Veterinærinstituttet rapporterer om en nedgang i dødeligheten blant oppdrettslaks i norske sjøanlegg i 2024. Dødeligheten gikk ned til 15,4 prosent fra 16,7 prosent i 2023, noe som tilsvarer at 57,8 millioner laks døde.
Forbedringer er observert på Vestlandet, spesielt i Nord-Rogaland, Sunnhordland og Hardanger. Samtidig opplevde Nordmøre og Sør-Trøndelag en økning og har nå den høyeste dødeligheten.
Til tross for den positive utviklingen, understreker Veterinærinstituttet at det fortsatt er et stykke igjen før man når regjeringens mål om en dødelighet på 5 prosent.
2 måneder siden
I 2024 døde 57,8 millioner oppdrettslaks i sjøfasen, en nedgang fra nesten 63 millioner året før. Størst forbedring var det i Ryfylke, mens Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde høyest dødelighet. Veterinærinstituttet ser positiv utvikling, men advarer mot å konkludere for tidlig. Dødeligheten i sjøfasen er nå 15,4 prosent, omtrent samme nivå som i 2021. Regjeringen ønsker å redusere dødeligheten til fem prosent og vil presentere tiltak for å bedre fiskevelferden.
2 måneder siden
Veterinærinstituttet rapporterer om en liten nedgang i dødeligheten blant oppdrettslaks i sjøen i 2024, til 15,4 prosent. Totalt døde 57,8 millioner laks. Forbedringer ble sett i flere produksjonsområder, spesielt i Ryfylke og fra Karmøy til Sotra. Samtidig opplevde Nordmøre og Sør-Trøndelag en økning i dødeligheten, og hadde den høyeste dødeligheten av alle områdene. Det er usikkert om dette markerer starten på en ny trend, men mange oppdrettere jobber aktivt for å redusere dødeligheten.
2 måneder siden
For første gang er det registrert en nedgang i dødeligheten i norske lakseoppdrett. Veterinærinstituttet rapporterer at 15,4 prosent av laksen i oppdrettsanleggene døde i 2024, sammenlignet med 16,7 prosent i 2023. Nedgangen er mest markant på Vestlandet, særlig i Nord-Rogaland, Sunnhordland og Hardanger, selv om Nordmøre og Sør-Trøndelag fortsatt hadde den høyeste dødeligheten. Til tross for dette positive skrittet, understreker Veterinærinstituttet at regjeringens mål er en dødelighet på kun 5 prosent.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
For første gang er det registrert en nedgang i dødeligheten i norske lakseoppdrett. Veterinærinstituttet rapporterer at 15,4 prosent av laksen i oppdrettsanleggene døde i 2024, sammenlignet med 16,7 prosent i 2023. Nedgangen er mest markant på Vestlandet, særlig i Nord-Rogaland, Sunnhordland og Hardanger, selv om Nordmøre og Sør-Trøndelag fortsatt hadde den høyeste dødeligheten. Til tross for dette positive skrittet, understreker Veterinærinstituttet at regjeringens mål er en dødelighet på kun 5 prosent.
1 måned siden
En ny rapport fra Veterinærinstituttet viser en nedgang i fiskedødeligheten i norsk oppdrettsnæring for første gang på tre år, til 15,4 prosent i 2024. Nedgangen er størst på Vestlandet. Høye sjøtemperaturer skaper imidlertid nye utfordringer, som økt lakselus og spredning av bakteriesykdommer som piscirickettsiose nordover. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandling er de viktigste årsakene til dødelighet. Veterinærinstituttet understreker behovet for å forebygge smitte og nøye vurdere fiskenes helsetilstand før lusebehandling. Det kommer også en egen rapport om villaks.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
19 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett med nye regler for å løse utfordringer knyttet til miljø og fiskevelferd. De foreslår å erstatte dagens trafikklyssystem med et omsettelig kvotesystem og innføre en avgift på tapt fisk for å belønne nullutslipp og bedre fiskevelferden. SV mener tiltakene ikke er tilstrekkelige og ønsker lukkede anlegg, mens Høyre er usikker på avgiftsordningen. Næringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og lus, samt negativ påvirkning på villaksen.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskingsinstituttet antyder at redusert forekomst av perlesnormanet kan ha bidratt til lavere dødelighet blant oppdrettslaks i 2024. I 2023 forårsaket en invasjon av denne manetarten betydelig tap i oppdrettsanlegg. Selv om dette er positivt, understreker forskere at den generelle dødeligheten fortsatt er høy. Det er usikkert i hvilken grad nedgangen skyldes oppdretternes egne tiltak eller naturlige svingninger. Samtidig viser statistikken en økning i destruksjon av syk fisk, noe som delvis kamuflerer de faktiske tapstallene og gjør det vanskelig å vurdere den reelle fiskevelferden.
19 dager siden
Regjeringen har presentert en ny havbruksmelding som erstatter trafikklysordningen med et omsettelig kvotesystem for lakselus. Målet er å fremme bedre fiskehelse, dyrevelferd og redusere miljøpåvirkningen. Oppdrettsanlegg som presterer godt med lite luseutslipp, vil kunne øke produksjonen. I tillegg vurderer regjeringen å innføre en avgift på tap av fisk. Under fremleggelsen demonstrerte aktivister for lukkede oppdrettsanlegg, men fiskeriministeren avviste kravet, selv om hun anerkjente viktigheten av engasjementet for villaksen.
4 måneder siden
Regjeringen sender et forslag på høring som tillater lakseoppdrettere å bruke sin tidligere nedjusterte kapasitet dersom de investerer i anlegg med nullutslippsteknologi. Dette kommer etter press fra Stortinget og er ment å belønne oppdrettere som satser på miljøvennlig teknologi. Forslaget er en del av en større plan for å legge til rette for økt verdiskapning, lavere miljøpåvirkning og bedre fiskevelferd. Dagens høye dødelighet i oppdrettsnæringen har vært en bekymring, og regjeringen ser på nye produksjonsmetoder som en løsning. Det vurderes om fokus bør skifte fra hvor mye til hvordan oppdrett drives, med hensyn til miljø, biosikkerhet og velferd.
19 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett, med mål om å balansere verdiskaping og bærekraft. Bakgrunnen er at oppdrettsnæringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og negativ påvirkning på villaksbestanden. Fiskeriministeren understreker at situasjonen for villaksen er svært alvorlig. Oppdrettere har investert i ny teknologi for å løse problemene, men er også pålagt grunnrenteskatt. Meldingen vil inneholde nye regler, blant annet en avgift på tapt fisk.
18 dager siden
En ny havbruksmelding fra regjeringen skal premiere de oppdretterne som har lavest miljøpåvirkning og best dyrevelferd. Meldingen legger opp til å vrake det såkalte trafikklyssystemet, og innføre et kvotesystem for lakselus og en avgift for død eller rømt oppdrettsfisk. Flere kommuner er avhengig av inntektene fra havbruksfondet for å unngå underskudd. Sjømatbedriftene er skuffet over at meldingen ikke nevner null- og lavutslipp.