Europeiske ledere forsøker å navigere i en kompleks situasjon rundt Ukraina-konflikten, der de må balansere støtte til landet med hensynet til Nato-samhold og den potensielle innflytelsen fra Trump. Det er bekymring for at Trump vil prioritere forholdet til Putin, selv om det går på bekostning av Ukraina.
Samtidig avviser Russland enhver form for europeisk innblanding og våpenhjelp. Etter møter mellom Trump og Zelenskyj og et toppmøte i London, er eksperter usikre på mulighetene for en våpenhvile, spesielt uten sikkerhetsgarantier.
Det påpekes at man ikke kan stole på Putin, og at Ukraina risikerer nye angrep fra Russland uten tilstrekkelige garantier fra USA. Europa må innse at USA i større grad er en megler enn en partner i konflikten.
1 måned siden
Et toppmøte i London ble avholdt for å diskutere Europas støtte til Ukraina etter Trumps kritikk av Zelenskyj. Møtet fokuserte på å opprettholde et godt forhold mellom Europa, Ukraina og USA. Trumps kritiske uttalelser om Zelenskyjs syn på konflikten har ført til bekymring for at USA er i ferd med å ta Russlands side. Eksperter understreker at Europa må styrke sin militære kapasitet, men mener at USA fortsatt er nødvendig for å gi troverdige sikkerhetsgarantier mot Russland. Europeiske ledere skal møtes i Brussel for å diskutere en plan for gjenopprustning av Europa.
1 måned siden
Europeiske ledere forsøker å finne en løsning for Ukraina som er akseptabel for alle parter, inkludert Trump og Russland, samtidig som de vil unngå at Nato svekkes. Planen inkluderer en mulig fredsbevarende styrke og fortsatt militær støtte til Ukraina. Russland avviser imidlertid enhver form for europeisk innblanding og våpenhjelp. Samtidig vurderer Trump å kutte våpenstøtten til Ukraina, noe som gjør situasjonen mer komplisert. Frykten er at Trump vil prioritere forholdet til Putin og kreve lojalitet, selv om det går utover Ukraina.
1 måned siden
Etter et møte mellom Trump og Zelenskyj og et toppmøte i London er eksperter usikre på mulighetene for en våpenhvile i Ukraina. Frankrike og Storbritannia har foreslått en våpenhvile, men USA-ekspert Eirik Løkke påpeker at en avtale uten sikkerhetsgarantier er problematisk da man ikke kan stole på Putin. Professor Tormod Heier mener Europa må innse at USA er mer en megler enn en partner i konflikten. Iver B. Neumann mener Trump sitter med nøkkelen, og at Ukraina risikerer nye angrep fra Russland uten garantier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Et toppmøte i London fokuserte på å styrke Europas støtte til Ukraina og øke egen sikkerhet. Møtet ble overskygget av bekymringer rundt Donald Trumps holdning til Ukraina og hans forhold til Russland. Europeiske ledere understreker viktigheten av amerikansk involvering, men usikkerheten rundt Trumps intensjoner er stor. Planer for å stanse krigen og sikre fred forutsetter amerikansk støtte, samtidig som det jobbes med å reparere forholdet til USA. Kreml har uttrykt tilfredshet med Trumps utenrikspolitikk, noe som kompliserer situasjonen ytterligere.
1 måned siden
Europeiske statsledere møttes i London for å diskutere økt støtte til Ukraina, inkludert våpen og en fredsplan. Eksperter som Sverre Diesen og Tor Bukkvoll uttrykker skepsis til om Europa alene kan fylle tomrommet etter USA, spesielt med tanke på USAs manglende sikkerhetsgarantier og Trumps holdning til NATO. Bukkvoll understreker viktigheten av rask militær støtte for å styrke Ukrainas forhandlingsposisjon, mens Diesen mener europeisk opprustning vil ta for lang tid og ikke nødvendigvis vil avskrekke Putin. Møtet konkluderte med forsterket militær støtte fra Europa for å hindre russisk seier.
