KrF foreslår forbud mot prideflagg på skoler skaper debatt
KrF har foreslått å forby prideflagg i offentlige skoler og dette forslaget har utløst sterk debatt og kritikk.

Kort oppsummert
- KrF har vedtatt et forslag om å forby prideflagg i offentlige skoler.
Saken omhandler KrFs vedtak om å forby prideflagg i offentlige skoler et forslag som opprinnelig kom fra KrFU. KrF-leder Dag-Inge Ulstein støtter forslaget og begrunner det med at skoleledere skal unngå vanskelige situasjoner og at flagget er et politisk symbol knyttet til organisasjonen Fri. Dette har møtt kraftige reaksjoner.
Paret Tonje Garvik og Lene Sleperud frykter økt skam og selvmord blant skeive barn og unge og ser flagget som et symbol på trygghet og aksept. Flere skoleledere kaller forslaget symbolpolitikk og avviser KrFs begrunnelse. Høyres Tina Bru ser flagget som et symbol på frihet og kjærlighet mens Fri-leder Stephen Adom kaller Ulsteins utspill uredelig.
Debatten sees som del av en kulturkamp om identitetspolitikk. KrF presiserer at forbudet gjelder flaggstenger ikke personlige flagg. Partiene er uenige om flagget er riktig virkemiddel i skolen.
Christian Haugen
Hans Andreas Limi
Julie Remen Midtgarden
Lucie Katrine Eidem
Dag-Inge Ulstein
Tina Bru
Sylvi Listhaug
KrF
Frp
Nettavisen
Stortinget
Høyre
Venstre
NRK
Fri
Bergen
Oslo
Trondheim
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Oppsummering av dagens nyheter
LO-kongressen preges av nytt lederskap og politiske veivalg
LO-kongressen har valgt Kine Asper Vistnes som ny leder, og vedtok å gi økonomisk støtte til Rødt for første gang siden 2013, samtidig som Senterpartiets støtte ble redusert. Vistnes overtar en organisasjon som ifølge analyser står overfor utfordringer med synkende makt, og hennes første store oppgave blir å løse pensjonsstriden om AFP. Statsminister Jonas Gahr Støre talte til kongressen og angrep Frps politikk, mens deler av LOs grasrot uttrykte misnøye med regjeringens strømpakke.
Kraftig eskalering mellom India og Pakistan etter Kashmir-angrep
Spenningen mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et angrep i Kashmir der 26 turister ble drept. India anklager Pakistan og har svart med rakettangrep mot det de hevder var terroristleire. Pakistan avviser dette, melder om minst 21-26 drepte sivile, og hevder å ha skutt ned indiske kampfly. Det rapporteres om intens skyting langs grensen. FN, USA og Kina oppfordrer til deeskalering, og det er internasjonal bekymring for en større militær konfrontasjon mellom de to atommaktene.
DNB leverer milliardresultat og møter kritikk for rentepraksis
DNB rapporterte et resultat før skatt på 13,6 milliarder kroner for første kvartal, med netto renteinntekter på 16,4 milliarder. Konsernsjef Kjerstin Braathen forklarer det sterke resultatet med god norsk økonomi og høy kundeaktivitet. Samtidig kritiserer LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad banken for å «skore seg» på renteoppgangen ved å øke utlånsrentene mer enn innskuddsrentene, og mener konkurransen i banksektoren er for svak.
Kraftig økning i smitte av antibiotikaresistente bakterier i Norge
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om en kraftig økning i antall personer i Norge smittet med karbapenemase-produserende bakterier (CPO), med 305 tilfeller i fjor, en økning på 21 prosent. FHI uttrykker stor bekymring da disse bakteriene er resistente mot de fleste antibiotika og kan føre til alvorlige, vanskelig behandlelige infeksjoner. Økningen knyttes hovedsakelig til reiser til utlandet og migrasjon, og FHI er også bekymret for spredning innenfor helseinstitusjoner.
Stortinget vedtar omstridt elektrifisering av Melkøya-anlegget
Stortinget har med 85 mot 84 stemmer vedtatt å fortsette elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya, etter at forslag om å stanse prosjektet ble nedstemt. Beslutningen møter sterke reaksjoner fra blant annet Natur og Ungdom, som varsler protester og frykter konsekvenser for natur, reindrift og samiske rettigheter. Frp kaller dagen trist for Finnmark, mens Arbeiderpartiet forsvarer vedtaket og Venstre begrunner sitt stemmevalg med behovet for forutsigbarhet for næringslivet.
Konklavet for å velge ny pave starter i Vatikanet
Konklavet for å velge Den katolske kirkes nye pave har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet. 133 kardinaler under 80 år deltar i den strengt lukkede prosessen, som krever to tredels flertall og kan vare i timer, dager eller måneder. Diskusjonene forventes å dreie seg om kandidatenes geografiske bakgrunn og teologiske profil, og om den nye paven blir mer liberal eller konservativ. Stemmesedlene brennes etter hver avstemning, med hvit røyk som signaliserer at en ny pave er valgt.
Artikler i saken

8 dager siden
Frp-byråd kritiserer KrF etter flaggforbud: – Helt på villspor
KrF vedtok nylig et forbud mot pride-flagg i norske skolegårder. Dette skaper sterke reaksjoner, spesielt fra Frp-byråd Christian Haugen i Bergen.

8 dager siden
KrF forbyr prideflagg i skoler: Paret frykter økt skam
KrF har vedtatt et forslag om å forby prideflagg i offentlige skoler. Dette vekker sterke reaksjoner fra flere hold, inkludert paret Tonje Garvik og Lene Sleperud.

8 dager siden
Skoleledere reagerer på KrFs forbud mot prideflagg
KrF foreslår å forby prideflagg ved norske skoler. Flere skoleledere reagerer negativt på forslaget.

9 dager siden
Stor uenighet om pride-flagget på skoler
Nestleder i Høyre og leder i KrF diskuterer bruken av pride-flagget på skoler. Partiene er dypt uenige om flaggets symbolikk og plass i skolen.