Helseminister Jan Christian Vestre har presentert en ny kreftstrategi, der et nasjonalt røykesluttprogram er et sentralt tiltak. Programmet skal tilby gratis legemidler og veiledning til de som ønsker å slutte å røyke, med mål om å redusere antall røykere, spesielt blant unge, og dermed redusere kreftforekomsten. Tiltaket er basert på et pilotprosjekt i Vestre Viken.
Samtidig møter programmet kritikk fra FHI-forsker Karl Erik Lund, som mener det vil være mer lønnsomt for legemiddelselskapene enn for folkehelsen, og anbefaler heller å tilby e-sigaretter som et mindre skadelig alternativ. Hoksrud støtter frivillig hjelp og anbefaler snus som et mindre skadelig alternativ.
Kreftforeningen støtter programmet, men mener tobakksindustrien bør finansiere det. Strategien inkluderer også ernæringsstrategier for kreftpasienter på sykehus for å korte ned liggetiden og bedre prognosene.
2 måneder siden
Helseminister Vestre foreslår et gratis røykesluttprogram med legemidler for å redusere røyking. FHI-forsker Karl Erik Lund kritiserer tiltaket, og mener det vil være mer lønnsomt for legemiddelselskapene enn for folkehelsen, da mange røykere ikke ser seg selv som pasienter. Lund anbefaler heller å tilby e-sigaretter som et mindre skadelig alternativ, slik andre land har gjort med suksess. Hoksrud støtter frivillig hjelp, men mener folk bør oppfordres til å bytte til snus som et mindre skadelig alternativ til røyking. Vestre understreker at programmet er frivillig.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre presenterer en ny kreftstrategi, der et nasjonalt program for røykeslutt er et hovedtiltak. Målet er å redusere antall røykere, spesielt blant unge, og dermed redusere kreftforekomsten. Røyking koster samfunnet store summer årlig, og programmet skal tilby gratis legemidler og veiledning, basert på et pilotprosjekt i Vestre Viken. Kreftforeningen støtter tiltaket, men mener tobakksindustrien bør betale for det. Strategien inkluderer også krav om ernæringsstrategier for kreftpasienter på sykehusene for å korte ned liggetiden og bedre prognosene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre presenterer en ny kreftstrategi, der et nasjonalt program for røykeslutt er et hovedtiltak. Målet er å redusere antall røykere, spesielt blant unge, og dermed redusere kreftforekomsten. Røyking koster samfunnet store summer årlig, og programmet skal tilby gratis legemidler og veiledning, basert på et pilotprosjekt i Vestre Viken. Kreftforeningen støtter tiltaket, men mener tobakksindustrien bør betale for det. Strategien inkluderer også krav om ernæringsstrategier for kreftpasienter på sykehusene for å korte ned liggetiden og bedre prognosene.
2 måneder siden
En lovendring åpner for salg av nikotinholdige e-sigaretter, men Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot økt illegal omsetning. Seniorforsker Karl Erik Lund mener et kontrollert salg vil gi bedre forbrukersikkerhet og redusere risikoen for at ungdom får tilgang til farlige produkter. Ungdom bruker e-sigaretter primært på grunn av smak og nysgjerrighet, ikke nødvendigvis nikotinavhengighet. Helse- og omsorgsdepartementet er bekymret for økningen i e-sigarettbruk blant unge og vurderer å stramme inn regelverket ytterligere, inkludert et mulig forbud mot nettsalg og nikotinholdige e-sigaretter. E-sigaretter anses som mindre skadelige enn tradisjonell røyking, men kan likevel skade luftveiene, ifølge FHI.
2 måneder siden
Flere sentrale stemmer kritiserer planene om å tillate salg av e-sigaretter med nikotin i Norge. Tove Strand, kjent som «røykelovens mor», kaller det «uhørt» og frykter økt nikotinavhengighet, spesielt blant unge. Kreftforeningen og andre helseorganisasjoner har advart helseminister Jan Christian Vestre (Ap) mot å oppheve forbudet. Olaug Bollestad (KrF) har stilt helseministeren spørsmål om farene ved innføringen. Helseministeren svarer at han er bekymret for økningen i bruken av e-sigaretter blant unge, og at regjeringen vurderer tiltak for å begrense bruken.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
1 måned siden
Regjeringen foreslår å flytte flere fastlegeoppgaver til sykepleiere og vil kompensere legene for dette. Helseministeren argumenterer for at dette vil frigjøre ressurser og forbedre samarbeidet i helsetjenesten. Sykepleierforbundet er positivt innstilt, mens Legeforeningen er skeptisk og påpeker at tidligere forsøk ikke har ført til ønsket avlastning for legene. Notodden kommune har imidlertid gode erfaringer med å la sykepleiere utføre legeoppgaver, noe som har frigjort tid for legene.
3 måneder siden
En ny versjon av appen «Slutta», som hjelper folk å slutte med røyk og snus, har fått 3000 nedlastinger for vaping-slutt på tre uker. Helsedirektoratet ser på dette som et signal om at mange har blitt avhengige av vaping, og at det er behov for mer forebygging. Ung.no mottar også mange henvendelser fra unge som ønsker hjelp til å slutte. Forskere ser at vaping er en trend blant unge, men at mange også slutter. E-sigaretter er lette å skjule, smaker godt og er enkle å dele, noe som gjør dem attraktive. Eksperter frykter de ukjente langtidseffektene av e-sigaretter, og påpeker at de inneholder mange skadelige stoffer.
19 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
2 måneder siden
Opposisjonen kritiserer helseminister Jan Christian Vestre for manglende handling i regjeringens nye kreftstrategi. Frp anklager Vestre for å være en 'pratmaker' og krever konkrete resultater, mens Høyre mener regjeringen ikke gjør nok for å sikre god kreftbehandling. Kritikken går på at Vestre er flink til å snakke om ambisiøse mål, men at det mangler handling for å følge opp. Helseministeren svarer at han er enig i at gjennomføring er viktigst, og at de allerede er i gang med flere tiltak, blant annet screening for lungekreft. Han understreker at målene er konkrete og at han vil jobbe hardt for å oppnå dem.
2 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson ønsker å utvide egenmeldingsdager fra 3 til 16 for å redusere unødvendige legebesøk og frigjøre ressurser i helsevesenet. Høyre er uenig og frykter økt sykefravær, og mener Norge heller bør stramme inn på ordningen. Et ekspertutvalg ledet av Kjetil Telle foreslo også å utvide egenmeldingsdager for å avlaste fastlegene, men understreker at de ikke har undersøkt effekten på sykefraværet. Høyre mener fastlegene bør få betalt for å friskmelde pasienter. Forslaget skal behandles i Stortinget om en måneds tid.
2 måneder siden
Helsedirektoratet vurderer å innføre et screeningprogram for lungekreft, som er den kreftformen som tar flest liv i Norge. Alle personer mellom 50 og 79 år vil bli invitert til en risikovurdering, og de med høy risiko vil bli tilbudt lavdose CT-screening. Målet er å oppdage lungekreft tidlig, da sykdommen sjelden gir symptomer i tidlig fase. Ekspertgruppen anslår at dette kan redusere lungekreftdødsfallene med 20–25 prosent. I tillegg vil røykere få tilbud om røykeavvenning. Helsedirektoratet skal utarbeide en endelig anbefaling innen slutten av 2025.