Avsløringer om juks i hoppsporten har skapt overskrifter og ført til krav om endringer i FIS. Daniel-André Tande og Johan Remen Evensen har åpent snakket om juksekultur og navngitt utøvere.
Kritikken retter seg mot mangelfull utstyrskontroll og påstander om at FIS kan manipulere resultatlister. Det kreves at ledere i FIS tar ansvar, og mange ønsker en uavhengig granskning av saken.
Samtidig kritiseres NRK-programmet «Debatten» for å ha behandlet saken overfladisk, med lite fokus på konkrete bevis og bakenforliggende årsaker. Skipresidenten uttrykker overraskelse over avsløringene, mens en representant fra FIS hevder at regelverket lages av nasjonene selv.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer NRK-programmet «Debatten» for sin behandling av hoppskandalen. Programmet beskrives som tamt og preget av gjentakelser, spesielt skipresidentens konstante henvisning til FIS-granskningen. Det etterlyses en mer visuell og konkret fremstilling av juksemetodene, samt en dypere diskusjon om de bakenforliggende årsakene til jukset og hvordan lignende situasjoner kan unngås i fremtiden. Kritikken går også på at programmet brukte tid på irrelevante spørsmål, som Johan Remen Evensens rolle som ekspertkommentator.
1 måned siden
Daniel-André Tande og Johan Remmen Evensen har i et intervju snakket om jukse-miljøet i hoppidretten. Under et program på NRK forteller Tande at han har en liste over utøvere som har jukset, og Evensen mener det er vanskelig å finne utøvere uten skyld. Skipresident Tove Moe Dyrhaug uttrykker overraskelse over avsløringene, mens toppidrettssjef Tore Øverbø avviser at alle jukser, men mener åpenheten er viktig for granskningen. Utøverne mener en video av jukset har fått FIS til å reagere kraftigere. Skylden for jukset plasseres hos FIS av Tande og Evensen, men Bertil Pålsund fra FIS hevder at regelverket lages av nasjonene, ikke FIS.
1 måned siden
Etter avsløringer om juks under ski-VM i Trondheim, kreves det konsekvenser for ledere i FIS. Tidligere storhoppere beskriver en juksekultur der regelbrudd aksepteres. De kritiserer mangelfull utstyrskontroll og hevder FIS kan manipulere resultatlister. Det stilles spørsmål ved FIS' evne til å granske seg selv, og det foreslås en uavhengig etterforskning. Skandalen har overskygget helgens hopprenn i Holmenkollen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer NRK-programmet «Debatten» for å ha fremstått som en ukritisk hyllest av regjeringen ved presentasjonen av nye statsråder. Fredrik Solvang anklages for å ha unnlatt å stille kritiske spørsmål, og heller fokusert på en irrelevant SMS-utveksling med barne- og familieministeren, noe som beskrives som en avledningsmanøver. NRK beskyldes for å ha tatt en aktiv rolle i å skape en positiv historie om regjeringen, noe som anses som problematisk i et demokratisk samfunn.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer juks i norsk politikk og idrett, og spør om det er blitt en del av den norske identiteten. Den kritiserer spesielt den nylige skandalen i norsk hoppsport, og forfatteren oppfordrer FIS til å straffe Norge. Det argumenteres for at FIS må rydde opp i ukulturen rundt regelbrudd og utstyr, og lage tydeligere regler for å unngå urettferdige diskvalifikasjoner. Samtidig understrekes behovet for å gjøre hoppsporten mer forståelig og sunnere, med fokus på det grunnleggende: lengdehopp, og at helseproblemer knyttet til vekt må adresseres.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer NRK for en skuffende MGP-finale og et «pinlig» forsvar mot kritikken. Finalen beskrives som uferdig og preget av manglende konkurranse, noe som får artikkelforfatteren til å spekulere i om NRK bevisst saboterte for å unngå å arrangere Eurovision. MGP-sjefens forsvar, med henvisning til god stemning i salen, avfeies som irrelevant. Artikkelen etterlyser en mer seriøs satsing på MGP fra NRKs side, med Sverige som et forbilde, og inviterer til en MGP-debatt i Oslo med deltakelse fra NRK og andre MGP-eksperter.