1 måned siden
Statsledere er samlet i London for å diskutere veien videre for Ukraina etter et møte i Det hvite hus, der Zelenskyj ble kritisert av Trump, noe som har skapt bekymring for USAs fremtidige støtte. Målet med møtet i London er å samle støtte og sikre våpenleveranser til Ukraina, samt å diskutere sikkerhetsgarantier. Storbritannia og Frankrike vurderer å sende soldater, mens Nato-sjefen oppfordrer Zelenskyj til å reparere forholdet til Trump. Det spekuleres i om Trump vil stanse våpenforsendelser, noe som understreker behovet for en europeisk strategi og samhold.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et anspent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker behovet for å ruste opp Europa. Storbritannia og Frankrike planlegger å diskutere en mulig fredsplan med Zelenskyj, som de vil legge frem for USA, men understreker at planen trenger amerikansk støtte. Møtet kommer etter at Trump beskyldte Zelenskyj for ikke å være klar for fred, noe som har ført til bekymring blant europeiske ledere for den transatlantiske alliansen.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker at Europa må ruste opp og styrke sitt forsvar, og at medlemslandene trenger større økonomisk handlingsrom. Macron, Starmer og Zelenskyj planlegger å diskutere en mulig fredsplan som de vil legge frem for USA, men Starmer understreker at amerikansk støtte er nødvendig. Møtet mellom Trump og Zelenskyj endte i krangling, noe som har ført til sjokk og støtteerklæringer fra europeiske ledere, som mener den transatlantiske alliansen er svekket.
1 måned siden
Europeiske ledere er samlet i London for å drøfte sikkerhetspolitikken i lys av et mulig skifte i USAs engasjement. Møtet følger etter kritikk fra USA og en tilspisset situasjon rundt Ukraina. Alastair Campbell fremhever Norges potensielle rolle i å konfrontere Putin, mens Espen Barth Eide understreker betydningen av Ukraina-krigen for Europas fremtid. Toppmøtet har som mål å etablere en strategi etter at Trump har skapt usikkerhet om USAs forpliktelser i NATO, noe som øker presset på europeiske ledere.
1 måned siden
Europeiske toppledere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, møtes i London for å diskutere Ukraina og Europas fremtid. Støre understreker behovet for å involvere USA i arbeidet for en varig og rettferdig fred i Ukraina, og uttrykker bekymring for det kjølige forholdet mellom USA og Ukraina. Møtet er initiert av Storbritannias statsminister, og samler sentrale aktører som Ukrainas president Zelenskyj, EU-sjef von der Leyen og NATO-sjef Rutte. Samtidig kritiserer Kreml diskusjonen om fredsbevarende styrker i Ukraina.
1 måned siden
En rekke europeiske ledere møtes i London for å diskutere en fredsavtale for Ukraina, etter et vanskelig møte mellom Zelenskyj, Trump og Vance. Statsminister Støre understreker viktigheten av å inkludere USA i fredsarbeidet, mens Nato-sjef Rutte mener Zelenskyj må reparere forholdet til Trump. Meloni advarer mot splittelse i Vesten og foreslår et møte mellom amerikanske og europeiske ledere. Erna Solberg oppfordrer Støre til å styrke det europeiske forsvaret.
1 måned siden
Europeiske toppledere, inkludert Storbritannias statsminister Keir Starmer, Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj og Norges statsminister Jonas Gahr Støre, samles i London for et toppmøte om Ukraina. Målet er å diskutere hvordan Europa kan hjelpe Ukraina og styrke Europas forsvar, også uavhengig av USA. Starmer understreker Storbritannias støtte til Ukraina og behovet for en våpenhvile, samtidig som han etterlyser europeiske sikkerhetsgarantier og fortsatt samarbeid med USA. Eksperter påpeker at Europa må forberede seg på å klare seg selv, samtidig som de ønsker amerikansk støtte. Møtet skal adressere Ukrainas umiddelbare behov, sikre en varig avtale og planlegge sterke sikkerhetsgarantier.
1 måned siden
Europeiske ledere og Canadas statsminister møttes i London for å diskutere en samordnet støtte til Ukraina etter et møte mellom Zelenskyj og Trump. EU-kommisjonens leder varslet en plan for å styrke Europa militært, og Storbritannias statsminister tilbød fredsbevarende styrker, men understreket behovet for amerikansk støtte. Ekspert Tom Røseth mener Europa viser handlekraft, men påpeker at USA er nødvendig på grunn av militær kapasitet. Statsminister Støre bekrefter at det er enighet om å involvere USA i fredsarbeidet. Røseth forventer at Norge vil bidra økonomisk og vurdere å sende soldater.