En elektrifisering av Melkøya og fjerning av flaskehalser i strømnettet kan føre til at Nord-Norge vil oppleve en betydelig økning i strømprisene. Analytikere forventer at prisene i nord vil nærme seg prisene i sør og kontinentet. Elektrifiseringen av Melkøya vil kreve store mengder kraft, og det er usikkert om ny kraftproduksjon vil være tilstrekkelig til å dekke behovet. Regjeringen har som mål å bygge ut mer kraft for å unngå forsyningsproblemer og prisøkninger, men det er usikkert om dette vil skje i tide.
2 måneder siden
Senterpartiet trakk seg fra regjeringen etter at Arbeiderpartiet støttet tre EU-direktiver om energi. Eksperter er imidlertid enige om at denne politiske krisen ikke vil ha en stor direkte innvirkning på strømprisene. Noen analytikere mener at økt utbygging av fornybar energi kan føre til lavere priser, mens andre påpeker at prisene i nord kan stige på grunn av endringer i tilbud og etterspørsel. Utenlandskablene gir mulighet for import av billig strøm, men kortsiktige faktorer som kaldere vær og mindre vind kan føre til høyere priser. Oppgradering av boligmassen, som er en del av EUs energipakke, kan også påvirke markedet på lengre sikt.