22 dager siden
Artikkelen kritiserer NRK-programmet «Nytt på nytt» for å fremme feilinformasjon om Tromsø kommunes bruk av kunstig intelligens (KI) i en sak om nedleggelse av barnehager og skoler. Det hevdes at programmet feilaktig fremstiller kunnskapsgrunnlaget som KI-fabrikkert og digitaliseringsminister Karianne Tungs ros av kommunen som ukritisk. Artikkelen argumenterer for at kritikken er politisk motivert, da lignende feiltrinn ikke ville blitt kritisert om KI ble brukt til å forsvare politisk korrekte handlinger. Den konkluderer med at man må være forberedt på hersketeknikker når man utfordrer politisk korrekthet.
1 måned siden
Artikkelen retter kritikk mot Clas Brede Bråthen, Alexander Stöckl og utestengte hoppere for deres manglende vilje til å kommentere påstander om juks i norsk hoppsport. Det fremheves at deres taushet bidrar negativt til sportens omdømme, og at det er avgjørende å imøtegå disse påstandene offentlig for å gjenopprette tilliten. Spesifikke anklager om bruk av trelim på hoppdresser under Bråthens ledelse blir trukket frem, og spørsmål reises rundt Marius Lindviks mulige kjennskap til juks. Artikkelen konkluderer med at åpenhet er nødvendig for å renvaske hoppsporten og sikre at sportslige spørsmål ikke overskygges av juks.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg Johan Remen Evensens rolle som NRK-ekspert i lys av hoppskandalen, og belyser utfordringene ved å bruke tidligere idrettsutøvere som kommentatorer. Evensen er fjernet fra skjermen etter å ha bagatellisert jukset, noe som reiser spørsmål om hans habilitet på grunn av hans sterke tilknytning til hoppsporten. Hans egen innrømmelse av tidligere juks kompliserer situasjonen ytterligere. Artikkelen argumenterer for at denne saken bør føre til en større diskusjon om regulering av nærhet og avstand i journalistikken, og nevner også andre eksempler der bindinger kan påvirke dekningen. Den konkluderer med at sportens 'andedam' av og til blir for trang.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer skipresident Tove Moe Dyrhaug for manglende synlighet og lederskap i forbindelse med den pågående hoppskandalen, og hevder at hun ikke tar nok ansvar i krisen. Det trekkes en parallell til tidligere president Erik Røste, som var mer til stede i vanskelige tider. Skandalen, som har ført til suspensjon av flere personer, truer norsk hoppsports omdømme og overskygger store arrangementer som RAW Air. Artikkelen etterlyser en grundigere granskning av saken, eventuelt med ekstern hjelp, for å redde norsk hoppsport fra å "råtne på rot".
1 måned siden
I kjølvannet av avsløringer om juks i norsk hoppsport, krever kommentator Birger Løfaldli at Clas Brede Bråthen og Alexander Stöckl deler sin kunnskap. Flere tidligere utøvere har fortalt om juks og kritiserer FIS for manglende kontroll. Løfaldli ønsker en ekstern granskning av Norges Skiforbund, men forbundet venter på FIS' granskning. Johan Remen Evensen mener fokuset bør være på å rydde opp i FIS' systemfeil, mens Anders Jacobsen ser Bråthen og Stöckl som viktige bidragsytere til fremtidige løsninger og forbedringer i sporten.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer NRKs program «Helt Ramme sporter» for å være et lavmål i underholdningsbransjen. Spesielt episoden der Nicolay Ramm og Emilie Nereng deltok i et vinmaraton, hvor de løp 42 kilometer og drakk 24 vinglass, får sterk kritikk. De to endte opp med over 2 i promille, og Nereng skadet seg. Forfatteren mener NRK har sviktet sitt samfunnsansvar ved å prioritere seertall over sikkerhet og folkeopplysning. Det problematiseres at programmet blander alkohol og idrett, og det stilles spørsmål ved underholdningsverdien av å se kjendiser ramle rundt i fylla. Artikkelen konkluderer med at NRK har sunket ned på et lavmål.
2 måneder siden
Fredrik Solvang, programleder for «Debatten», har fått kritikk for spørsmål han stilte til Lene Vågslid om å kombinere statsrådsjobb med småbarnsliv, noe som ble ansett som gammeldags og irrelevant. Han beklaget også et spørsmål til Eivind Salen om prorussiske sympatier, etter at det viste seg at grunnlaget var en misforstått tweet fra 2018. Spørsmålene har reist en debatt om hva som er akseptabel spørsmålsteknikk i journalistikken, og artikkelen understreker viktigheten av å basere spørsmål på fakta for å unngå å spre mistanker og undergrave debatten.