Senterpartiet (Sp) har trukket seg fra regjeringen etter en konflikt med Arbeiderpartiet (Ap) om tre EU-direktiver om energi. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttrykte at partiet ikke kunne akseptere Aps energipolitikk, da de mener direktivene vil svekke Norges kontroll over egen strømforsyning.
Sp ønsker en bredere debatt om strømpolitikken og vil ikke knytte seg tettere til EUs energimarked. Arbeiderpartiet mener derimot at direktivene er nødvendige for nasjonal sikkerhet.
Flere Sp-politikere tror at regjeringsbruddet kan føre til økt oppslutning for partiet. Senterpartiet vil nå fremme forslag i Stortinget for å endre strømpolitikken, mens Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene.
2 måneder siden
Senterpartiet har forlatt regjeringen, og flere Sp-politikere tror dette kan føre til økt oppslutning for partiet. Ordfører Pål Rørby i Hemsedal mener det ikke var noen annen utvei, da energisaken var en kjernesak for Sp. Flere andre Sp-representanter, som Aud Hove og Magnus Weggesrud, støtter avgjørelsen og mener at Ap ikke var villig til å inngå kompromiss. De tror at å forlate regjeringen kan styrke partiets posisjon frem mot valget. Selv om partiet mister en statsråd, er det en forventning om at Sp kan vinne tilbake velgere ved å stå fast på sine prinsipper i energipolitikken.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) har valgt å forlate regjeringen på grunn av en konflikt med Arbeiderpartiet (Ap) angående tre EU-direktiver om energi. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at partiet ikke kan akseptere Aps energipolitikk, da de mener direktivene vil svekke Norges kontroll over egen strømforsyning. Sp ønsker en bredere debatt om strømpolitikken og vil ikke knytte seg tettere til EUs energimarked. Arbeiderpartiet mener derimot at direktivene er nødvendige for nasjonal sikkerhet. Senterpartiet vil nå fremme forslag i Stortinget for å endre strømpolitikken, mens Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Senterpartiet har valgt å forlate regjeringen på grunn av en fundamental uenighet med Arbeiderpartiet angående strømpolitikken og Norges tilknytning til EUs energimarked. Partileder Trygve Slagsvold Vedum bekrefter at de vil bruke de resterende fem månedene av stortingsperioden til å fremme forslag for en ny strømpolitikk i Stortinget. Senterpartiet mener Arbeiderpartiet ønsker en tettere tilknytning til EUs energimarked, noe de ikke støtter. Marit Arnstad fra Senterpartiet uttaler at de anser det som naturlig at Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminister, men advarer samtidig Arbeiderpartiet om at Senterpartiet nå er i en vippeposisjon i Stortinget. Arbeiderpartiet vil trolig fortsette som en mindretallsregjering etter at Senterpartiets statsråder har fratrådt.
2 måneder siden
Senterpartiet har besluttet å trekke seg fra regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om strømpolitikken. Partileder Trygve Slagsvold Vedum bekreftet dette etter et møte med stortingsgruppen. Senterpartiet mener Norge er for tett knyttet til EUs energimarked og vil jobbe for en ny strømpolitikk i Stortinget. Marit Arnstad (Sp) uttalte at de mener det er naturlig at Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminister. Per Olaf Lundteigen (Sp) mener Arbeiderpartiet valgte EUs strømpolitikk fremfor Senterpartiet. Arbeiderpartiet vil trolig fortsette som mindretallsregjering etter Sps uttreden, og det må holdes et statsrådsmøte for å erstatte Sps statsråder.
2 måneder siden
Senterpartiet har valgt å forlate regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om EUs energipolitikk, spesielt knyttet til innføring av direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter at et nytt regjeringslag uten Senterpartiet vil være på plass neste uke. Støre avviser påstander om en intern maktkamp i Arbeiderpartiet og understreker at han har full støtte fra partiledelsen. Senterpartiet vil nå jobbe for en ny strømpolitikk i Stortinget og ser seg selv i en vippeposisjon. Arbeiderpartiet vil kun behandle de tre direktivene som var stridstema med Senterpartiet, og utsetter de øvrige kontroversielle direktivene til etter valget.
2 måneder siden
Senterpartiet har valgt å forlate regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om EUs energipolitikk, spesielt innføringen av flere direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet har bestemt seg for å ikke innføre de fem omstridte direktivene, men vil behandle de tre som Senterpartiet tidligere har nektet å godkjenne. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at samarbeidet med Senterpartiet har vært godt, og at de skilles som politiske venner. Senterpartiet vil nå jobbe for å få flertall for en ny strømpolitikk i Stortinget. Arbeiderpartiet vil fortsette som mindretallsregjering frem til valget.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) har valgt å forlate regjeringen på grunn av en konflikt med Arbeiderpartiet (Ap) angående tre EU-direktiver om energi. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at partiet ikke kan akseptere Aps energipolitikk, da de mener direktivene vil svekke Norges kontroll over egen strømforsyning. Sp ønsker en bredere debatt om strømpolitikken og vil ikke knytte seg tettere til EUs energimarked. Arbeiderpartiet mener derimot at direktivene er nødvendige for nasjonal sikkerhet. Senterpartiet vil nå fremme forslag i Stortinget for å endre strømpolitikken, mens Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene.
2 måneder siden
Senterpartiets Kjersti Toppe uttaler at partiet ikke vil støtte EUs energidirektiver og bekrefter at de forlater regjeringen. Toppe understreker at strømpolitikken er en viktig sak for partiet, og at de ikke kan gå på akkord med sine velgere. Hun avviser dissens som en løsning og sier at Sp nå skal drive aktiv opposisjonspolitikk. Ifølge Nettavisen har Trygve Slagsvold Vedum informert statsminister Jonas Gahr Støre om at Senterpartiet trekker seg fra regjeringen. Arbeiderpartiet vil fortsette i regjering alene. Senterpartiet skal ha et gruppemøte for å formelt vedta bruddet.
2 måneder siden
Etter en uke med forhandlinger har Arbeiderpartiet og Senterpartiet besluttet å avslutte sitt regjeringssamarbeid. Dette har ført til en styrket posisjon for Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet, mens Trygve Slagsvold Vedum ser ut til å ha mistet kontroll over Senterpartiet. Bruddet gir Arbeiderpartiet mulighet til å rendyrke sin politikk, men det er usikkert hvordan velgerne vil reagere på dette. Senterpartiet går nå i opposisjon og vil fokusere på strømpriser og nasjonal kontroll. Partiet mister flere statsråder og ressurser, og må revurdere sine maktambisjoner. Det er usikkert om noen av partiene vil bli premiert av velgerne for sine handlinger.
3 måneder siden
Flere ordførere i Senterpartiet krever at partiet trekker seg fra regjeringen. De mener at partiet går på akkord med sine verdier og grunnprinsipper ved å fortsette i regjering. Flere Sp-representanter støtter en 'Sp-exit', og mener dette er den eneste logiske utgangen. Rennebu-ordfører Per Arne Lium sier at Sp må forlate regjeringen dersom visse direktiver blir vedtatt. Overhalla-ordfører Hege K. Saugen krever at partiet står opp for sine meninger. Statsminister Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse om strømkrisen fredag ettermiddag.
2 måneder siden
Senterpartiet går ut av regjeringen med Arbeiderpartiet på grunn av uenighet om EUs energipolitikk. Partileder Trygve Slagsvold Vedum bekrefter at de trekker seg etter et møte med statsminister Jonas Gahr Støre. Senterpartiet mener Arbeiderpartiet prioriterer EUs strømpolitikk fremfor nasjonal kontroll. Senterpartiets stortingsgruppe skal formelt vedta uttrekket, og deretter vil det bli holdt en pressekonferanse. Statsminister Støre har også innkalt til pressekonferanse. Senterpartiets åtte statsråder må gå av, og erstattes av nye fra Arbeiderpartiet. Dette betyr at Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene frem til valget.
2 måneder siden
Senterpartiet trakk seg fra regjeringen midt under en fornybarkonferanse, etter uenighet om EUs fornybardirektiv. Dette skjedde etter at Arbeiderpartiet forsøkte å få Senterpartiet til å godta flere EU-direktiver, noe Senterpartiet ikke ville. Bransjeorganisasjoner uttrykker usikkerhet rundt konsekvensene for energipolitikken, mens noen mener at regjeringen nå må gjennomføre hele EUs fjerde energimarkedspakke. Det er også et ønske om en nasjonal energiplan for å sikre sammenheng mellom kraftbehov og investeringer. Noen mener at Senterpartiet kan ha forlatt regjeringen for å profilere seg i forkant av valget.